STANOVY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA

09.02.2013 13:16

 

STANOVY
STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA
VELKÉ POPOVICE


Část I.
ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Článek 1

Družstvo přijalo název: "Stavební bytové družstvo Velké Popovice" se sídlem v Kamenici , Sídliště I.čp.12/a, PSČ 251 68.

Článek 2

1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, jehož hlavním posláním je zajišťování bytových potřeb svých členů, hospodaření s byty a nebytovými prostorami, nájmu bytů a nebytových prostor, včetně poskytování základních služeb s tímto spojených.

2) Družstvo je právnickou osobou, vystupuje v právních vztazích svým jménem a za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem.

3) Družstvo je smíšeným družstvem vlastníků a uživatelů družstevních bytů.

Část II.
ČINNOST DRUŽSTVA

Článek 3

1) Činnost družstva je založena na družstevním vlastnictví domů, bytů, objektů s nebytovými prostorami (garáže, základní technické vybavení), na správě a provozu bytů, které jsou ve vlastnictví družstva a na ostatním majetku družstva.

2) Předmětem činnosti družstva je především správa a provoz bytového fondu a nebytových prostor (včetně základní technické vybavenosti), pozemků a zabezpečování plnění, poskytovaných s užíváním bytů a nebytových prostor ve vlastnictví družstva a vlastníků bytových jednotek, popř. jiných subjektů na základě samostatné smlouvy.

3) Družstvo zejména:
a) přiděluje uvolněné družstevní byty a nebytové prostory do nájmu svým členům a uzavírá nájemní smlouvy,
b)zajišťuje převod družstevních bytů a nebytových prostorů do vlastnictví členů družstva
c) organizuje, popř. zabezpečuje údržbu, opravy, rekonstrukce a modernizace bytových a nebytových objektů, a to jak pro své členy, tak i příp. pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
d) poskytuje, popř. zabezpečuje plnění spojené s bydlením, a to jak pro své členy, tak i případně pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
e) zajišťuje služby spojené s bydlením a uzavírá smlouvy k jejich plnění
f) vykonává i jiné činnosti schválené představenstvem družstva.

Část III.
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU

Článek 4

Členy družstva mohou být fyzické osoby, které mají nebo na základě dohody získají nájemní vztah k bytu nebo nebytovému prostoru garáži ve vlastnictví družstva .

Článek 5
Vznik členství

1) Členství vzniká dnem, kdy představenstvo družstva rozhodne o přijetí za člena na základě písemné přihlášky. K přihlášce musí být připojeno potvrzení o zaplacení zápisného ve výši 300,-Kč a základního členského vkladu ve výši 3.000,-Kč.

2) Představenstvo je povinno rozhodnout o přihlášce nejpozději na první schůzi v měsíci následujícím po dni, kdy byla družstvu doručena. Toto rozhodnutí musí být členu doručeno doporučeným dopisem.

3) Družstvo vrátí zápisné a základní členský vklad přihlašovateli, kterého nepřijalo za člena do třiceti dnů ode dne nabytí právní moci zamítavého rozhodnutí.

4) Členství v družstvu vzniká také převodem členských práv a povinností podle čl.17.

Článek 6
Přechod a převod členství

1) Smrtí člena přechází jeho členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. Pokud na základě rozhodnutí soudu je více dědiců, uzavře družstvo nájemní smlouvu k bytu nebo k nebytovému prostoru pouze s jedním dědicem, určeným dodatečnou dohodou dědiců nebo dodatečným rozhodnutím soudu.

2) Člen může převést svá práva a povinnosti spojené s členstvím v družstvu na fyzickou osobu, která splňuje podmínky vzniku členství podle čl.4., způsobem určeným zákonem.

3) Členství v družstvu přechází i dnem vzniku nájmu družstevního bytu na základě dohody o výměně družstevního bytu.

Článek 7
Společné členství manželů

1) Vznikne-li jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru ), vznikne se společným nájmem bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu.

2) Právo společného nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu vznikne také v případě přechodu nebo převodu členství na jednoho z manželů podle čl. 6 .

3) Společné členství manželů podle odst.1 a 2 nevznikne, bylo-li společné jmění manželů za trvání manželství zrušeno anebo tehdy, jestliže manželé spolu trvale nežijí. Právo společného nájmu nebytových prostor a tedy ani společné členství manželů v družstvu nevznikne také v případě, kdy nebytový prostor slouží výkonu povolání nebo k podnikání pouze jednoho z manželů.

4) Ze společného členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně. Manželé jako společní členové mají jeden hlas.

5)Nabytí členství děděním nebo darem jednoho z manželů za trvání manželství nevzniká společné členství manželů ani společný nájem.
Článek 8

1) Vznikem společného členství manželů nezaniká to samostatné členství kteréhokoliv z nich, které se nepřeměnilo na jejich členství společné.

2) Existence společného členství manželů nevylučuje vznik samostatného členství kteréhokoliv z nich v tomtéž nebo jiném stavebním bytovém družstvu.

Článek 9
Splynutí členství

1) Jestliže člen získá v témž družstvu další členský podíl , např. z důvodu dědění, převodem členských práv a povinností, sloučením družstev a převodu části majetku, vyzve družstvo člena, aby provedl některou z dispozic s členstvím podle čl.6. Jestliže člen nevykoná tuto dispozici do třech měsíců od výzvy družstva, splyne takto získané členství s členstvím původním v členství jediné.

2) Z důvodů uvedených v odst.1 splynou navzájem i společná členství manželů. Vznikem společného členství manželů nesplyne to samostatné členství kteréhokoli z nich, které se nepřeměnilo na jejich společné členství.

3) Při splynutí členstev podle odst. 1 a 2 platí délka nejstaršího členství. Členská práva a povinnosti z takto splynutého členství zůstávají zachovány.

Článek 10
Přeměna členství

K přeměně členství dochází v těchto případech :
a)společné členství manželů se mění na samostatné členství jednoho z bývalých manželů na samostatné členství každého z nich v případě uvedeném v čl.9,
b)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl.9 mění na samostatné členství ( nebo společné členství ) každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
c)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl. 22 odst. 2 mění na samostatné členství každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
d)samostatné členství jednoho z manželů, společných nájemníků družstevního bytu se výměnou družstevního bytu mění na společné členství manželů,
e)samostatné členství nájemníka družstevního bytu se převodem členských práv a povinností na jednoho z manželů za trvání manželství mění na společné členství manželů.

Článek 11
Rozdělení členství

K rozdělení členství dochází v případech rozdělení družstva nebo převodu části jeho majetku, jestliže člen nebo manželé - společní členové budou po jeho uskutečnění užívat nadále byt v jiném družstvu než nebytový prostor.

Článek 12
Členská práva

Člen družstva má právo zejména:
a) účastnit se osobně nebo prostřednictvím svého zákonného zástupce na jednání a rozhodování členské schůze samosprávy, nebo prostřednictvím zvolených delegátů na jednání a rozhodování shromáždění delegátů,
b) být volen do orgánů družstva, má-li plnou způsobilost k právním úkonům a dosáhl-li věku 18 let,
c) účastnit se veškeré družstevní činnosti a požívat výhod, které družstvo svým členům poskytuje,
d) předkládat návrhy na zlepšení činnosti družstva, obracet se s podněty, připomínkami nebo stížnostmi, týkajícími se činnosti družstva k příslušným orgánům družstva a být o jejich vyřízení informován ,
e) na vydání rozhodnutí o přidělení bytu do třiceti dnů po vzniku práva na přidělení bytu,
f) na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru) na základě rozhodnutí o přidělení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) vydaného příslušným orgánem družstva, na základě převodu členských práv a povinností nebo jejich částí, na základě dohody o výměně bytu a na základě zdědění členského podílu,
g) na uzavření smlouvy s družstvem o převodu vlastnictví bytu, jehož je nájemcem a spoluvlastnictví ke společným částem budovy v dohodnuté lhůtě, a to za předpokladu, že podal družstvu písemnou výzvu a že jsou splněny všechny podmínky pro převod, zejména, že již uhradil úvěr a další náklady, které připadají na převáděný byt (nebytový prostor) včetně pozemku, jakož i náklady s převodem vlastnictví spojené
h) na roční vyúčtovaní zaplacených záloh nájemného a záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu a na vypořádání podle zásad schválených nejvyšším orgánem družstva.

Článek 13
Členské povinnosti

Člen družstva je povinen zejména:
a) dodržovat stanovy a plnit usnesení orgánů družstva,
b) platit včas a řádně stanovené platby, poplatky a splátky členského podílu způsobem a v termínech stanovených nejvyšším orgánem družstva,
c) platit nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo zálohy na ně,
d) hradit příspěvky na činnost družstva a za úkony ve výši určené nejvyšším orgánem družstva,
e) chránit družstevní majetek, dodržovat domovní řád, provozní řád nebytových prostor, předpisy o požární ochraně a řádně užívat a udržovat byt, jakož i společné prostory a zařízení domu a jeho okolí a řádně užívat plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru),
f) převzít byt na základě smlouvy o nájmu bytu, který je způsobilý k užívání ve lhůtě stanovené družstvem, nebo uhradit družstvu újmu, která mu vznikne opožděným převzetím bytu,
g) družstvo má právo požadovat, aby v bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny osoby mohly řádně užívat byt a žít v hygienicky vyhovujících podmínkách, porušení této zásady má se za to, že nájemce hrubě porušil svoji povinnost,
h) požádat družstvo dle nájemní smlouvy o souhlas s přijetí další osoby do bytu. To neplatí, jedná-li se o nájemcova manžela, partnera, sourozence, rodiče, snachu, zetě, vnuka nebo nájemcovo dítě nebo dítě jeho manžela nebo partnera, popřípadě dítě, které bylo nájemci, jeho manželovi nebo partnerovi svěřeno do péče anebo o další případy zvláštního zřetele,
i) při vzniku nájmu oznámí družstvu počet osob v bytě, jejich jména, příjmení a data narození. Změny těchto údajů, uzavření manželství nebo přechod nájmu oznámí nájemce družstvu bez zbytečného odkladu; neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost,
j) jestliže ví předem o své dlouhodobé nepřítomnosti v bytě spojené se složitou dosažitelnosti své osoby, oznámí tuto skutečnost družstvu. Současně označí osobu, která po tuto dobu zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy to bude nezbytně nutné; pokud nájemce takovou osobu neoznačí, je takovou osobou družstvo,
k) oznamovat družstvu včas změny týkající se člena a příslušníků jeho domácnosti, které jsou podstatné pro vedení členské a bytové evidence a pro zúčtování záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu,
l) umožnit pověřeným zástupcům družstva, po předchozím oznámení, zjištění technického stavu bytu ( nebytového prostoru),
m) zajišťovat na svůj náklad drobné opravy a běžnou údržbu bytu (nebytového prostoru), který užívá
n) podílet se na úhradě ztráty samosprávy,
o) podílet se na úhradě ztráty družstva podle článku 87,
p) přispívat v nezbytné míře k plnění úkolů družstva,
q) hradit doposud nesplacený alikvotní podíl na splátky investičních nebo provozních úvěrů čerpaných družstvem na byt užívaný členem družstva, případně na dům, ve kterém se takový byt nachází, včetně jejich příslušenství, v měsíčních splátkách ve výši určené představenstvem na základě smlouvy o úvěru. Podíl člena na uvedeném úvěru je dán poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové ploše všech bytů v domě,
r) zachovávat dobré mravy a nenarušovat vzájemné vztahy s ostatními členy družstva a vlastníky bytových jednotek .



Článek 14
Majetková účast člena družstva

1) Majetkovou účast člena v družstvu tvoří základní členský vklad, členský podíl a případná další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Základní členský vklad je pro všechny členy družstva stejný a je 3.000.- Kč. Po dobu trvání členství nemůže majetková účast člena v družstvu poklesnout pod hodnotu základního členského vkladu.

3) Členský podíl je majetková účast člena na družstevní výstavbě převyšující základní členský vklad.

Článek 15
Členský podíl

1) Členským podílem je majetková účast člena na družstevní výstavbě, technickém zhodnocení domu a pořízení pozemku příslušejícího k domu. Členský podíl se neodepisuje.

2) Zálohovou výši členského podílu určí družstvo před zahájením rekonstrukce, modernizace domu, pořízením pozemku tak, aby jeho výška kryla rozpočtem stanovené náklady připadající na byt (nebytový prostor), pozemek který byl členovi přidělen, snížené o státní příspěvek poskytnutý na výstavbu, o úvěr poskytnutý na výstavbu peněžním ústavem, popř. o jiné zdroje financování.

3) Člen je povinen zaplatit zálohový členský podíl před zahájením stavby (popř. pořízením pozemku) ve výši a lhůtě stanovené družstvem. Tato část členského podílu se skládá z dalšího členského vkladu a dalšího peněžitého popřípadě jiného plněni ve výšce připadající na družstevní byt (nebytový prostor). Jiné než peněžní plnění na členský podíl spočívá v hodnotě práce, příp. v hodnotě věcného plnění při svépomocné výstavbě. Rozsah této části členského podílu je určen smlouvou o jiném plnění na členský podíl, uzavřenou mezi družstvem a členem.

4) V případě nutnosti zvýšit zálohu na členský podíl je člen povinen zvýšení členského podílu uhradit ve výši, lhůtě a způsobem stanoveným družstvem.

5) Po dokončení stavby vypořádá družstvo s financujícím peněžním ústavem finanční zdroje. Po finančním uzavření stavby rozdělí družstvo náklady a zdroje financování objektu na jednotlivé byty a nebytové prostory a představenstvo rozhodne o konečné výši členského podílu.

6) S rozdělením nákladů a zdrojů financování na byty (nebytové prostory) a s rozhodnutím o konečné výši členského podílu seznámí družstvo člena nejpozději do 6 měsíců od finančního uzavření stavby. Rozhodnutí o konečné výši členského podílu musí být členovi doručeno do vlastních rukou. Proti tomuto rozhodnutí se může člen písemně odvolat. Odvolání nemá odkladný účinek. Nedoplatek členského podílu je splatný do 30 dnů od doručení rozhodnutí (pokud představenstvo nerozhodne jinak). V této lhůtě je družstvo povinno uhradit případný přeplatek členského podílu. Při svépomocné družstevní výstavbě vypořádá družstvo se členem i hodnotu jiného plnění na členský podíl.

7) Doklad o rozdělení nákladů a zdrojů financování objektu na jednotlivé byty (nebytové prostory) zašle družstvo na vědomí také výboru samosprávy.

Článek 16
Členský podíl uvolněného bytu

1) Před uzavřením nájemní smlouvy k uvolněnému bytu (nebytovému prostoru) určí představenstvo výši členského podílu následujícího nájemce částkou, odpovídající hodnotě členského podílu zvýšeného o částku do té doby splacené hodnoty úmoru úvěru (všech předcházejících členů) poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Případný rozdíl mezi výši členského podílu určeného podle odst. 1 a výší členského podílu zhodnoceného o členem splacenou část úmoru úvěru vyplacenému dosavadnímu nájemci se zúčtuje způsobem schváleným nejvyššim orgánem družstva.

Článek 17
Převod členských práv a povinností

Převod členských práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu představenstva. Členská práva a povinnosti spojené s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členských práv a povinností příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným ve smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členských práv a povinností nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství.

Článek 18
Zánik členství

Členství v družstvu zaniká :
a) písemnou dohodou,
b) vystoupením
c) smrtí člena pokud jeho členství nepřejde na dědice
d) vyloučením
e) zánikem družstva
f) zánikem podle zvláštního zákona (§ 24 odst.9 zákona č.72/1994 Sb., o vlastnictví bytů v pl. znění)
g) prohlášením konkursu na majetek člena družstva nebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku člena družstva
h) pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí nebo vydáním exekučního příkazu k postižení členských práv a povinností v družstvu
i) na základě rozhodnutí shromáždění delegátů.

Článek 19
Dohoda

1) Dohodne-li se družstvo a člen na skončení členství, končí členství sjednaným dnem.

2) Dohodu o skončení členství uzavírají družstvo a člen písemně. Jedno vyhotovení dohody o skončení členství vydá družstvo členovi. Dohoda musí být podepsána statutárním orgánem družstva a musí obsahovat časový údaj o dni, ke kterému členství zaniká a o dni, v němž dojde k vyklizení a předání bytu (nebytového prostoru).
Článek 20
Vystoupení

1) Člen může z družstva vystoupit. Členství zaniká uplynutím doby dvou měsíců, tato doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení písemného oznámení člena o vystoupení z družstva.

2) Člen, který nesouhlasí s převodem svých členských práv a povinností na právního nástupce družstva, může vystoupit ke dni, kdy k tomuto převodu má dojít, když to oznámí představenstvu do jednoho týdne po usnesení shromáždění delegátů. Nárok na vypořádací podíl je povinný uhradit členovi, který z družstva vystoupil právní nástupce družstva do jednoho měsíce ode dne, kdy na něho přešlo jmění družstva.

3) Oznámeni o vystoupení může člen odvolat jen písemně před uplynutím lhůty uvedené v odst.1 a se souhlasem družstva.

Článek 21
Úmrtí člena
1) Zemře-li člen a nejde-li o společné členství manželů, přechází dnem jeho smrti členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. S přechodem členství přechází na dědice i nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) popř. právo na uzavření nájemní smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru). Do skončení dědického řízení uhrazuje povinné platby za zemřelého člena potenciální dědic nebo dědicové. Ve sporných dědických případech může představenstvo družstva rozhodnout, že bude povinné platby uhrazovat ze svých zdrojů do vydání pravomocného rozhodnutí o dědickém vypořádání. Tyto dlužné částky je povinen družstvu splatit oprávněný dědic, který zdědil členský podíl a stal se nájemcem družstevního bytu nejpozději do 1 měsíce od nabytí právní moci rozhodnutí o dědictví. Nepřešlo-li členství na dědice, zaniká smrtí člena.

2) Náležely-li zůstaviteli dva nebo více předmětů užívání v jednom družstvu, mohou jednotlivé s nimi spjaté další členské vklady připadnout různým dědicům. Tím se zůstavitelovo členství v den jeho smrti přemění na dvě nebo více samostatných členství jednotlivých dědiců.

3) Členským podílem se pro účely dědění rozumí zůstatková hodnota členského podílu a hodnota jiné majetkové účasti zůstavitele na nákladech výstavby (rekonstrukce) družstevního bytu (nebytového prostoru) a pozemku

Článek 22
Vyloučení

1) Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jestliže:
a) závažným způsobem nebo opětovně a přes písemné upozornění porušuje své členské povinnosti určené zákonem, stanovami nebo dalšími vnitrodružstveními předpisy,
b) byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný proti družstvu, jeho majetku nebo proti členům družstva nebo jiným nájemcům a uživatelům v domě,
c) je bez vážného důvodu v prodlení s platbami určenými stanovami nebo rozhodnutím orgánů družstva po dobu 3 měsíců a nepožádal písemně o odklad.

2) O vyloučení dle odst. 1 písm. a) se rozhodne poté, co člen obdržel písemnou výstrahu a jedná-li se o manželé-společné členy, doručenou rukou každého z nich a člen družstva výstrahu v dané lhůtě nerespektoval. Tato lhůta musí být nejméně 15 dnů ode dne oznámení výstrahy. Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být členu písemně oznámeno a jedná-li se o manželé-společné členy, doručené každému z nich. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst. 1, který nelze dodatečně měnit.

3) Proti rozhodnutí představenstva o vyloučení má právo podat člen odvolání k shromáždění delegátů. Není-li právo na odvolání uplatněno do tří měsíců ode dne, kdy se člen dozvěděl nebo mohl dozvědět o rozhodnutí o vyloučení, zaniká.

4)Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jen do třech měsíců ode dne, kdy zjistilo důvod pro vyloučení, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

5)Je-li jednání člena, v němž lze spatřovat důvod k vyloučení podle odst.1 písm.b) předmětem šetření jiného orgánu, začíná lhůta tří měsíců podle odst.2 dnem, kdy se družstvo dozvědělo o výsledku tohoto šetření.

6)Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být doručeno do vlastních rukou. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst.1, který nelze dodatečně měnit. Členství zaniká dnem, kdy bylo doručeno písemné rozhodnutí představenstva o vyloučení členovi.

7)Nesouhlasí-li člen s rozhodnutím představenstva o vyloučení, může do 3 měsíců od doručení písemného rozhodnutí podat odvolání ke shromážděni delegátů. Odvolání má odkladný účinek. Není-li právo na odvolání v této lhůtě uplatněno, zaniká.

8/Soud na návrh člena, kterého se rozhodnutí týká, prohlásí rozhodnutí shromáždění delegátů o vyloučení za neplatné, je-li v rozporu s právními předpisy nebo stanovami.

9)Není-li právo na podání návrhu k soudu uplatněno do 3 měsíců ode dne konání shromáždění delegátů, které vyloučení potvrdilo, nejpozději ale do 1 roku od jeho konání, zaniká.

Článek 23
Likvidace družstva

Členství zaniká po zrušení družstva a ukončení jeho likvidace dnem výmazu družstva z obchodního rejstříku.


Článek 24
Zánik společného členství manželů

1) Společné členství manželů v družstvu zaniká:
a)smrtí jednoho z manželů,
b)písemnou dohodou rozvedených manželů,
c)rozhodnutím soudu o zrušení práva společného nájmu bytu (nebytového prostoru) rozvedenými manželi.

2) Zanikne-li společné členství manželů v družstvu smrtí jednoho z nich, zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) pozůstalý manžel. Po rozvodu manželství zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) ten z rozvedených manželů, který byl určen dohodou rozvedených manželů nebo rozhodnutím soudu.

3) Dohodnou-li se po rozvodu manželství rozvedení manželé-společní členové družstva, užívající společně družstevní byt i nebytový prostor, že jeden z nich bude jako člen družstva užívat družstevní byt a druhý nebytový prostor, nebo rozhodne-li tak soud, zaniká společné členství manželů jeho přeměnou na samostatné členství každého z nich dnem uzavření dohody nebo dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu.

4) Společné členství manželů v družstvu zaniká i převodem jejich členských práv a povinností, jejich písemnou dohodou s družstvem, vystoupením z družstva, vyloučením, zánikem družstva po ukončení likvidace a převedením bytu do vlastnictví.

Článek 25
Majetkové vypořádání

1) Zánikem členství podle čl.18 za trvání družstva vzniká bývalému členu nebo jeho dědicům nárok na vypořádací podíl. Vypořádací podíl se rovná výplatě majetkové účasti dosavadního člena družstva. U nebydlícího člena se rovná výplatě základního členského vkladu. U nájemce družstevního bytu při zániku jeho členství se vyrovnávací podíl rovná výplatě členského podílu. Do vypořádacího podílu může patřit i další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Nárok na výplatu vypořádacího podílu vzniká uplynutím 3 měsíců po schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém členství zaniklo. Pokud to hospodářská situace dovoluje, může družstvo uspokojit tento nárok nebo jeho část dříve.

3) Výplata členského vkladu je vázána vždy na vyklizení bytu nebo nebytového prostoru a jeho předání družstvu.

4) Zanikne-li nájemní poměr člena k družstvu bez zániku členství, vznikne členovi nárok na výplatu vypořádacího podílu, ( členského podílu sníženého o základní členský vklad) uplynutím 3 měsíců od schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém po zániku nájmu přestal byt užívat a vyklizený jej předal družstvu.

5) Kromě nároku na výplatu vypořádacího podílu nemá bývalý člen nebo jeho dědicové z důvodu zániku členství nárok na jakoukoliv jinou část majetku družstva.

6) Při výplatě vypořádacího podílu započte družstvo své splatné pohledávky vůči bývalému členu.

7) Zánikem členství v důsledku převodu práv a povinností spojených s členstvím a nebo výměny bytu nevzniká dosavadnímu členovi vůči družstvu nárok na vypořádací podíl. Vzájemné nároky si účastníci převodu nebo výměny vypořádají mezi sebou.

8) Při převodu bytu do vlastnictví nájemce a zániku jeho členství nevzniká dosavadnímu členovi nárok na vypořádací podíl. V případě, že po převodu bytu do vlastnictví zaplatí vlastník družstvu základní členský vklad a jeho členství bude trvat nadále, rovná se vypořádací podíl po zániku takového členství výplatě základního členského vkladu.
Článek 26
Členská evidence

Představenstvo družstva vede seznam všech svých členů. Do seznamu se zapisuje kromě jména, bydliště a rodného čísla fyzické osoby (každé ze společných členů) i datum vzniku členství v družstvu včetně způsobu nabytí, výše jejího členského vkladu a výše členského vkladu, který splatila včetně data platby, označení bytu, ke kterému má člen právo bydlení a datum zániku členství v družstvu.. V seznamu se bez zbytečného odkladu vyznačí všechny změny evidovaných skutečností. Představenstvo umožní každému, kdo prokáže právní zájem, aby do seznamu nahlédl. Člen družstva má právo do seznamu nahlížet a žádat vydání potvrzení o svém členství a o obsahu zápisu v seznamu.


Část lV
POŘADNÍKY A PŘIDĚLOVÁNÍ BYTU

Článek 27
Přidělování bytů

1) Uvolněné byty přiděluje představenstvo na základě těchto zásad:
a) žadatel se zaváže, že
-uhradí členský podíl a představenstvem stanovený dodatečný členský vklad,
- pokud na bytu vázne dluh (zejména na nájemném, úhradách spojených s užíváním bytu), tento dluh uhradí nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy
V případě nesplnění některé z těchto podmínek nebude smlouva uzavřena a představenstvo má právo rozhodnutí o přidělení bytu zrušit.
b) informace o uvolněném bytu bude vyvěšena na informačních tabulích samospráv alespoň 30 dnů před jednáním představenstva o přidělení bytu
c) zájemce o byt předloží představenstvu současně se žádostí o byt i doklady, které osvědčují jeho totožnost a totožnost osob, jež s ním budou bydlet , čestné prohlášení, že uhradí dluh, který na bytu vázne nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy, čestné prohlášení, že uhradí členský podíl , dodatečný členský vklad apod.
d) byt bude přidělen nejvýhodnější nabídce. V případě rovnocenné nabídky bude budoucí nájemce vybrán losováním.

2) O přidělených bytech informuje představenstvo nejbližší shromáždění delegátů.

Článek 28

1) Před přidělením bytu představenstvo vyzve písemně člena ke splacení členského podílu podle čl,15 a při přidělení uvolněného bytu podle čl.24, popř. k uzavření smlouvy o jiném plnění . Lhůtu na zaplacení stanoví nejméně na 15 dnů od doručení výzvy do vlastních rukou.

2) Nesplatí-li člen ve stanovené lhůtě členský podíl podle odst.1 nebo odmítne-li písemně přidělení bytu anebo odmítne-li uzavřít smlouvu o jiném plnění, představenstvo mu byt nepřidělí.
Článek 29
Změna rozhodnutí o přidělení bytu

Představenstvo družstva může po dohodě se členem změnit své pravomocné rozhodnutí o přidělení družstevního bytu, jestliže s členem nebyla dosud uzavřena nájemní smlouva.

Článek 30
Zrušení rozhodnutí o přidělení bytu

1) Představenstvo může zrušit pravomocné rozhodnutí o přidělení bytu v případech, kdy :
a) člen na výzvu představenstva neuhradil ve stanovené lhůtě doplatek členského podílu podle čl.15,
b) člen odmítl převzít byt, který je způsobilý k užíváni ve lhůtě stanovené představenstvem.

2) Rozhodnutí o zrušení právoplatného rozhodnutí o přidělení bytu musí být členovi doručeno do vlastních rukou.

3) Proti rozhodnutí podle čl.2 se může člen odvolat ke shromáždění delegátů. Odvolání má odkladný účinek.

4) V případě zrušení rozhodnutí podle odst.1 písm.b) vzniká členovi nárok na majetkové vypořádání.Tento nárok vzniká uplynutím dvou měsíců po nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bylo zrušeno rozhodnutí o přidělení družstevního bytu.

Článek 31
Přenechání nebytového prostoru nebo pozemku do nájmu

Představenstvo může smlouvou o nájmu přenechat nebytový prostor nebo pozemek fyzické, popř. právnické osobě, i když nepůjde o člena družstva v případě, kdy o nebytový prostor nebo pozemek nemá zájem žádný z členů družstva. Stejně může představenstvo přenechat nebytový prostor nebo pozemek tomu, kdo zabezpečuje provoz družstevního domu. V těchto případech nevzniká povinnost ke splacení členského podílu podle čl.14. Výše nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s nebytového prostoru nebo pozemku se určí ve smlouvě . Přenechání nebytového prostoru podléhá schválení nadpoloviční většinou vlastníků a nájemců bytů samosprávy, v jehož působnosti se nebytový prostor nebo pozemek nachází.

Část V
NÁJEM DRUŽSTEVNÍHO BYTU - NEBYTOVÉHO PROSTORU

Článek 32
Vznik nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru )

1) Nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) vzniká smlouvou, kterou družstvo (pronajímatel) přenechává svému členu (nájemci) do užívání družstevní byt (nebytový prostor). Není-li doba nájmu dohodnuta, má se za to, že smlouva o nájmu byla uzavřena na dobu neurčitou.

2) Členovi vznikne právo na uzavření nájemní smlouvy:
a) na základě uzavřené budoucí smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru),
b) převodem členských práv a povinností podle čl. 17 nebo převodem části členských práv a povinností podle čl. 18,
c) na základě dohody o výměně bytu,

3) Nájemní smlouva musí být uzavřena písemně a musí obsahovat označení předmětu a rozsah užívání, výši nájemného a způsob výpočtu úhrady za plnění spojené s užíváním bytu. Popis příslušenství a popis stavu bytu se uvede v pasportu bytu.



Článek 33
Práva a povinnosti z nájmu bytu

1) Se členem-nájemcem družstevního bytu a s manželi-společnými nájemci mohou na základě jejich práva v bytě bydlet jejich příbuzní v řadě přímé, sourozenci, zeť a snacha, jakož i osoby, které žijí s nájemci ve společné domácnosti. Počet těchto osob a jeho změnu je povinen člen-nájemce neprodleně oznámit družstvu.

2) Kromě práva užívat byt má člen-nájemce družstevního bytu a na základě jeho práva i osoby, které s ním bydlí, právo užívat společné prostory a zařízení domu, jakož i požívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu.

3) Nájemci jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvářeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv.

Článek 34

1) Družstvo je povinno zajistit členu-nájemci družstevního bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu. Zejména je povinno odevzdat mu byt ve stavu způsobilém pro řádné užívání.

2) Veškeré drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce (společní nájemci). Družstevní byt je vymezen vstupními dveřmi do bytu včetně zárubně a příslušenstvím ( např. sklep), sloužící k užívání konkrétního bytu. Součástí bytu je veškerá vnitřní instalace (rozvod plynu, vody,tepla, elektroinstalace, odpady, vzduchotechnika, televizní, satelitní, kabelový rozvod), včetně uzavíracích ventilů a elektrických pojistek pro byt. Součástí bytu nejsou společná stoupací vedení . Součástí oprav v bytě je i nátěr okenních křídel, balkónových a ostatních dveří.

3) Členská schůze samosprávy může z technických, ekonomických nebo estetických důvodů stanovit jednotná pravidla upravující způsob provedení běžné údržby bytů, která se bezprostředně dotkne stavebních nebo technických prvků obvodového opláštění objektu a provedení některých drobných oprav nebo běžných údržovacích prací v bytu.

Článek 35

1) Neplní-li družstvo svoji povinnost odstranit závady, které bráni řádnému užívání bytu nebo jimiž je výkon práva člena-nájemce družstevního bytu ohrožen, má člen právo po předchozím písemném upozornění družstva závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něho náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno do šesti měsíců od odstranění závad.

2) Nepostará-li se člen-nájemce družstevního bytu o včasné provedení drobných oprav a běžnou údržbu bytu má družstvo právo učinit tak po předchozím písemném upozornění člena na jeho náklad samo a požadovat od něj náhradu.

3) Nájemce je povinen po předchozí písemné výzvě umožnit družstvu nebo jím pověřené osobě, aby provedla instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot. Stejně je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří družstvu.

Článek 36

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen oznámit bez zbytečného odkladu družstvu potřebu těch úprav v bytě, které má nést družstvo a umožnit jejich provedení, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 37

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen odstranit závady a poškození, které způsobil v domě sám nebo ti, kdo s ním bydlí. Nestane-li se tak má družstvo právo po předchozím upozornění člena závady a poškození odstranit a požadovat od něj náhradu.

Článek 38

Člen-nájemce družstevního bytu nesmí provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu družstva a to ani na svůj náklad. V případě porušení této povinnosti je družstvo oprávněno požadovat, aby člen – nájemce provedené úpravy a změny bez odkladu odstranil.

Článek 39

Družstvo je oprávněno provádět stavební úpravy bytu a jiné podstatné změny v bytě pouze se souhlasem člena-nájemce družstevního bytu. Provádí-li družstvo takové úpravy na příkaz příslušného orgánu státní správy, je člen povinen jejich provedení umožnit, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 40
Nájemné a úhrada za plněni poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru)

1) Člen-nájemce družstevního bytu (nebytového prostoru) je povinen platit nájemné za užívání družstevního bytu (nebytového prostoru) a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) ve výši skutečných nákladů družstva vynaložených na jeho provoz a správu.

2) Součástí nájemného je také částka určená na tvorbu rezervy na opravy a údržbu bytového fondu. Její výši stanoví představenstvo dle návrhu výboru samosprávy v souladu s mírou opotřebení družstevního domu nebo objektu s nebytovými prostorami.

3) Nájemné spolu s úhradou za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) se platí zálohově a to měsíčně nejpozději do 20.dne příslušného měsíce.. Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady vynaloženými družstvem na provoz a správu bytu za kalendářní rok vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do 30. června následujícího roku. Poplatek hrazený v nájemném na správu družstva se do vyúčtování nezahrnuje .

4) Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady družstva vynaloženými na poskytnuté plnění v průběhu kalendářního roku (nebo pro zúčtování určitého druhu služeb stanoveného období), vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do tři měsíců poté, kdy mu bude jejich výše známá.

5) Výší záloh nájemného a za plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu určuje představenstvo podle ročního plánu příslušného střediska samosprávy.

6) Vyúčtováním zjištěný přeplatek podle odst. 3 a 4 družstvo členu uhradí nejpozději do šedesáti dnů po vyúčtování. V téže době je člen povinen uhradit družstvu vyúčtováním zjištěný nedoplatek.

7) Spolu se zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu hradí člen na jeho byt připadající částku úmoru a úroku úvěru poskytnutého družstvu na výstavbu peněžním ústavem.

8) Nezaplatí-li člen-nájemce družstevního bytu zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním bytu spolu s částkou uvedenou v odst. 7 do pěti dnů po jejich splatnosti, je povinen zaplatit družstvu poplatek z prodlení .

Článek 41

1) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z nájemného, pokud družstvo přes jeho písemné upozornění neodstraní v bytě nebo domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jejich užívání. Právo na přiměřenou slevu z nájemného má člen i tehdy, jestliže nebyla poskytována plnění spojená s užíváním bytu, nebo byla poskytována vadně a jestliže užívání bytu se v důsledku toho zhoršilo.

2) Stejné právo má člen-nájemce družstevního bytu, jestliže stavebními úpravami v domě se podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu nebo domu.

3) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, pokud je družstvo řádně a včas neplní.

Článek 42

Právo na slevu z nájemného nebo za plnění poskytovaná s užíváním bytu je třeba uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne nebylo-li uplatněno do šesti měsíců ode dne odstranění závad.

Článek 43
Společný nájem družstevního bytu manžely

1) Společný nájem družstevního bytu může vzniknout jen mezi manželi.

2) Společný nájem družstevního bytu vznikne, jestliže za trvání manželství manželé, nebo jeden z nich se stane nájemcem družstevního bytu. Jestliže se stal nájemcem bytu některý z manželů před uzavřením manželství, vznikne společný nájem bytu uzavřením manželství.

3)Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

4)Ustanovení odstavců 2 a 3 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí nebo členství v družstvu vzniklo darem nebo děděním jednomu z manželů za trvání manželství.

Článek 44

Běžné záležitosti, týkající se společného nájmu družstevního bytu manželi, může vyřizovat každý z manželů. V ostatních případech je třeba souhlasu obou manželů, jinak je právní úkon neplatný. Z právních úkonů, týkajících se společného nájmu družstevního bytu, jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

Článek 45

Právo společného nájmu družstevního bytu manželi zanikne:
a) rozvodem manželství v případě, že nevzniklo společné členství manželů v družstvu,
b) dohodou rozvedených manželů-společných členů družstva, popřípadě rozhodnutím soudu,
c) smrtí jednoho z manželů,
d) zánikem nájmu družstevního bytu.

Článek 46

1) Nevzniklo-li společné členství manželů v družstvu, má právo užívat družstevní byt po rozvodu ten z manželů, který je členem družstva.

2) Vzniklo-li manželům společné členství v družstvu, zůstává členství a právo užívat družstevní byt tomu z rozvedených manželů, který je určen jejich dohodou. Písemnou dohodu předloží bývalí manželé neprodleně družstvu. Nedohodnou-li se, rozhodne o tom na návrh jednoho z nich soud.

3) Zemře-li manžel a manželé nebyli společnými členy družstva, přechází členství v družstvu a nájem družstevního bytu na dědice, kterému připadl členský podíl. Zemře-li manžel a manželé byli společnými členy družstva, zůstává členem družstva a jediným nájemcem družstevního bytu pozůstalý manžel.

Článek 47
Podnájem bytu ( části bytu)

1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez časového určení jen s písemným souhlasem představenstva družstva na základě stanoviska samosprávy Porušení této povinnosti se považuje za důvod pro postup podle čl. 25

2) Nemůže-li nájemce ze závažných důvodů po delší dobu byt užívat a nesouhlasí-li družstvo bez vážných důvodů s tím, aby pronajatý byt nebo jeho část nájemce přenechal jinému do podnájmu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

3) Po skončení podnájmu podnájemce nemá právo na náhradní podnájem.

Článek 48
Výměna bytu

1) Člen-nájemce družstevního bytu muže uzavřít se souhlasem představenstva družstva dohodu o výměně bytu. Souhlas i dohoda musí mít písemnou formu a musí obsahovat dohodu účastníků výměny o převodu členských práv a povinností. Odepře-li družstvo bez závažných důvodů souhlas s výměnou bytu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

2) Jestliže člen-nájemce družstevního bytu i nebytového prostoru vyměňuje odděleně pouze byt nebo nebytový prostor s občanem, který není členem družstva, orgán družstva dohodu neschválí, dokud se tento občan nestane členem družstva.

3)Jde-li o výměnu bytu v témž družstvu, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti orgánu družstva o souhlasu s výměnou. Jde-li o výměnu bytů v různých družstvech nebo o výměnu bytu družstevního za byt nedružstevní, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti posledního orgánu příslušného k uděleni souhlasu.

4) Převod členských práv a povinností na základě dohody o výměně bytů nastane dnem uskutečnění výměny bytů.

Článek 49

1) Právo na splnění dohody o výměně bytů musí být uplatněno u soudu do tří měsíců ode dne, kdy byl s dohodou vysloven souhlas, jinak právo zanikne.

2) Nastanou-li dodatečně u některého z účastníků takové závažné okolnosti, že není možno splnění dohody na něm spravedlivě požadovat, může od dohody odstoupit, musí však tak učinit bez zbytečného odkladu. Povinnost k náhradě škody tím není dotčena.

Článek 50
Zánik nájmu družstevního bytu

Nájem družstevního bytu zaniká:
a) zánikem členství nájemce družstevního bytu podle čl.18,
b) písemnou dohodou mezi družstvem a členem-nájemcem družstevního bytu ke dni stanovené v dohodě,
c) písemnou výpovědí člena-nájemce družstevního bytu, ve které musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit, a to nejméně tři měsíce tak, aby skončila ke konci kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž výpověď došla družstvu,
d) výpovědí nájmu družstevního bytu podle § 711 Občanského zákoníku,
e) uplynutím doby v případě, že nájem družstevního bytu byl sjednán na určitou dobu.

Článek 51

1) Písemná výpověď družstva musí být doručena členovi – nájemci družstevního bytu. V písemné výpovědi musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta a poučení o možnosti podat do šedesáti dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.

2) Člen – nájemce družstevního bytu není povinen byt vyklidit, pokud podá ve lhůtě šedesáti dnů ode dne doručení výpovědi žalobu na určení neplatnosti výpovědi a řízení není ukončeno pravomocným rozhodnutím soudu.

Článek 52
Nájem nebytových prostor

1) O nájmu nebytových prostor platí přiměřeně ustanovení o nájmu bytů.

2) Jde-li, o nájem nebytových prostor, které jsou určeny k výkonu povolání nebo podnikání jen jednoho z manželů, právo společného nájmu nevznikne .

3) Nájem a podnájem nebytových prostor postavených bez finanční účasti členů upravuje zákon č. 116/1990 Sb. ve zněni pozdějších předpisů.

Článek 53
Zajištění řádného využití bytů

1) Družstvo dbá, aby družstevní byty, se kterými hospodaří, byly řádně a účelně využívány k bytovým účelům.

2) Byt nebo jeho část může člen-nájemce družstevního bytu nebo členové jeho domácnosti dočasně používat i k jiným účelům než k bydlení jen se souhlasem výboru samosprávy.

3) Byt je možné sloučit se sousedním bytem (částí bytu) nebo jej rozdělit na dva nebo více bytů jen se souhlasem představenstva družstva. Souhlas představenstva družstva nenahrazuje povolení stavebního úřadu, které je nutné podle zvláštních předpisů.

4) Veškeré náklady spojené se sloučením nebo rozdělením bytu nese navrhující člen družstva, a to včetně nákladů spojených s vypracováním a vkladem prohlášení vlastníka.

Část Vl
ORGÁNY DRUŽSTVA

Článek 54

Orgány družstva jsou:
a) shromáždění delegátů,
b) představenstvo,
c) kontrolní komise,
d) členské schůze samospráv,
e) výbor samosprávy.

Článek 55

Do orgánů družstva mohou být voleni jen členové družstva starší 18 let.

Článek 56

1) Orgány družstva mohou jednat jen o záležitostech, které podle stanov družstva spadají do jejich působnosti.

2) Kolektivní orgány družstva rozhodují na základě řádného svolání všech členů orgánu.

3) Kolektivní orgány družstva jsou způsobilé se usnášet, jen je-li přítomna nadpoloviční většina jejich členů. Usnesení je přijato, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina přítomných, pokud stanovy neurčují jinak.

Článek 57

1) Funkční období členů volených orgánů družstva činí pět let.

2) Členové orgánu družstva mohou být voleni opětovně.

Článek 58

1) Členové orgánu družstva jsou povinni vykonávat své funkce svědomitě, plnit svěřené úkoly a dodržovat obecně závazné právní předpisy a stanovy. Pokud při výkonu funkce způsobí družstvu škodu, odpovídají za ni v rozsahu stanoveném zákonem.

2) Nároky družstva z odpovědnosti členů orgánů družstva za škodu uplatňuje představenstvo. Vůči členům představenstva uplatňuje nároky družstva kontrolní komise prostřednictvím jí určeného člena.

3) Tyto nároky družstva mohou být uplatněny u soudu jen s předchozím souhlasem shromáždění delegátů. Shromáždění delegátů může schválit i smír v této věci.

Článek 59

1) Neplní-li člen voleného orgánu řádně svoji funkci, může jej před uplynutím funkčního období odvolat orgán, který jej zvolil a povolat dnem účinnosti odvolání náhradníka podle stanoveného pořadí.

2) Člen družstva, který je do své funkce zvolen, může z funkce odstoupit, je však povinen oznámit to písemně orgánu, jehož je členem. Jeho funkce končí dnem, kdy oznámení o odstoupení projednal orgán, který ho zvolil. Příslušný orgán musí projednat odstoupení na svém nejbližším zasedání poté, kdy se o odstoupení dozvěděl, nejdéle však do tří měsíců. Po marném oplynutí této lhůty se odstoupení pokládá za projednané.

3) Zvolení náhradníci členů orgánů družstva nastoupí na místo odstoupivšího člena dnem účinnosti odstoupení podle stanoveného pořadí.

4) Není-li náhradník zvolen může orgán povolat zastupujícího člena až do doby, kdy může být provedena řádná volba nového člena. Zastupující člen má práva a povinnosti řádného člena.

5) Ustanovení odst.3,4 platí i v případě, že členství v orgánu zanikne smrtí.

6) Členům orgánů družstva může být za výkon funkce přiznána odměna podle zásad stanovených shromážděním delegátů, popř. poskytnuta náhrada ušlé mzdy a nákladů spojených s výkonem funkce.

Článek 60

1) Funkce člena představenstva a člena kontrolní komise jsou vzájemně neslučitelné.

2) Členové představenstva a kontrolní komise družstva nesměji být podnikateli ani členy statutárních a dozorčích orgánů právnických osob s obdobným předmětem činnosti, pokud jsou v zaměstnaneckém poměru k družstvu.



Článek 61

1) Každému členu družstva i každému členu orgánu družstva náleží jeden hlas.

2) V orgánech družstva se hlasuje veřejně. V jednotlivých případech se může jednající orgán usnést na hlasování tajném.

3) V představenstvu a kontrolní komisi lze usnesení přijmout hlasováním uskutečněným písemně nebo pomocí prostředků sdělovací techniky, jestliže s tímto způsobem hlasování souhlasí všichni členové orgánu. Pro tento případ se hlasující pokládají za přítomné.

Článek 62

1) Orgány družstva jednají o záležitostech, které byly uvedeny na schváleném programu jednání, popř. o záležitostech, o jejichž projednávání se orgán dodatečně usnesl.

2) Jednání orgánů spočívá v přednesení podnětu k jednání, v rozpravě a zpravidla je zakončeno usnesením. Jednání je třeba vést tak, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

Článek 63

1) O průběhu jednání všech orgánů družstva se pořizuje zápis, který musí obsahovat:
a) datum a místo konání schůze
b) přijatá usnesení,
c) výsledky hlasování,
d) nepřijaté námitky členů kteří požádali o jejich zaprotokolování.

2)Přílohu zápisu z jednání shromáždění delegátů tvoří seznam účastníků jednání, pozvánka na něj a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.

3) Každý člen družstva má právo vyžádat si zápis a jeho případné přílohy k nahlédnutí. Předsedové samospráv obdrží kopii zápisů z jednání představenstva družstva.

4) Podrobnosti o postupu orgánů družstva při volbách a odvolání, o jednání a rozhodování a ověřování zápisu upravuje volební a jednací řád, které schvaluje shromáždění delegátů.

Článek 64
Shromáždění delegátů

1) Shromáždění delegátů je nejvyšším orgánem družstva, kde uplatňují členové své právo řídit záležitosti družstva, kontrolovat činnost družstva a jeho orgánů. Shromáždění delegátů plní v plném rozsahu působnost členské schůze.

2) Do výlučné působnosti shromáždění delegátů patří :
a) přijímat a měnit stanovy a jednací řád,
b) volit a odvolávat členy představenstva a kontrolní komise v počtu a způsobem, který sám určí,
c) volit náhradníky členů představenstva a kontrolní komise a stanovit pořadí, podle kterého náhradníci nastupují na místo odstoupivších členů představenstva a kontrolní komise,
d) projednávat a schvalovat zprávy představenstva a kontrolní komise o činnosti který sám určí,družstva,
e) rozhodovat o základních otázkách koncepce rozvoje, schvalovat zásady hospodaření, roční uzávěrku a rozhodovat o tom, jak se naloží se ziskem a uhradí případná ztráta
f) schvalovat statuty fondů,
g) rozhodovat o zvýšení nebo snížení zapisovaného základního kapitálu,
h) rozhodovat o odvoláních proti usnesením představenstva,
i) rozhodovat o rozdělení, přeměně, sloučení, splynutí a zrušení družstva nebo o změně právní formy,
j) stanovit zásady pro určování výše nájemného za užívání bytu (nebytového prostoru) a za plnění poskytovaná s užíváním bytu, způsob jejich vyúčtování a způsob placení,
k) určovat volební obvody delegátů a stanovit počet delegátů na nejbližší volební období i podmínky volby delegátů, přičemž platí zásada, že jedna samospráva má alespoň jednoho delegáta.

3) Do působnosti shromáždění delegátů patří i rozhodování týkající se družstva a jeho činnosti pokud si rozhodování o některé věci vyhradilo nebo tak stanoví zákon.

4) Shromáždění delegátů může na návrh kontrolní komise změnit nebo zrušit pravomocné rozhodnutí představenstva nebo předsedy družstva, kterým byly porušeny obecně závazné právní předpisy nebo stanovy družstva, jestliže od nabytí právní moci rozhodnutí do podání návrhu neuplynuly více než dva roky.

Článek 65

1) Jednání shromáždění delegátů družstva svolává představenstvo podle potřeby, nejméně jednou ročně.

2) Shromáždění delegátů musí být svoláno nejpozději do čtyřiceti dnů od doručení žádosti, požádá-li o to písemně
a) jedna třetina členů družstva,
b) jedna třetina delegátů
c) kontrolní komise.

3) Pořad jednání musí být oznámen na pozvánkách zaslaných nejpozději osm dnů před zasedáním shromáždění delegátů. Písemné pozvánky dále obsahují datum, hodinu a místo jednání.

4) Na shromáždění delegátů musí být pozváni všichni zvolení delegáti. Delegáti jsou voleni na členských schůzích střediskové samosprávy v počtu 1 delegát za 4 členy družstva. Členové představenstva a kontrolní komise se shromáždění delegátů účastní z titulu své funkce.

5) Při hlasování má každý delegát jeden hlas. Delegáta může zastupovat pouze náhradník zvolený členskou schůzí samosprávy.

Článek 66

Není-li shromáždění delegátů schopno se usnášet, svolá představenstvo náhradní shromáždění delegátů tak, aby se konalo do tří týdnů ode dne, kdy se mělo konat shromáždění delegátů původně svolané. Pozvánka musí mít nezměněný pořad jednání a musí být odeslána nejpozději do 15 dnů ode dne, na který bylo svoláno původní shromáždění delegátů, nejpozději však 10 dnů před konáním náhradního shromáždění delegátů. Náhradní shromáždění delegátů musí mít nezměněný pořad jednání a je schopno usnášet se bez ohledu na ustanoveni čl. 56 stanov.

Článek 67

Na návrh člena vysloví soud neplatnost usnesení shromáždění delegátů, pokud usnesení je v rozporu s právními předpisy nebo stanovami družstva. Návrh soudu může člen podat, požádal-li o zaprotokolování námitky na shromáždění delegátů, které usnesení přijalo, nebo jestliže námitku oznámil představenstvu do jednoho měsíce od konání tohoto shromáždění. Návrh soudu lze podat jen do jednoho měsíce ode dne, kdy člen požádal o zaprotokolování námitky nebo od oznámení námitky představenstvu a nebylo-li shromáždění delegátů svoláno řádně do jednoho měsíce ode dne, kdy se o jeho konání dověděl, nejdéle však do jednoho roku od konání shromáždění delegátů .




Článek 68
Představenstvo

1) Představenstvo je výkonným a statutárním orgánem družstva, řídí činnost družstva a rozhoduje o všech záležitostech, pokud nejsou zákonem, stanovami nebo rozhodnutím shromáždění delegátů vyhrazeny jinému orgánu. Za svou činnost odpovídá shromáždění delegátů.

2) Představenstvo zabezpečuje a kontroluje plnění usnesení shromáždění delegátů, pravidelně mu podává zprávy o své činnosti a o činnosti družstva, svolává a připravuje jeho jednání.

3) Představenstvo má tři nebo pět členů podle počtu samospráv.

4) Členové představenstva a jeho náhradníci se volí z členů družstva tak, aby členové představenstva nebyli mezi sebou nebo se členy kontrolní komise manžely, příbuznými v řadě přímé, nebo sourozenci.

5) Představenstvo volí ze svých členů předsedu družstva (dále jen předseda) popřípadě místopředsedu (místopředsedy).

6) Představenstvo se schází podle potřeby, zpravidla jednou za měsíc. Musí se sejít do 10 dnů od doručení podnětu kontrolní komise, jestliže na její výzvu nedošlo k nápravě nedostatků.

7) Schůzí představenstva se mohou zúčastnit s hlasem poradním pověření členové kontrolní komise, případně další přizvané osoby bez hlasu poradního.

Článek 69

1) Představenstvo je oprávněno jednat jménem družstva navenek ve všech věcech. Jménem představenstva jedná předseda a v době jeho nepřítomnosti nebo zaneprázdnění místopředseda nebo jiný člen představenstva v pořadí stanoveném představenstvem.

2) Právní úkony představenstva, pro které je předepsána písemná forma, podepisuje za družstvo předseda (popřípadě místopředseda) a další člen představenstva.

3) Členové nebo pracovníci družstva jsou oprávněni činit jménem družstva právní úkony nutné ke splnění uložených pracovních úkolů pouze tehdy, kdy je to stanoveno organizačním řádem nebo je to v obchodním styku obvyklé.

4) Představenstvo může na základě písemné plné moci pověřit zastupováním družstva i jiné občany a organizace.

Článek 70

1) Schůzi představenstva svolává a řídí předseda (místopředseda) popř. pověřený člen představenstva.

2) Jednotlivé záležitosti předložené k projednání uvádí a odůvodňuje zpravidla ten, kdo je předkládá, přičemž současně předkládá i návrh usnesení.

Článek 71
Řízení běžné činnosti družstva

1) Pokud je předseda pracovníkem družstva, řídí jeho činnost v postavení vedoucího organizace ve smyslu pracovně-právních a ostatních obecně závazných právních předpisů.

2) Pracovní poměr předsedy družstva vzniká volbou ve smyslu příslušného ustanovení zákoníku práce.

Článek 72
Kontrolní komise

1) Kontrolní komise je oprávněna kontrolovat veškerou činnost družstva a projednávat stížnosti členů družstva.

2) Kontrolní komise se vyjadřuje k roční účetní závěrce a k návrhu na rozdělení zisku nebo na úhradu ztráty družstva.

3)Kontrolní komise je oprávněna vyžadovat si u představenstva jakékoli informace o činnosti družstva. Představenstvo je povinno bez zbytečného odkladu oznámit kontrolní komisi všechny skutečnosti, které mohou mít závažné důsledky v hospodaření nebo postavení družstva a jeho členů. Pověření členové kontrolní komise jsou oprávněni se zúčastnit zasedání všech orgánů družstva.

4) Na zjištěné nedostatky upozorňuje kontrolní komise představenstvo a vyžaduje zjednání nápravy.

5) K jednotlivým úkonům může kontrolní komise pověřit jednoho nebo více členů, kteří v této věci mají oprávnění žádat informace v rozsahu oprávnění kontrolní komise .

6) Neodstraní-li představenstvo zjištěné nedostatky, je kontrolní komise oprávněna požádat představenstvo o svolání shromáždění delegátů.

Článek 73

1) Kontrolní komise má tři členy .

2) Členové Kontrolní komise a její náhradníci se volí ze členů družstva tak, aby její členové nebyli mezi sebou nebo se členy představenstva manžely, příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci. Členy kontrolní komise nemohou být členové představenstva ani členové výboru samosprávy a pracovníci družstva.

3) Kontrolní komise volí ze svých členů předsedu a místopředsedu, o způsobu volby rozhoduje komise.

4) Kontrolní komise odpovídá za svou činnost shromáždění delegátů a podává mu zprávy o své činnosti. Na ostatních orgánech družstva je nezávislá.

Článek 74

1) Kontrolní komise se schází podle potřeby, nejméně jednou za tři měsíce.

2) Schůzi svolává a řídí předseda (místopředseda), popř. pověřený člen kontrolní komise.

3) Podklady pro jednání schůzí, zejména zprávy o vykonaných prověrkách, kontrolách a revizích, jakož i návrhy na opatření připravují a kontrolní komisí předkládají ve stanovených lhůtách pověření členové komise, kteří také komisi informují o průběhu prověrek a kontrol.

Článek 75
Samospráva

1) Samospráva je organizační jednotkou družstva. Zřizuje se rozhodnutím představenstva.

2 Jednotlivé družstevní domy a nebytové prostory postavené podle samostatné projektové dokumentace, jejichž výstavba byla samostatně financována tvoří na sobě ekonomicky nezávislá ekonomická střediska samospráv.

3) Úkolem samosprávy je aktivizovat členy a umožnit jim přímou účast na řízení činnosti družstva.

4) Orgány družstva, zajišťující činnost samosprávy, jsou členská schůze a výbor samosprávy.

Článek 76
Členská schůze samosprávy

1) Členská schůze samosprávy je orgánem družstva, ve kterém členové projednávají záležitosti okruhu působnosti samosprávy a seznamují se s činností a celkovým stavem družstva .

2) Členská schůze samosprávy zejména:
a) rozhoduje o zajištění úkolů, které jí byly uloženy představenstvem v souladu s hlavními směry činnosti a s úkoly družstva,
b) projednává návrhy rozpočtu samosprávy
c) projednává výsledky hospodaření střediska samosprávy a ukládá výboru samosprávy úkoly k odstranění zjištěných nedostatků hospodaření,
d) volí ze svého středu členy výboru samosprávy v počtu tři až pět,
e) projednává a schvaluje zprávy výboru samosprávy o jeho činnosti,
f) volí delegáty a jejich náhradníky na shromáždění delegátů v počtu stanoveném představenstvem
g) projednává zprávy delegátů o výkonu jejich funkce na shromáždění delegátů,
h) rozhoduje o příp. odchylném způsobu úhrady drobných oprav v bytě a úhrad nákladů spojených s běžnou údržbou bytů oproti čl.34,
i) dává souhlas ke změně charakteru užívání společných prostor domu a k uzavření nájemní smlouvy, týkající se tohoto prostoru, stejně jako k pozemkům a nebytovým prostorům pronajímaným podle zvláštních předpisů.

Článek 77

1) Členskou schůzi samosprávy svolává výbor samosprávy podle potřeby, nejméně však jednou do roka.

2) Výbor samosprávy musí svolat členskou schůzi samosprávy, požádá-li o to :
a) jedna třetina všech členů samosprávy,
b) představenstvo družstva.

3)Nevyhoví-li výbor samosprávy žádosti podle odst.2 do jednoho měsíce, je představenstvo oprávněno svolat členskou schůzi samosprávy samo.

4) Členskou schůzi samosprávy řídí předseda nebo pověřený člen výboru samosprávy, v případě, že členskou schůzi samosprávy svolalo představenstvo, řídí ji pověřený člen představenstva.

5) O svolání členské schůze samosprávy a o pořadu jednání musí být členové samosprávy uvědomění nejméně osm dnů před jejím konáním. Písemnou pozvánku může nahradit písemné oznámení vyvěšené na oznamovacích tabulích ve všech domech v okruhu působnosti samosprávy.


Článek 78

1) Členská schůze samosprávy je schopná se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina členů samosprávy. V případě rozhodování podle čl. 76 odst. 2 písm. h) a i) je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů samosprávy.

2) Není-li v hodinu uvedenou pro konání členské schůze samosprávy přítomna nadpoloviční většina jejích členů, může se schůze konat o čtvrt hodiny později za přítomnosti nejméně tří členů samosprávy. Může však jednat a rozhodovat pouze o těch záležitostech, které byly uvedeny na pořadu jednání. K platnosti usnesení v takovém případě se vyžaduje souhlas dvou třetin přítomných členů. Ustanovení tohoto odstavce neplatí při rozhodování podle čl. 76 odst.2. písm. h) a i) .

Článek 79

1) Člen se zúčastňuje členské schůze samosprávy, jejímž je členem.

2) Člen -uživatel družstevního bytu a nebytového prostoru, které se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, je členem každé z nich, zúčastňuje se jejich členských schůzí a může být zvolen do každého z jejich výborů. Pouze jednou členskou schůzí samosprávy však může být zvolen delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů.

3) Právo účasti na členských schůzích samosprávy, kterých jsou členy, mají oba manželé-společní členové. Přísluší jim společně jeden hlas. Do výboru samosprávy může být zvolen kterýkoliv z nich. V případech uvedených v odst.2 může být kterýkoliv z manželů zvolen do výboru každé ze samospráv, kterých jsou členy. Delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů může být zvolen pouze jeden z manželů-společných členů na jedné z členských schůzí samospráv.

4) Člen, který má v jednom a tomtéž družstvu samostatné členství a současně je jeho členem na základě společného členství manželů, má z obou těchto členství, pokud jsou v jedné samosprávě společně s druhým manželem-společným členem, pouze jeden hlas. Pokud jeho členství samostatné a společné členství manželů, jehož je účastníkem, se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, řídí se právo jeho účasti na členských schůzích a pasivní volební právo ustanoveními odst. 1 a 2.

5) Zásada účasti člena (manželů-společných členů) na členských schůzích samospráv, jakož i zásada jednoho hlasu a pasivního volebního práva uvedená v odst. 1 až 4 platí pro všechny druhy okruhu působnosti samospráv.

Článek 80
Výbor samosprávy

1) Výbor samosprávy je výkonným orgánem samosprávy.

2) Výbor samosprávy zejména:
a) plní úkoly na úseku předmětu činnosti družstva v okruhu působnosti samosprávy,
b) sleduje technický stav objektů středisek domovního hospodářství. Upozorňuje družstvo na nutnost provedení oprav a údržby a spolupracuje při jejich zajišťování,
c) stará se o zvyšováni kultury bydlení, úpravy okolí objektů středisek domovního hospodářství a o ochranu životního prostředí v okruhu působnosti samosprávy,
d) dbá o dodržování domovního řádu a zásad slušnosti mezi členy užívajícími družstevní majetek v okruhu působnosti samosprávy,
e) podle pokynů představenstva sestavuje návrh rozpočtu samosprávy a po jeho projednání členskou schůzí samosprávy jej předkládá představenstvu,
f) zajišťuje plnění rozpočtu samosprávy, pečuje o správnost prvotních účetních a jiných dokladů a předává je družstvu k dalšímu zpracování,
g) podle místních podmínek kontroluje správnost vyúčtování nákladů vynaložených družstvem na zajištěni služeb, jejichž poskytování je s užíváním družstevního bytu nebo nebytového prostoru spojeno,
h) průběžně kontroluje tvorbu a rozpouštěni rezervy na opravy a údržbu bytového hospodářství samosprávy,
i) seznamuje členskou schůzi samosprávy s výsledky hospodaření samosprávy, s ročním vyúčtováním nájemného za užívání družstevních bytů a nebytových prostor a úhrad za plněni poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostor.
j) vyjadřuje ke smlouvám o podnájmu bytu (části bytu ),
k) projednává návrhy představenstva na vyloučení člena z družstva a oznamuje mu své stanovisko,
l) informuje představenstvo o činnosti a stavu samosprávy,
m) podává členské schůzi samosprávy zprávy o své činnosti a stavu samosprávy a seznamuje ji s činností a celkovým stavem družstva,
n) předkládá členské schůzi samosprávy návrhy podle čl. 76 odst.2,pism.h) a i),
o) na výzvu představenstva družstva se vyjadřuje ke smlouvám o přenechání družstevního bytu, nebytového prostoru, pozemku do nájmu, uzavíraným podle čl. 31.


Článek 81

1) Výbor samosprávy má minimálně 3 členy. Počet členů výboru stanoví členská schůze samosprávy před zahájením voleb.

2) Výbor samosprávy se volí z členů samosprávy tak, aby členové výboru samosprávy nebyli mezi sebou nebo členy kontrolní komise manželi nebo příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci.

Článek 82

1) Výbor samosprávy zvolí na ustavující schůzi ze svého středu předsedu a místopředsedu.

2) Schůze výboru samosprávy svolává jeho předseda podle potřeby, nejméně však jednou za tři měsíce.


3) O svolání výboru samosprávy a o pořadu jednání musí být členové výboru uvědomění obvyklým způsobem nebo nejméně tři dny před jejím konáním.

4) Výbor samosprávy může určit, že členská schůze samosprávy se bude konat formou dílčích schůzí samosprávy.

5) Není-li zvolen výbor samosprávy, nebo neplní-li své povinnosti, zajišťuje plnění jeho úkolů představenstvo prostřednictvím pověřené osoby. Zvýšené náklady s tím spojené se hradí k tíži příslušné samosprávy.


Článek 83
Pomocné orgány

1) K zajištění své činnosti mohou orgány družstva vytvářet pomocné orgány, které nemají rozhodovací pravomoc a nemohou nahrazovat orgán, který je ustavil.

2) Úkoly pomocných orgánů určuje orgán, který je zřídil.

3) Členové pomocných orgánů jsou voleni nebo jmenováni orgánem, který je zřídil.

4) Je-li pomocný orgán jmenován může být jeho členem i nečlen družstva.


Článek 84
Zastupování družstva ve společenství vlastníků

1) Představenstvo družstva pověřuje zmocněnce ve společenství vlastníků v domech, jejichž je spoluvlastníkem družstvo. Představenstvo může v jednotlivých případech již udělenou plnou moc odvolat, pokud zmocněnec neplní svojí funkci , nebo jí plní tak, že by to poškozovalo zájmy družstva.

2) Zmocněnec je povinen konzultovat své rozhodování ve společenství vlastníků s ostatními členy družstva – nájemníky bytů v těchto domech.

3) Zmocněnec družstva jedná a hlasuje ve společenství vlastníků v souladu s rozhodnutím členské schůze samosprávy v těchto domech, popř. s rozhodnutím shromáždění delegátů nebo představenstva družstva.

Část VII
HOSPODAŘENÍ DRUŽSTVA

Článek 85
Financování činnosti družstva

1)Družstvo hradí náklady a výdaje své činnosti z příjmů získaných z měsíčních úhrad pevného nájemného, měsíčních úhrad záloh na služby a z ostatních příjmů.

2)Družstvo k zajištění svého hospodaření vytváří příslušné fondy.





Článek 86
Bytové hospodářství

1) Základní ekonomickou jednotkou bytového hospodářství je středisko samosprávy, které obvyklé představuje samostatný bytový a nebytový objekt , jehož výstavba byla samostatně financována.

2)Činnost střediska se financuje z nájemného a z úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytů (nebytových prostor), z příspěvků vlastníků jednotek podle §15 zákona č. 72/1994 Sb., a z jiných zdrojů .

3) Zálohové platby za služby, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu ( nebytové prostory ) družstvo vyúčtuje podle zásad stanovených nejvyšším orgánem družstva.

4) Zisk nebo ztráta z hospodaření středisek se každoročně vypořádá podle rozhodnutí představenstva na návrh členské schůze samosprávy. Člen je povinen přispívat na úhradu ztráty z hospodaření střediska, v němž užívá byt nebo nebytový prostor.

Článek 87
Ostatní hospodaření

1) Příjmy na úhradu nákladů a výdajů ostatního hospodaření získává družstvo zejména z tržeb za vlastní výkony, z příspěvků na správu, ze zápisného a jiných poplatků, příp.z dalších zdrojů.

2) Náklad ostatního hospodářství jsou veškeré náklady, které vznikají mimo střediska bytového hospodářství.

3) Ze zisku ostatního hospodaření hradí družstvo přednostně své povinnosti vůči státu. Zbylý zisk použije podle rozhodnutí nejvyššího orgánu družstva k přídělům do nedělitelného fondu, příp. dalších zajišťovacích fondů a k rozdělení členům družstva.

4) Podíl člena na zisku, který je určen k rozdělení členům, stanoví svým rozhodnutím shromáždění delegátů.

5) Ztrátu z ostatního hospodaření hradí družstvo podle rozhodnutí shromáždění delegátů:
-z nedělitelného fondu,
-rozvržením na své členy v poměru podle rozhodnutí shromáždění delegátů
-kombinací výše uvedených způsobů.

6) Při vykázané ztrátě z ostatního hospodaření družstva a při likvidačním schodku rozhodne nejvyšší orgán družstva o výši uhrazovací povinnosti členů, přesahující členský vklad.

Článek 88
Základní kapitál

1) Zapisovaný základní kapitál tvoří souhrn základních a dalších členských vkladů.

2) Výše základního kapitálu nesmi klesnout pod částku 50.000,-Kč.

3) Základní kapitál se zvyšuje, resp. snižuje přijetím nových členů, respektive skončením členství v družstvu.

4) Základní kapitál se eviduje podle jednotlivých členů.

Článek 89
Fondy a rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Družstvo vytváří kromě základního kapitálu a specifických družstevních fondů zabezpečujících zdroje financování družstevní výstavby další vlastní zdroje na financování své činnosti, zejména rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

2) Družstvo povinně vytváří nedělitelný fond. Dále vytváří fond členských podílů, fond družstevní výstavby, základní fond bytového hospodářství, popř. zajišťovací fondy a rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

3) Tvorba a použití fondů a rezervy na opravy a údržbu bytového fondu se řídí zvláštními předpisy, těmito stanovami a dalšími předpisy schválenými nejvyšším orgánem družstva.


Článek 90
Nedělitelný fond

1) Nedělitelný fond se tvoří ze zisku. Družstvo doplňuje nedělitelný fond nejméně 10% ročního čistého zisku až do doby, kdy výše nedělitelného fondu dosáhne částky rovnající se minimálně polovině zapisovaného základního kapitálu družstva, t.j. 25.000,- Kč.

2) Prostředky nedělitelného fondu jsou volně k použití.

3) Zdroje nedělitelného fondu se používají na úhradu ztráty správy družstva. Fond se dále snižuje při zániku členství vlastníka jednotky jeho vypořádáním podle § 24 odst.10 zákona č.72/1994 Sb. v pl. znění.

4) Nedělitelný fond nelze rozdělit mezi členy za trvání družstva.

Článek 91
Fond členských podílů

1) Fond členských podílů se tvoří z peněžního, osobního nebo věcného plnění na členský podíl,příp. aktivací splaceného investičního úvěru poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Prostředky fondu členských podílů se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu. k vrácení členských podílů při zániku členství, resp. po uvolnění bytu.

3) Zdroje fondu členských podílů se snižují ve výši případných odpisů členských podílů a dále ve výši zůstatkové hodnoty členských podílů připadajících na byty převáděné do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů ( zákon č. 42/1992 Sb.).

4) Fond členských podílů se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů ) a v rámci nich podle jednotlivých členů.

Článek 92
Fond družstevní výstavby

1) Fond družstevní výstavby se tvoří z poskytnutých státních příspěvků na družstevní výstavbu,

2) Prostředky fondu družstevní výstavby se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní bytovou výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu.

3) Zdroje fondu družstevní výstavby se snižují při převodu družstevních bytů do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů.

4) Fond družstevní výstavby se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů).

Článek 93
Základní fond bytového hospodářství

1) Základní fond bytového hospodářství se tvoří z přebytku hospodaření středisek bytového hospodářství.

2) Prostředky základního fondu bytového hospodářství jsou volně k použití.

3) Zdroje základního fondu bytového hospodářství se používají k úhradě ztráty středisek bytového hospodářství a k převodu do fondu družstevní výstavby na pořízení dodatečných investic družstevní výstavby .

4) Základní fond bytového hospodářství se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství.

Článek 94
Rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Rezerva se dlouhodobě vytváří na vrub nákladů středisek bytového hospodářství pravidelným příspěvkem, který je součástí nájemného, mimořádných příspěvků nebo poplatků vlastníků bytu ve správě družstva.

2)Rezerva se používá na financování oprav a údržby bytového fondu.

3) Nevyčerpaná rezerva se převádí do příštího roku.

4) Rezerva se vede podle jednotlivých středisek bytového hospodářství, příp. podle jednotlivých bytů.

Část VlII
ZRUŠENÍ A LIKVlDACE DRUŽSTVA

Článek 95

1) Družstvo se zrušuje:
a) usnesením shromáždění delegátů,
b) zrušením konkurzu po splnění rozvrhového usnesení nebo zrušením konkurzu z důvodu, že majetek úpadce nepostačuje k úhradě nákladů konkurzu anebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku,
c) rozhodnutím soudu,

2)Rozhodnutí shromáždění delegátů o zrušení se osvědčuje notářským zápisem.

3) Družstvo zaniká výmazem z obchodního rejstříku.

Článek 96

Usnesení shromáždění delegátů o sloučení, splynutí nebo rozdělení družstva musí obsahovat určení právního nástupce a vymezeni základního kapitálu, které na něj přechází. Při rozděleni družstva shromáždění delegátů určí, jak se kapitál družstva a jeho členové rozdělí. Při tomto určení se vezme zřetel na oprávněné zájmy jednotlivých členů.

Článek 97

1) Při splynuti družstev přechází kapitál a členství na nově vzniklé družstvo dnem, ke kterému bylo nově vzniklé družstvo zapsáno do obchodního rejstříku.

2) Při sloučení družstva s jiným družstvem kapitál slučovaného družstva a členství přecházejí na přejímající družstvo ke dni výmazu slučovaného družstva z obchodního rejstříku .

3) Při rozdělení družstva přechází kapitál družstva a členství na družstva vzniklá rozdělením ke dni, kdy tato družstva byla zapsána do obchodního rejstříku.

4) V obchodním rejstříku se provede výmaz zanikajícího družstva a zápis družstva vzniklého splynutím nebo družstev vzniklých rozdělením. Výmaz družstva zaniklého sloučením a zápis změny u družstva, s nímž bylo sloučeno se provede rovněž k témuž dni.

Článek 98

1) Soud může na návrh orgánu státní správy, orgánu nebo člena družstva nebo osoby, která osvědčí právní zájem, rozhodnout o zrušení družstva a jeho likvidaci, jestliže:
a) počet členů družstvu klesl pod pět členů,
b) souhrn členských vkladů klesl pod částku zapisovaného základního kapitálu,
c) uplynuly dva roky ode dne, kdy skončilo funkční období orgánů družstva a nebyly zvoleny nové orgány, nebo byla porušena povinnost svolat členskou schůzi , anebo družstvo po dobu delší než dva roky neprovozuje žádnou činnost ,
d) družstvo porušilo povinnost vytvářet nedělitelný fond,
e) družstvo porušuje ustanovení o předmětu činnosti,
f) založením, splynutím nebo sloučením družstva byl porušen zákon.

2) Soud může před rozhodnutím o zrušení družstva stanovit lhůtu k odstranění důvodu, pro který bylo zrušení navrženo.

Článek 99
Likvidace družstva

1) Zrušené družstvo vstupuje do likvidace, likvidátora jmenuje shromáždění delegátů.

2)Likvidátor je povinen vypracovat před rozdělením likvidačního zůstatku návrh na jeho rozdělení, který projednává shromážděni delegátů. Návrh na rozdělení musí být na požádání předložen každému členu družstva.

3) Likvidační zůstatek se rozdělí postupně tak, že každému členu se uhradí částka do výše jeho základního členského vkladu , popř. dalšího členského vkladu.

4) Každý člen družstva nebo jiná oprávněná osoba může do tří měsíců ode dne konání shromáždění delegátů navrhnout, aby soud prohlásil usnesení shromáždění delegátů o rozdělení likvidačního zůstatku za neplatné pro rozpor s právními předpisy nebo stanovami. Vyhoví-li soud návrhu, rozhodne zároveň o rozdělení likvidačního zůstatku. Do uplynutí lhůty tří měsíců anebo do pravomocného rozhodnutí soudu nesmi být likvidační zůstatek rozdělen.

5) Při likvidaci družstva se použijí přiměřeně ustanovení § 70 až § 75b obchodního zákoníku.


Část IX
SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Článek 100
1) Rozhodnutí orgánů družstva dotýkající se jednotlivých členů družstva, se oznamují těmto členům nebo orgánům písemně.

2) Lhůta k podání odvolání činí patnáct dnů a počíná běžet dnem následujícím po doručení rozhodnutí.

3) Za včas podané se považuje i odvolání, které bylo podáno po uplynutí stanovené lhůty, nejpozději však do tří měsíců od doručení rozhodnutí, jestliže se člen řídil nesprávným poučením orgánu družstva o odvolání nebo jestliže poučení o odvolání nebylo dáno.

4) O odvolání proti rozhodnutí představenstva rozhoduje shromáždění delegátů, jehož rozhodnutí je konečné, pokud stanovy neurčují jinak.

5) O odvolání proti rozhodnutí předsedy rozhoduje představenstvo, jehož rozhodnutí je konečné .

6) Představenstvo popř. předseda může rozhodnout o odvolání sám, jestliže odvolání v plném rozsahu vyhoví.

Článek 101
Podněty členů

O podnětech členů k rozhodnutím a činnosti orgánů družstva rozhodují orgány družstva nejdéle do šedesáti dnů od jejich podání. O jejich vyřízení informuje příslušný orgán družstva člena doporučeným dopisem.

Článek 102
Doručování

1) Družstvo doručuje svým členům písemnosti zpravidla poštou nebo jiným vhodným způsobem, a to na adresu, kterou člen sdělil.

2) Doručení písemnosti doporučeným dopisem nebo do vlastních rukou je nutné pouze v případech určených těmito stanovami nebo jednacím řádem družstva.

3) Povinnost družstva doručit písemnost doporučeným dopisem je splněna, jakmile pošta písemnost doručí nebo jakmile ji družstvu vrátí z poslední známé adresy člena, kterou má družstvo v evidenci , jako nedoručitelnou. Tato povinnost je splněna i tehdy, jakmile je písemnost doručena funkcionářem nebo pracovníkem družstva a člen její převzetí písemně potvrdí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručení zmařil nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

4) Povinnost družstva doručit písemnost do vlastních rukou je splněna:
a)při doručování písemnosti funkcionářem nebo pracovníkem družstva, jakmile člen její převzetí písemně potvrdí,
b)při doručování poštou, jakmile pošta písemnost do vlastních rukou doručí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručeni zmařil, nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

5) V případě zasílání jakýchkoliv upomínek je účtováno poštovné dle platných sazebníků.

Článek 103
Počítáni času
1) Lhůta určená podle dní počíná dnem, který následuje po události, jež je rozhodující pro její počátek.

2) Konec lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž lhůta počíná. Není-li takový den v měsíci, padne poslední den lhůty na jeho poslední den.

3) Byla-li lhůta prodloužena, má se v pochybnostech za to, že nová lhůta počíná dnem, který následuje po uplynutí lhůty původní .

4) Připadne-li poslední den lhůty na sobotu neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty následující pracovní den.

5) Lhůta pro podání je zachována, jestliže písemnost byla v poslední den lhůty doručena určenému adresátu nebo jestliže byla podána na poštu.

6) Představenstvo může ze závažných důvodů prominout zmeškání lhůty, požádá-li o to člen do patnácti dnů ode dne, kdy pominula příčina zmeškání a učinil-li v téže lhůtě zmeškaný úkon. Zmeškání lhůty nelze prominout, jestliže ode dne, kdy měl být úkon učiněn, uplynul jeden rok.

Část X
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU PŘl SOUČASNÉM VLASTNICTVÍ BYTU (NEBYTOVÉHO PROSTORU)

Článek 104

1) Členové -vlastníci bytu mají stejná práva a povinnosti s výjimkou těch, které souvisí s nájmem družstevního bytu ( nebytového prostoru ) upravené v části V. stanov.

2) Pokud stanovy upravují povinnost platit nájemné za užíváni družstevního bytu ( nebytového prostoru ) rozumí se tím u člena-vlastníka povinnost hradit náklady na správu a provoz domu, včetně nákladů na opravy, rekonstrukce a výměny společných částí a zařízení domu .

Článek 105

1) Kromě práv a povinností vyplývajících pro člena zejména z čl.12 a 13 je člen-vlastník povinen:
a) počínat si tak, aby při užívání, udržování, změnách, při nájmu bytu nebo jeho části a při jiném nakládáni s bytem nerušil a neohrožoval ostatní při výkonu jejich vlastnických, spoluvlastnických, popř. spoluužívacích práv,
b) udržovat byt ( nebytový prostor ) na svůj náklad ve stavu způsobilém k řádnému užívání, zejména včas provádět potřebnou údržbu a opravy,
c) odstranit závady a poškození, která na jiných bytech nebo na společných částech nebo zařízení domu způsobil sám, nebo ti, kteří s ním byt užívají,
d) zdržet se provádění úpravy bytu a jeho zařízení, jimiž by byl bez souhlasu ostatních vlastníků měněn vzhled domu, ohrožena statická bezpečnost konstrukcí a narušena činnost technického zařízení domu (plyn, voda, vytápění, kanalizace, elektroinstalace, vzduchotechnika, STA a pod. ). Současně je vlastník povinen zajistit předepsané revize technických zařízení v bytě ve stanovených lhůtách tak, aby neohrozil bezpečnost a zdraví ostatních vlastníků. Ustanovení zvláštních předpisů tím nejsou dotčena,
e) umožnit na požádání přístup do bytu, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování ostatních bytů, popř.domu jako celku, dále umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot.

2) Vlastník bytu má právo a povinnost zúčastňovat se na správě domu a jako spoluvlastník na rozhodování o společných částech a zařízení domu.

Článek 106

1) Další práva a povinnosti člena-vlastníka a družstva při zabezpečování správy a provozu domu související s vlastnictvím bytu a spoluvlastnictvím společných prostor a zařízení domu jsou upraveny smlouvou o převedení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví nájemce-člena bytového družstva.

2) Před uzavřením smlouvy o převodu družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví člena je člen povinen uhradit družstvu náklady, které mu vznikly v souvislosti s převodem bytu (nebytového prostoru ) a to ve výši stanovené představenstvem družstva.

3) V případě, že člen-vlastník svůj byt ( nebytový prostor ) pronajme, je povinen v nájemní smlouvě zabezpečit plnění všech povinností vůči družstvu, které pro něho vyplývají ze stanov a ze smlouvy o převedení vlastnictví družstevního bytu ( nebytového prostoru).

4) V případě převodu vlastnictví, popř. při uzavření nájemní smlouvy, je člen-vlastník povinen oznámit tuto skutečnost neprodleně družstvu.

Část XI
PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

Článek 107

Pokud dále není uvedeno jinak, řídí se ustanoveními těchto stanov i právní vztahy vzniklé mezi družstvem a jeho členy, jakož i mezi jeho členy navzájem před nabytím platnosti těchto stanov. Vznik těchto právních vztahů, jakož i nároky z nich vzniklé před nabytím platnosti těchto stanov se však posuzují podle dosavadních stanov.

Článek 108

O žádostech a odvoláních členů, o nichž před nabytím platnosti těchto stanov družstvo s konečnou platností nerozhodlo, bude rozhodnuto podle těchto stanov.

Článek 109

1) Dosavadní stanovy družstva se zrušují.

2) Tyto stanovy byly přijaty shromážděním delegátů dne 29.5.2008 a tímto dnem nabývají účinnosti.

3) Stanovy byly upraveny dle Nálezu Ústavního soudu čj.IV 362/10 a dle novely občanského zákoníku ve znění zákona č.132/2011 Sb. na shromáždění delegátů dne 9.6.2011


STANOVY
STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA
VELKÉ POPOVICE


Část I.
ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Článek 1

Družstvo přijalo název: "Stavební bytové družstvo Velké Popovice" se sídlem v Kamenici , Sídliště I.čp.12/a, PSČ 251 68.

Článek 2

1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, jehož hlavním posláním je zajišťování bytových potřeb svých členů, hospodaření s byty a nebytovými prostorami, nájmu bytů a nebytových prostor, včetně poskytování základních služeb s tímto spojených.

2) Družstvo je právnickou osobou, vystupuje v právních vztazích svým jménem a za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem.

3) Družstvo je smíšeným družstvem vlastníků a uživatelů družstevních bytů.

Část II.
ČINNOST DRUŽSTVA

Článek 3

1) Činnost družstva je založena na družstevním vlastnictví domů, bytů, objektů s nebytovými prostorami (garáže, základní technické vybavení), na správě a provozu bytů, které jsou ve vlastnictví družstva a na ostatním majetku družstva.

2) Předmětem činnosti družstva je především správa a provoz bytového fondu a nebytových prostor (včetně základní technické vybavenosti), pozemků a zabezpečování plnění, poskytovaných s užíváním bytů a nebytových prostor ve vlastnictví družstva a vlastníků bytových jednotek, popř. jiných subjektů na základě samostatné smlouvy.

3) Družstvo zejména:
a) přiděluje uvolněné družstevní byty a nebytové prostory do nájmu svým členům a uzavírá nájemní smlouvy,
b)zajišťuje převod družstevních bytů a nebytových prostorů do vlastnictví členů družstva
c) organizuje, popř. zabezpečuje údržbu, opravy, rekonstrukce a modernizace bytových a nebytových objektů, a to jak pro své členy, tak i příp. pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
d) poskytuje, popř. zabezpečuje plnění spojené s bydlením, a to jak pro své členy, tak i případně pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
e) zajišťuje služby spojené s bydlením a uzavírá smlouvy k jejich plnění
f) vykonává i jiné činnosti schválené představenstvem družstva.

Část III.
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU

Článek 4

Členy družstva mohou být fyzické osoby, které mají nebo na základě dohody získají nájemní vztah k bytu nebo nebytovému prostoru garáži ve vlastnictví družstva .

Článek 5
Vznik členství

1) Členství vzniká dnem, kdy představenstvo družstva rozhodne o přijetí za člena na základě písemné přihlášky. K přihlášce musí být připojeno potvrzení o zaplacení zápisného ve výši 300,-Kč a základního členského vkladu ve výši 3.000,-Kč.

2) Představenstvo je povinno rozhodnout o přihlášce nejpozději na první schůzi v měsíci následujícím po dni, kdy byla družstvu doručena. Toto rozhodnutí musí být členu doručeno doporučeným dopisem.

3) Družstvo vrátí zápisné a základní členský vklad přihlašovateli, kterého nepřijalo za člena do třiceti dnů ode dne nabytí právní moci zamítavého rozhodnutí.

4) Členství v družstvu vzniká také převodem členských práv a povinností podle čl.17.

Článek 6
Přechod a převod členství

1) Smrtí člena přechází jeho členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. Pokud na základě rozhodnutí soudu je více dědiců, uzavře družstvo nájemní smlouvu k bytu nebo k nebytovému prostoru pouze s jedním dědicem, určeným dodatečnou dohodou dědiců nebo dodatečným rozhodnutím soudu.

2) Člen může převést svá práva a povinnosti spojené s členstvím v družstvu na fyzickou osobu, která splňuje podmínky vzniku členství podle čl.4., způsobem určeným zákonem.

3) Členství v družstvu přechází i dnem vzniku nájmu družstevního bytu na základě dohody o výměně družstevního bytu.

Článek 7
Společné členství manželů

1) Vznikne-li jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru ), vznikne se společným nájmem bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu.

2) Právo společného nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu vznikne také v případě přechodu nebo převodu členství na jednoho z manželů podle čl. 6 .

3) Společné členství manželů podle odst.1 a 2 nevznikne, bylo-li společné jmění manželů za trvání manželství zrušeno anebo tehdy, jestliže manželé spolu trvale nežijí. Právo společného nájmu nebytových prostor a tedy ani společné členství manželů v družstvu nevznikne také v případě, kdy nebytový prostor slouží výkonu povolání nebo k podnikání pouze jednoho z manželů.

4) Ze společného členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně. Manželé jako společní členové mají jeden hlas.

5)Nabytí členství děděním nebo darem jednoho z manželů za trvání manželství nevzniká společné členství manželů ani společný nájem.
Článek 8

1) Vznikem společného členství manželů nezaniká to samostatné členství kteréhokoliv z nich, které se nepřeměnilo na jejich členství společné.

2) Existence společného členství manželů nevylučuje vznik samostatného členství kteréhokoliv z nich v tomtéž nebo jiném stavebním bytovém družstvu.

Článek 9
Splynutí členství

1) Jestliže člen získá v témž družstvu další členský podíl , např. z důvodu dědění, převodem členských práv a povinností, sloučením družstev a převodu části majetku, vyzve družstvo člena, aby provedl některou z dispozic s členstvím podle čl.6. Jestliže člen nevykoná tuto dispozici do třech měsíců od výzvy družstva, splyne takto získané členství s členstvím původním v členství jediné.

2) Z důvodů uvedených v odst.1 splynou navzájem i společná členství manželů. Vznikem společného členství manželů nesplyne to samostatné členství kteréhokoli z nich, které se nepřeměnilo na jejich společné členství.

3) Při splynutí členstev podle odst. 1 a 2 platí délka nejstaršího členství. Členská práva a povinnosti z takto splynutého členství zůstávají zachovány.

Článek 10
Přeměna členství

K přeměně členství dochází v těchto případech :
a)společné členství manželů se mění na samostatné členství jednoho z bývalých manželů na samostatné členství každého z nich v případě uvedeném v čl.9,
b)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl.9 mění na samostatné členství ( nebo společné členství ) každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
c)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl. 22 odst. 2 mění na samostatné členství každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
d)samostatné členství jednoho z manželů, společných nájemníků družstevního bytu se výměnou družstevního bytu mění na společné členství manželů,
e)samostatné členství nájemníka družstevního bytu se převodem členských práv a povinností na jednoho z manželů za trvání manželství mění na společné členství manželů.

Článek 11
Rozdělení členství

K rozdělení členství dochází v případech rozdělení družstva nebo převodu části jeho majetku, jestliže člen nebo manželé - společní členové budou po jeho uskutečnění užívat nadále byt v jiném družstvu než nebytový prostor.

Článek 12
Členská práva

Člen družstva má právo zejména:
a) účastnit se osobně nebo prostřednictvím svého zákonného zástupce na jednání a rozhodování členské schůze samosprávy, nebo prostřednictvím zvolených delegátů na jednání a rozhodování shromáždění delegátů,
b) být volen do orgánů družstva, má-li plnou způsobilost k právním úkonům a dosáhl-li věku 18 let,
c) účastnit se veškeré družstevní činnosti a požívat výhod, které družstvo svým členům poskytuje,
d) předkládat návrhy na zlepšení činnosti družstva, obracet se s podněty, připomínkami nebo stížnostmi, týkajícími se činnosti družstva k příslušným orgánům družstva a být o jejich vyřízení informován ,
e) na vydání rozhodnutí o přidělení bytu do třiceti dnů po vzniku práva na přidělení bytu,
f) na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru) na základě rozhodnutí o přidělení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) vydaného příslušným orgánem družstva, na základě převodu členských práv a povinností nebo jejich částí, na základě dohody o výměně bytu a na základě zdědění členského podílu,
g) na uzavření smlouvy s družstvem o převodu vlastnictví bytu, jehož je nájemcem a spoluvlastnictví ke společným částem budovy v dohodnuté lhůtě, a to za předpokladu, že podal družstvu písemnou výzvu a že jsou splněny všechny podmínky pro převod, zejména, že již uhradil úvěr a další náklady, které připadají na převáděný byt (nebytový prostor) včetně pozemku, jakož i náklady s převodem vlastnictví spojené
h) na roční vyúčtovaní zaplacených záloh nájemného a záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu a na vypořádání podle zásad schválených nejvyšším orgánem družstva.

Článek 13
Členské povinnosti

Člen družstva je povinen zejména:
a) dodržovat stanovy a plnit usnesení orgánů družstva,
b) platit včas a řádně stanovené platby, poplatky a splátky členského podílu způsobem a v termínech stanovených nejvyšším orgánem družstva,
c) platit nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo zálohy na ně,
d) hradit příspěvky na činnost družstva a za úkony ve výši určené nejvyšším orgánem družstva,
e) chránit družstevní majetek, dodržovat domovní řád, provozní řád nebytových prostor, předpisy o požární ochraně a řádně užívat a udržovat byt, jakož i společné prostory a zařízení domu a jeho okolí a řádně užívat plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru),
f) převzít byt na základě smlouvy o nájmu bytu, který je způsobilý k užívání ve lhůtě stanovené družstvem, nebo uhradit družstvu újmu, která mu vznikne opožděným převzetím bytu,
g) družstvo má právo požadovat, aby v bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny osoby mohly řádně užívat byt a žít v hygienicky vyhovujících podmínkách, porušení této zásady má se za to, že nájemce hrubě porušil svoji povinnost,
h) požádat družstvo dle nájemní smlouvy o souhlas s přijetí další osoby do bytu. To neplatí, jedná-li se o nájemcova manžela, partnera, sourozence, rodiče, snachu, zetě, vnuka nebo nájemcovo dítě nebo dítě jeho manžela nebo partnera, popřípadě dítě, které bylo nájemci, jeho manželovi nebo partnerovi svěřeno do péče anebo o další případy zvláštního zřetele,
i) při vzniku nájmu oznámí družstvu počet osob v bytě, jejich jména, příjmení a data narození. Změny těchto údajů, uzavření manželství nebo přechod nájmu oznámí nájemce družstvu bez zbytečného odkladu; neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost,
j) jestliže ví předem o své dlouhodobé nepřítomnosti v bytě spojené se složitou dosažitelnosti své osoby, oznámí tuto skutečnost družstvu. Současně označí osobu, která po tuto dobu zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy to bude nezbytně nutné; pokud nájemce takovou osobu neoznačí, je takovou osobou družstvo,
k) oznamovat družstvu včas změny týkající se člena a příslušníků jeho domácnosti, které jsou podstatné pro vedení členské a bytové evidence a pro zúčtování záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu,
l) umožnit pověřeným zástupcům družstva, po předchozím oznámení, zjištění technického stavu bytu ( nebytového prostoru),
m) zajišťovat na svůj náklad drobné opravy a běžnou údržbu bytu (nebytového prostoru), který užívá
n) podílet se na úhradě ztráty samosprávy,
o) podílet se na úhradě ztráty družstva podle článku 87,
p) přispívat v nezbytné míře k plnění úkolů družstva,
q) hradit doposud nesplacený alikvotní podíl na splátky investičních nebo provozních úvěrů čerpaných družstvem na byt užívaný členem družstva, případně na dům, ve kterém se takový byt nachází, včetně jejich příslušenství, v měsíčních splátkách ve výši určené představenstvem na základě smlouvy o úvěru. Podíl člena na uvedeném úvěru je dán poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové ploše všech bytů v domě,
r) zachovávat dobré mravy a nenarušovat vzájemné vztahy s ostatními členy družstva a vlastníky bytových jednotek .



Článek 14
Majetková účast člena družstva

1) Majetkovou účast člena v družstvu tvoří základní členský vklad, členský podíl a případná další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Základní členský vklad je pro všechny členy družstva stejný a je 3.000.- Kč. Po dobu trvání členství nemůže majetková účast člena v družstvu poklesnout pod hodnotu základního členského vkladu.

3) Členský podíl je majetková účast člena na družstevní výstavbě převyšující základní členský vklad.

Článek 15
Členský podíl

1) Členským podílem je majetková účast člena na družstevní výstavbě, technickém zhodnocení domu a pořízení pozemku příslušejícího k domu. Členský podíl se neodepisuje.

2) Zálohovou výši členského podílu určí družstvo před zahájením rekonstrukce, modernizace domu, pořízením pozemku tak, aby jeho výška kryla rozpočtem stanovené náklady připadající na byt (nebytový prostor), pozemek který byl členovi přidělen, snížené o státní příspěvek poskytnutý na výstavbu, o úvěr poskytnutý na výstavbu peněžním ústavem, popř. o jiné zdroje financování.

3) Člen je povinen zaplatit zálohový členský podíl před zahájením stavby (popř. pořízením pozemku) ve výši a lhůtě stanovené družstvem. Tato část členského podílu se skládá z dalšího členského vkladu a dalšího peněžitého popřípadě jiného plněni ve výšce připadající na družstevní byt (nebytový prostor). Jiné než peněžní plnění na členský podíl spočívá v hodnotě práce, příp. v hodnotě věcného plnění při svépomocné výstavbě. Rozsah této části členského podílu je určen smlouvou o jiném plnění na členský podíl, uzavřenou mezi družstvem a členem.

4) V případě nutnosti zvýšit zálohu na členský podíl je člen povinen zvýšení členského podílu uhradit ve výši, lhůtě a způsobem stanoveným družstvem.

5) Po dokončení stavby vypořádá družstvo s financujícím peněžním ústavem finanční zdroje. Po finančním uzavření stavby rozdělí družstvo náklady a zdroje financování objektu na jednotlivé byty a nebytové prostory a představenstvo rozhodne o konečné výši členského podílu.

6) S rozdělením nákladů a zdrojů financování na byty (nebytové prostory) a s rozhodnutím o konečné výši členského podílu seznámí družstvo člena nejpozději do 6 měsíců od finančního uzavření stavby. Rozhodnutí o konečné výši členského podílu musí být členovi doručeno do vlastních rukou. Proti tomuto rozhodnutí se může člen písemně odvolat. Odvolání nemá odkladný účinek. Nedoplatek členského podílu je splatný do 30 dnů od doručení rozhodnutí (pokud představenstvo nerozhodne jinak). V této lhůtě je družstvo povinno uhradit případný přeplatek členského podílu. Při svépomocné družstevní výstavbě vypořádá družstvo se členem i hodnotu jiného plnění na členský podíl.

7) Doklad o rozdělení nákladů a zdrojů financování objektu na jednotlivé byty (nebytové prostory) zašle družstvo na vědomí také výboru samosprávy.

Článek 16
Členský podíl uvolněného bytu

1) Před uzavřením nájemní smlouvy k uvolněnému bytu (nebytovému prostoru) určí představenstvo výši členského podílu následujícího nájemce částkou, odpovídající hodnotě členského podílu zvýšeného o částku do té doby splacené hodnoty úmoru úvěru (všech předcházejících členů) poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Případný rozdíl mezi výši členského podílu určeného podle odst. 1 a výší členského podílu zhodnoceného o členem splacenou část úmoru úvěru vyplacenému dosavadnímu nájemci se zúčtuje způsobem schváleným nejvyššim orgánem družstva.

Článek 17
Převod členských práv a povinností

Převod členských práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu představenstva. Členská práva a povinnosti spojené s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členských práv a povinností příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným ve smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členských práv a povinností nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství.

Článek 18
Zánik členství

Členství v družstvu zaniká :
a) písemnou dohodou,
b) vystoupením
c) smrtí člena pokud jeho členství nepřejde na dědice
d) vyloučením
e) zánikem družstva
f) zánikem podle zvláštního zákona (§ 24 odst.9 zákona č.72/1994 Sb., o vlastnictví bytů v pl. znění)
g) prohlášením konkursu na majetek člena družstva nebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku člena družstva
h) pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí nebo vydáním exekučního příkazu k postižení členských práv a povinností v družstvu
i) na základě rozhodnutí shromáždění delegátů.

Článek 19
Dohoda

1) Dohodne-li se družstvo a člen na skončení členství, končí členství sjednaným dnem.

2) Dohodu o skončení členství uzavírají družstvo a člen písemně. Jedno vyhotovení dohody o skončení členství vydá družstvo členovi. Dohoda musí být podepsána statutárním orgánem družstva a musí obsahovat časový údaj o dni, ke kterému členství zaniká a o dni, v němž dojde k vyklizení a předání bytu (nebytového prostoru).
Článek 20
Vystoupení

1) Člen může z družstva vystoupit. Členství zaniká uplynutím doby dvou měsíců, tato doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení písemného oznámení člena o vystoupení z družstva.

2) Člen, který nesouhlasí s převodem svých členských práv a povinností na právního nástupce družstva, může vystoupit ke dni, kdy k tomuto převodu má dojít, když to oznámí představenstvu do jednoho týdne po usnesení shromáždění delegátů. Nárok na vypořádací podíl je povinný uhradit členovi, který z družstva vystoupil právní nástupce družstva do jednoho měsíce ode dne, kdy na něho přešlo jmění družstva.

3) Oznámeni o vystoupení může člen odvolat jen písemně před uplynutím lhůty uvedené v odst.1 a se souhlasem družstva.

Článek 21
Úmrtí člena
1) Zemře-li člen a nejde-li o společné členství manželů, přechází dnem jeho smrti členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. S přechodem členství přechází na dědice i nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) popř. právo na uzavření nájemní smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru). Do skončení dědického řízení uhrazuje povinné platby za zemřelého člena potenciální dědic nebo dědicové. Ve sporných dědických případech může představenstvo družstva rozhodnout, že bude povinné platby uhrazovat ze svých zdrojů do vydání pravomocného rozhodnutí o dědickém vypořádání. Tyto dlužné částky je povinen družstvu splatit oprávněný dědic, který zdědil členský podíl a stal se nájemcem družstevního bytu nejpozději do 1 měsíce od nabytí právní moci rozhodnutí o dědictví. Nepřešlo-li členství na dědice, zaniká smrtí člena.

2) Náležely-li zůstaviteli dva nebo více předmětů užívání v jednom družstvu, mohou jednotlivé s nimi spjaté další členské vklady připadnout různým dědicům. Tím se zůstavitelovo členství v den jeho smrti přemění na dvě nebo více samostatných členství jednotlivých dědiců.

3) Členským podílem se pro účely dědění rozumí zůstatková hodnota členského podílu a hodnota jiné majetkové účasti zůstavitele na nákladech výstavby (rekonstrukce) družstevního bytu (nebytového prostoru) a pozemku

Článek 22
Vyloučení

1) Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jestliže:
a) závažným způsobem nebo opětovně a přes písemné upozornění porušuje své členské povinnosti určené zákonem, stanovami nebo dalšími vnitrodružstveními předpisy,
b) byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný proti družstvu, jeho majetku nebo proti členům družstva nebo jiným nájemcům a uživatelům v domě,
c) je bez vážného důvodu v prodlení s platbami určenými stanovami nebo rozhodnutím orgánů družstva po dobu 3 měsíců a nepožádal písemně o odklad.

2) O vyloučení dle odst. 1 písm. a) se rozhodne poté, co člen obdržel písemnou výstrahu a jedná-li se o manželé-společné členy, doručenou rukou každého z nich a člen družstva výstrahu v dané lhůtě nerespektoval. Tato lhůta musí být nejméně 15 dnů ode dne oznámení výstrahy. Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být členu písemně oznámeno a jedná-li se o manželé-společné členy, doručené každému z nich. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst. 1, který nelze dodatečně měnit.

3) Proti rozhodnutí představenstva o vyloučení má právo podat člen odvolání k shromáždění delegátů. Není-li právo na odvolání uplatněno do tří měsíců ode dne, kdy se člen dozvěděl nebo mohl dozvědět o rozhodnutí o vyloučení, zaniká.

4)Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jen do třech měsíců ode dne, kdy zjistilo důvod pro vyloučení, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

5)Je-li jednání člena, v němž lze spatřovat důvod k vyloučení podle odst.1 písm.b) předmětem šetření jiného orgánu, začíná lhůta tří měsíců podle odst.2 dnem, kdy se družstvo dozvědělo o výsledku tohoto šetření.

6)Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být doručeno do vlastních rukou. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst.1, který nelze dodatečně měnit. Členství zaniká dnem, kdy bylo doručeno písemné rozhodnutí představenstva o vyloučení členovi.

7)Nesouhlasí-li člen s rozhodnutím představenstva o vyloučení, může do 3 měsíců od doručení písemného rozhodnutí podat odvolání ke shromážděni delegátů. Odvolání má odkladný účinek. Není-li právo na odvolání v této lhůtě uplatněno, zaniká.

8/Soud na návrh člena, kterého se rozhodnutí týká, prohlásí rozhodnutí shromáždění delegátů o vyloučení za neplatné, je-li v rozporu s právními předpisy nebo stanovami.

9)Není-li právo na podání návrhu k soudu uplatněno do 3 měsíců ode dne konání shromáždění delegátů, které vyloučení potvrdilo, nejpozději ale do 1 roku od jeho konání, zaniká.

Článek 23
Likvidace družstva

Členství zaniká po zrušení družstva a ukončení jeho likvidace dnem výmazu družstva z obchodního rejstříku.


Článek 24
Zánik společného členství manželů

1) Společné členství manželů v družstvu zaniká:
a)smrtí jednoho z manželů,
b)písemnou dohodou rozvedených manželů,
c)rozhodnutím soudu o zrušení práva společného nájmu bytu (nebytového prostoru) rozvedenými manželi.

2) Zanikne-li společné členství manželů v družstvu smrtí jednoho z nich, zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) pozůstalý manžel. Po rozvodu manželství zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) ten z rozvedených manželů, který byl určen dohodou rozvedených manželů nebo rozhodnutím soudu.

3) Dohodnou-li se po rozvodu manželství rozvedení manželé-společní členové družstva, užívající společně družstevní byt i nebytový prostor, že jeden z nich bude jako člen družstva užívat družstevní byt a druhý nebytový prostor, nebo rozhodne-li tak soud, zaniká společné členství manželů jeho přeměnou na samostatné členství každého z nich dnem uzavření dohody nebo dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu.

4) Společné členství manželů v družstvu zaniká i převodem jejich členských práv a povinností, jejich písemnou dohodou s družstvem, vystoupením z družstva, vyloučením, zánikem družstva po ukončení likvidace a převedením bytu do vlastnictví.

Článek 25
Majetkové vypořádání

1) Zánikem členství podle čl.18 za trvání družstva vzniká bývalému členu nebo jeho dědicům nárok na vypořádací podíl. Vypořádací podíl se rovná výplatě majetkové účasti dosavadního člena družstva. U nebydlícího člena se rovná výplatě základního členského vkladu. U nájemce družstevního bytu při zániku jeho členství se vyrovnávací podíl rovná výplatě členského podílu. Do vypořádacího podílu může patřit i další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Nárok na výplatu vypořádacího podílu vzniká uplynutím 3 měsíců po schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém členství zaniklo. Pokud to hospodářská situace dovoluje, může družstvo uspokojit tento nárok nebo jeho část dříve.

3) Výplata členského vkladu je vázána vždy na vyklizení bytu nebo nebytového prostoru a jeho předání družstvu.

4) Zanikne-li nájemní poměr člena k družstvu bez zániku členství, vznikne členovi nárok na výplatu vypořádacího podílu, ( členského podílu sníženého o základní členský vklad) uplynutím 3 měsíců od schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém po zániku nájmu přestal byt užívat a vyklizený jej předal družstvu.

5) Kromě nároku na výplatu vypořádacího podílu nemá bývalý člen nebo jeho dědicové z důvodu zániku členství nárok na jakoukoliv jinou část majetku družstva.

6) Při výplatě vypořádacího podílu započte družstvo své splatné pohledávky vůči bývalému členu.

7) Zánikem členství v důsledku převodu práv a povinností spojených s členstvím a nebo výměny bytu nevzniká dosavadnímu členovi vůči družstvu nárok na vypořádací podíl. Vzájemné nároky si účastníci převodu nebo výměny vypořádají mezi sebou.

8) Při převodu bytu do vlastnictví nájemce a zániku jeho členství nevzniká dosavadnímu členovi nárok na vypořádací podíl. V případě, že po převodu bytu do vlastnictví zaplatí vlastník družstvu základní členský vklad a jeho členství bude trvat nadále, rovná se vypořádací podíl po zániku takového členství výplatě základního členského vkladu.
Článek 26
Členská evidence

Představenstvo družstva vede seznam všech svých členů. Do seznamu se zapisuje kromě jména, bydliště a rodného čísla fyzické osoby (každé ze společných členů) i datum vzniku členství v družstvu včetně způsobu nabytí, výše jejího členského vkladu a výše členského vkladu, který splatila včetně data platby, označení bytu, ke kterému má člen právo bydlení a datum zániku členství v družstvu.. V seznamu se bez zbytečného odkladu vyznačí všechny změny evidovaných skutečností. Představenstvo umožní každému, kdo prokáže právní zájem, aby do seznamu nahlédl. Člen družstva má právo do seznamu nahlížet a žádat vydání potvrzení o svém členství a o obsahu zápisu v seznamu.


Část lV
POŘADNÍKY A PŘIDĚLOVÁNÍ BYTU

Článek 27
Přidělování bytů

1) Uvolněné byty přiděluje představenstvo na základě těchto zásad:
a) žadatel se zaváže, že
-uhradí členský podíl a představenstvem stanovený dodatečný členský vklad,
- pokud na bytu vázne dluh (zejména na nájemném, úhradách spojených s užíváním bytu), tento dluh uhradí nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy
V případě nesplnění některé z těchto podmínek nebude smlouva uzavřena a představenstvo má právo rozhodnutí o přidělení bytu zrušit.
b) informace o uvolněném bytu bude vyvěšena na informačních tabulích samospráv alespoň 30 dnů před jednáním představenstva o přidělení bytu
c) zájemce o byt předloží představenstvu současně se žádostí o byt i doklady, které osvědčují jeho totožnost a totožnost osob, jež s ním budou bydlet , čestné prohlášení, že uhradí dluh, který na bytu vázne nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy, čestné prohlášení, že uhradí členský podíl , dodatečný členský vklad apod.
d) byt bude přidělen nejvýhodnější nabídce. V případě rovnocenné nabídky bude budoucí nájemce vybrán losováním.

2) O přidělených bytech informuje představenstvo nejbližší shromáždění delegátů.

Článek 28

1) Před přidělením bytu představenstvo vyzve písemně člena ke splacení členského podílu podle čl,15 a při přidělení uvolněného bytu podle čl.24, popř. k uzavření smlouvy o jiném plnění . Lhůtu na zaplacení stanoví nejméně na 15 dnů od doručení výzvy do vlastních rukou.

2) Nesplatí-li člen ve stanovené lhůtě členský podíl podle odst.1 nebo odmítne-li písemně přidělení bytu anebo odmítne-li uzavřít smlouvu o jiném plnění, představenstvo mu byt nepřidělí.
Článek 29
Změna rozhodnutí o přidělení bytu

Představenstvo družstva může po dohodě se členem změnit své pravomocné rozhodnutí o přidělení družstevního bytu, jestliže s členem nebyla dosud uzavřena nájemní smlouva.

Článek 30
Zrušení rozhodnutí o přidělení bytu

1) Představenstvo může zrušit pravomocné rozhodnutí o přidělení bytu v případech, kdy :
a) člen na výzvu představenstva neuhradil ve stanovené lhůtě doplatek členského podílu podle čl.15,
b) člen odmítl převzít byt, který je způsobilý k užíváni ve lhůtě stanovené představenstvem.

2) Rozhodnutí o zrušení právoplatného rozhodnutí o přidělení bytu musí být členovi doručeno do vlastních rukou.

3) Proti rozhodnutí podle čl.2 se může člen odvolat ke shromáždění delegátů. Odvolání má odkladný účinek.

4) V případě zrušení rozhodnutí podle odst.1 písm.b) vzniká členovi nárok na majetkové vypořádání.Tento nárok vzniká uplynutím dvou měsíců po nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bylo zrušeno rozhodnutí o přidělení družstevního bytu.

Článek 31
Přenechání nebytového prostoru nebo pozemku do nájmu

Představenstvo může smlouvou o nájmu přenechat nebytový prostor nebo pozemek fyzické, popř. právnické osobě, i když nepůjde o člena družstva v případě, kdy o nebytový prostor nebo pozemek nemá zájem žádný z členů družstva. Stejně může představenstvo přenechat nebytový prostor nebo pozemek tomu, kdo zabezpečuje provoz družstevního domu. V těchto případech nevzniká povinnost ke splacení členského podílu podle čl.14. Výše nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s nebytového prostoru nebo pozemku se určí ve smlouvě . Přenechání nebytového prostoru podléhá schválení nadpoloviční většinou vlastníků a nájemců bytů samosprávy, v jehož působnosti se nebytový prostor nebo pozemek nachází.

Část V
NÁJEM DRUŽSTEVNÍHO BYTU - NEBYTOVÉHO PROSTORU

Článek 32
Vznik nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru )

1) Nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) vzniká smlouvou, kterou družstvo (pronajímatel) přenechává svému členu (nájemci) do užívání družstevní byt (nebytový prostor). Není-li doba nájmu dohodnuta, má se za to, že smlouva o nájmu byla uzavřena na dobu neurčitou.

2) Členovi vznikne právo na uzavření nájemní smlouvy:
a) na základě uzavřené budoucí smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru),
b) převodem členských práv a povinností podle čl. 17 nebo převodem části členských práv a povinností podle čl. 18,
c) na základě dohody o výměně bytu,

3) Nájemní smlouva musí být uzavřena písemně a musí obsahovat označení předmětu a rozsah užívání, výši nájemného a způsob výpočtu úhrady za plnění spojené s užíváním bytu. Popis příslušenství a popis stavu bytu se uvede v pasportu bytu.



Článek 33
Práva a povinnosti z nájmu bytu

1) Se členem-nájemcem družstevního bytu a s manželi-společnými nájemci mohou na základě jejich práva v bytě bydlet jejich příbuzní v řadě přímé, sourozenci, zeť a snacha, jakož i osoby, které žijí s nájemci ve společné domácnosti. Počet těchto osob a jeho změnu je povinen člen-nájemce neprodleně oznámit družstvu.

2) Kromě práva užívat byt má člen-nájemce družstevního bytu a na základě jeho práva i osoby, které s ním bydlí, právo užívat společné prostory a zařízení domu, jakož i požívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu.

3) Nájemci jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvářeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv.

Článek 34

1) Družstvo je povinno zajistit členu-nájemci družstevního bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu. Zejména je povinno odevzdat mu byt ve stavu způsobilém pro řádné užívání.

2) Veškeré drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce (společní nájemci). Družstevní byt je vymezen vstupními dveřmi do bytu včetně zárubně a příslušenstvím ( např. sklep), sloužící k užívání konkrétního bytu. Součástí bytu je veškerá vnitřní instalace (rozvod plynu, vody,tepla, elektroinstalace, odpady, vzduchotechnika, televizní, satelitní, kabelový rozvod), včetně uzavíracích ventilů a elektrických pojistek pro byt. Součástí bytu nejsou společná stoupací vedení . Součástí oprav v bytě je i nátěr okenních křídel, balkónových a ostatních dveří.

3) Členská schůze samosprávy může z technických, ekonomických nebo estetických důvodů stanovit jednotná pravidla upravující způsob provedení běžné údržby bytů, která se bezprostředně dotkne stavebních nebo technických prvků obvodového opláštění objektu a provedení některých drobných oprav nebo běžných údržovacích prací v bytu.

Článek 35

1) Neplní-li družstvo svoji povinnost odstranit závady, které bráni řádnému užívání bytu nebo jimiž je výkon práva člena-nájemce družstevního bytu ohrožen, má člen právo po předchozím písemném upozornění družstva závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něho náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno do šesti měsíců od odstranění závad.

2) Nepostará-li se člen-nájemce družstevního bytu o včasné provedení drobných oprav a běžnou údržbu bytu má družstvo právo učinit tak po předchozím písemném upozornění člena na jeho náklad samo a požadovat od něj náhradu.

3) Nájemce je povinen po předchozí písemné výzvě umožnit družstvu nebo jím pověřené osobě, aby provedla instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot. Stejně je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří družstvu.

Článek 36

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen oznámit bez zbytečného odkladu družstvu potřebu těch úprav v bytě, které má nést družstvo a umožnit jejich provedení, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 37

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen odstranit závady a poškození, které způsobil v domě sám nebo ti, kdo s ním bydlí. Nestane-li se tak má družstvo právo po předchozím upozornění člena závady a poškození odstranit a požadovat od něj náhradu.

Článek 38

Člen-nájemce družstevního bytu nesmí provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu družstva a to ani na svůj náklad. V případě porušení této povinnosti je družstvo oprávněno požadovat, aby člen – nájemce provedené úpravy a změny bez odkladu odstranil.

Článek 39

Družstvo je oprávněno provádět stavební úpravy bytu a jiné podstatné změny v bytě pouze se souhlasem člena-nájemce družstevního bytu. Provádí-li družstvo takové úpravy na příkaz příslušného orgánu státní správy, je člen povinen jejich provedení umožnit, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 40
Nájemné a úhrada za plněni poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru)

1) Člen-nájemce družstevního bytu (nebytového prostoru) je povinen platit nájemné za užívání družstevního bytu (nebytového prostoru) a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) ve výši skutečných nákladů družstva vynaložených na jeho provoz a správu.

2) Součástí nájemného je také částka určená na tvorbu rezervy na opravy a údržbu bytového fondu. Její výši stanoví představenstvo dle návrhu výboru samosprávy v souladu s mírou opotřebení družstevního domu nebo objektu s nebytovými prostorami.

3) Nájemné spolu s úhradou za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) se platí zálohově a to měsíčně nejpozději do 20.dne příslušného měsíce.. Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady vynaloženými družstvem na provoz a správu bytu za kalendářní rok vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do 30. června následujícího roku. Poplatek hrazený v nájemném na správu družstva se do vyúčtování nezahrnuje .

4) Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady družstva vynaloženými na poskytnuté plnění v průběhu kalendářního roku (nebo pro zúčtování určitého druhu služeb stanoveného období), vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do tři měsíců poté, kdy mu bude jejich výše známá.

5) Výší záloh nájemného a za plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu určuje představenstvo podle ročního plánu příslušného střediska samosprávy.

6) Vyúčtováním zjištěný přeplatek podle odst. 3 a 4 družstvo členu uhradí nejpozději do šedesáti dnů po vyúčtování. V téže době je člen povinen uhradit družstvu vyúčtováním zjištěný nedoplatek.

7) Spolu se zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu hradí člen na jeho byt připadající částku úmoru a úroku úvěru poskytnutého družstvu na výstavbu peněžním ústavem.

8) Nezaplatí-li člen-nájemce družstevního bytu zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním bytu spolu s částkou uvedenou v odst. 7 do pěti dnů po jejich splatnosti, je povinen zaplatit družstvu poplatek z prodlení .

Článek 41

1) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z nájemného, pokud družstvo přes jeho písemné upozornění neodstraní v bytě nebo domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jejich užívání. Právo na přiměřenou slevu z nájemného má člen i tehdy, jestliže nebyla poskytována plnění spojená s užíváním bytu, nebo byla poskytována vadně a jestliže užívání bytu se v důsledku toho zhoršilo.

2) Stejné právo má člen-nájemce družstevního bytu, jestliže stavebními úpravami v domě se podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu nebo domu.

3) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, pokud je družstvo řádně a včas neplní.

Článek 42

Právo na slevu z nájemného nebo za plnění poskytovaná s užíváním bytu je třeba uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne nebylo-li uplatněno do šesti měsíců ode dne odstranění závad.

Článek 43
Společný nájem družstevního bytu manžely

1) Společný nájem družstevního bytu může vzniknout jen mezi manželi.

2) Společný nájem družstevního bytu vznikne, jestliže za trvání manželství manželé, nebo jeden z nich se stane nájemcem družstevního bytu. Jestliže se stal nájemcem bytu některý z manželů před uzavřením manželství, vznikne společný nájem bytu uzavřením manželství.

3)Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

4)Ustanovení odstavců 2 a 3 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí nebo členství v družstvu vzniklo darem nebo děděním jednomu z manželů za trvání manželství.

Článek 44

Běžné záležitosti, týkající se společného nájmu družstevního bytu manželi, může vyřizovat každý z manželů. V ostatních případech je třeba souhlasu obou manželů, jinak je právní úkon neplatný. Z právních úkonů, týkajících se společného nájmu družstevního bytu, jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

Článek 45

Právo společného nájmu družstevního bytu manželi zanikne:
a) rozvodem manželství v případě, že nevzniklo společné členství manželů v družstvu,
b) dohodou rozvedených manželů-společných členů družstva, popřípadě rozhodnutím soudu,
c) smrtí jednoho z manželů,
d) zánikem nájmu družstevního bytu.

Článek 46

1) Nevzniklo-li společné členství manželů v družstvu, má právo užívat družstevní byt po rozvodu ten z manželů, který je členem družstva.

2) Vzniklo-li manželům společné členství v družstvu, zůstává členství a právo užívat družstevní byt tomu z rozvedených manželů, který je určen jejich dohodou. Písemnou dohodu předloží bývalí manželé neprodleně družstvu. Nedohodnou-li se, rozhodne o tom na návrh jednoho z nich soud.

3) Zemře-li manžel a manželé nebyli společnými členy družstva, přechází členství v družstvu a nájem družstevního bytu na dědice, kterému připadl členský podíl. Zemře-li manžel a manželé byli společnými členy družstva, zůstává členem družstva a jediným nájemcem družstevního bytu pozůstalý manžel.

Článek 47
Podnájem bytu ( části bytu)

1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez časového určení jen s písemným souhlasem představenstva družstva na základě stanoviska samosprávy Porušení této povinnosti se považuje za důvod pro postup podle čl. 25

2) Nemůže-li nájemce ze závažných důvodů po delší dobu byt užívat a nesouhlasí-li družstvo bez vážných důvodů s tím, aby pronajatý byt nebo jeho část nájemce přenechal jinému do podnájmu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

3) Po skončení podnájmu podnájemce nemá právo na náhradní podnájem.

Článek 48
Výměna bytu

1) Člen-nájemce družstevního bytu muže uzavřít se souhlasem představenstva družstva dohodu o výměně bytu. Souhlas i dohoda musí mít písemnou formu a musí obsahovat dohodu účastníků výměny o převodu členských práv a povinností. Odepře-li družstvo bez závažných důvodů souhlas s výměnou bytu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

2) Jestliže člen-nájemce družstevního bytu i nebytového prostoru vyměňuje odděleně pouze byt nebo nebytový prostor s občanem, který není členem družstva, orgán družstva dohodu neschválí, dokud se tento občan nestane členem družstva.

3)Jde-li o výměnu bytu v témž družstvu, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti orgánu družstva o souhlasu s výměnou. Jde-li o výměnu bytů v různých družstvech nebo o výměnu bytu družstevního za byt nedružstevní, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti posledního orgánu příslušného k uděleni souhlasu.

4) Převod členských práv a povinností na základě dohody o výměně bytů nastane dnem uskutečnění výměny bytů.

Článek 49

1) Právo na splnění dohody o výměně bytů musí být uplatněno u soudu do tří měsíců ode dne, kdy byl s dohodou vysloven souhlas, jinak právo zanikne.

2) Nastanou-li dodatečně u některého z účastníků takové závažné okolnosti, že není možno splnění dohody na něm spravedlivě požadovat, může od dohody odstoupit, musí však tak učinit bez zbytečného odkladu. Povinnost k náhradě škody tím není dotčena.

Článek 50
Zánik nájmu družstevního bytu

Nájem družstevního bytu zaniká:
a) zánikem členství nájemce družstevního bytu podle čl.18,
b) písemnou dohodou mezi družstvem a členem-nájemcem družstevního bytu ke dni stanovené v dohodě,
c) písemnou výpovědí člena-nájemce družstevního bytu, ve které musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit, a to nejméně tři měsíce tak, aby skončila ke konci kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž výpověď došla družstvu,
d) výpovědí nájmu družstevního bytu podle § 711 Občanského zákoníku,
e) uplynutím doby v případě, že nájem družstevního bytu byl sjednán na určitou dobu.

Článek 51

1) Písemná výpověď družstva musí být doručena členovi – nájemci družstevního bytu. V písemné výpovědi musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta a poučení o možnosti podat do šedesáti dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.

2) Člen – nájemce družstevního bytu není povinen byt vyklidit, pokud podá ve lhůtě šedesáti dnů ode dne doručení výpovědi žalobu na určení neplatnosti výpovědi a řízení není ukončeno pravomocným rozhodnutím soudu.

Článek 52
Nájem nebytových prostor

1) O nájmu nebytových prostor platí přiměřeně ustanovení o nájmu bytů.

2) Jde-li, o nájem nebytových prostor, které jsou určeny k výkonu povolání nebo podnikání jen jednoho z manželů, právo společného nájmu nevznikne .

3) Nájem a podnájem nebytových prostor postavených bez finanční účasti členů upravuje zákon č. 116/1990 Sb. ve zněni pozdějších předpisů.

Článek 53
Zajištění řádného využití bytů

1) Družstvo dbá, aby družstevní byty, se kterými hospodaří, byly řádně a účelně využívány k bytovým účelům.

2) Byt nebo jeho část může člen-nájemce družstevního bytu nebo členové jeho domácnosti dočasně používat i k jiným účelům než k bydlení jen se souhlasem výboru samosprávy.

3) Byt je možné sloučit se sousedním bytem (částí bytu) nebo jej rozdělit na dva nebo více bytů jen se souhlasem představenstva družstva. Souhlas představenstva družstva nenahrazuje povolení stavebního úřadu, které je nutné podle zvláštních předpisů.

4) Veškeré náklady spojené se sloučením nebo rozdělením bytu nese navrhující člen družstva, a to včetně nákladů spojených s vypracováním a vkladem prohlášení vlastníka.

Část Vl
ORGÁNY DRUŽSTVA

Článek 54

Orgány družstva jsou:
a) shromáždění delegátů,
b) představenstvo,
c) kontrolní komise,
d) členské schůze samospráv,
e) výbor samosprávy.

Článek 55

Do orgánů družstva mohou být voleni jen členové družstva starší 18 let.

Článek 56

1) Orgány družstva mohou jednat jen o záležitostech, které podle stanov družstva spadají do jejich působnosti.

2) Kolektivní orgány družstva rozhodují na základě řádného svolání všech členů orgánu.

3) Kolektivní orgány družstva jsou způsobilé se usnášet, jen je-li přítomna nadpoloviční většina jejich členů. Usnesení je přijato, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina přítomných, pokud stanovy neurčují jinak.

Článek 57

1) Funkční období členů volených orgánů družstva činí pět let.

2) Členové orgánu družstva mohou být voleni opětovně.

Článek 58

1) Členové orgánu družstva jsou povinni vykonávat své funkce svědomitě, plnit svěřené úkoly a dodržovat obecně závazné právní předpisy a stanovy. Pokud při výkonu funkce způsobí družstvu škodu, odpovídají za ni v rozsahu stanoveném zákonem.

2) Nároky družstva z odpovědnosti členů orgánů družstva za škodu uplatňuje představenstvo. Vůči členům představenstva uplatňuje nároky družstva kontrolní komise prostřednictvím jí určeného člena.

3) Tyto nároky družstva mohou být uplatněny u soudu jen s předchozím souhlasem shromáždění delegátů. Shromáždění delegátů může schválit i smír v této věci.

Článek 59

1) Neplní-li člen voleného orgánu řádně svoji funkci, může jej před uplynutím funkčního období odvolat orgán, který jej zvolil a povolat dnem účinnosti odvolání náhradníka podle stanoveného pořadí.

2) Člen družstva, který je do své funkce zvolen, může z funkce odstoupit, je však povinen oznámit to písemně orgánu, jehož je členem. Jeho funkce končí dnem, kdy oznámení o odstoupení projednal orgán, který ho zvolil. Příslušný orgán musí projednat odstoupení na svém nejbližším zasedání poté, kdy se o odstoupení dozvěděl, nejdéle však do tří měsíců. Po marném oplynutí této lhůty se odstoupení pokládá za projednané.

3) Zvolení náhradníci členů orgánů družstva nastoupí na místo odstoupivšího člena dnem účinnosti odstoupení podle stanoveného pořadí.

4) Není-li náhradník zvolen může orgán povolat zastupujícího člena až do doby, kdy může být provedena řádná volba nového člena. Zastupující člen má práva a povinnosti řádného člena.

5) Ustanovení odst.3,4 platí i v případě, že členství v orgánu zanikne smrtí.

6) Členům orgánů družstva může být za výkon funkce přiznána odměna podle zásad stanovených shromážděním delegátů, popř. poskytnuta náhrada ušlé mzdy a nákladů spojených s výkonem funkce.

Článek 60

1) Funkce člena představenstva a člena kontrolní komise jsou vzájemně neslučitelné.

2) Členové představenstva a kontrolní komise družstva nesměji být podnikateli ani členy statutárních a dozorčích orgánů právnických osob s obdobným předmětem činnosti, pokud jsou v zaměstnaneckém poměru k družstvu.



Článek 61

1) Každému členu družstva i každému členu orgánu družstva náleží jeden hlas.

2) V orgánech družstva se hlasuje veřejně. V jednotlivých případech se může jednající orgán usnést na hlasování tajném.

3) V představenstvu a kontrolní komisi lze usnesení přijmout hlasováním uskutečněným písemně nebo pomocí prostředků sdělovací techniky, jestliže s tímto způsobem hlasování souhlasí všichni členové orgánu. Pro tento případ se hlasující pokládají za přítomné.

Článek 62

1) Orgány družstva jednají o záležitostech, které byly uvedeny na schváleném programu jednání, popř. o záležitostech, o jejichž projednávání se orgán dodatečně usnesl.

2) Jednání orgánů spočívá v přednesení podnětu k jednání, v rozpravě a zpravidla je zakončeno usnesením. Jednání je třeba vést tak, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

Článek 63

1) O průběhu jednání všech orgánů družstva se pořizuje zápis, který musí obsahovat:
a) datum a místo konání schůze
b) přijatá usnesení,
c) výsledky hlasování,
d) nepřijaté námitky členů kteří požádali o jejich zaprotokolování.

2)Přílohu zápisu z jednání shromáždění delegátů tvoří seznam účastníků jednání, pozvánka na něj a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.

3) Každý člen družstva má právo vyžádat si zápis a jeho případné přílohy k nahlédnutí. Předsedové samospráv obdrží kopii zápisů z jednání představenstva družstva.

4) Podrobnosti o postupu orgánů družstva při volbách a odvolání, o jednání a rozhodování a ověřování zápisu upravuje volební a jednací řád, které schvaluje shromáždění delegátů.

Článek 64
Shromáždění delegátů

1) Shromáždění delegátů je nejvyšším orgánem družstva, kde uplatňují členové své právo řídit záležitosti družstva, kontrolovat činnost družstva a jeho orgánů. Shromáždění delegátů plní v plném rozsahu působnost členské schůze.

2) Do výlučné působnosti shromáždění delegátů patří :
a) přijímat a měnit stanovy a jednací řád,
b) volit a odvolávat členy představenstva a kontrolní komise v počtu a způsobem, který sám určí,
c) volit náhradníky členů představenstva a kontrolní komise a stanovit pořadí, podle kterého náhradníci nastupují na místo odstoupivších členů představenstva a kontrolní komise,
d) projednávat a schvalovat zprávy představenstva a kontrolní komise o činnosti který sám určí,družstva,
e) rozhodovat o základních otázkách koncepce rozvoje, schvalovat zásady hospodaření, roční uzávěrku a rozhodovat o tom, jak se naloží se ziskem a uhradí případná ztráta
f) schvalovat statuty fondů,
g) rozhodovat o zvýšení nebo snížení zapisovaného základního kapitálu,
h) rozhodovat o odvoláních proti usnesením představenstva,
i) rozhodovat o rozdělení, přeměně, sloučení, splynutí a zrušení družstva nebo o změně právní formy,
j) stanovit zásady pro určování výše nájemného za užívání bytu (nebytového prostoru) a za plnění poskytovaná s užíváním bytu, způsob jejich vyúčtování a způsob placení,
k) určovat volební obvody delegátů a stanovit počet delegátů na nejbližší volební období i podmínky volby delegátů, přičemž platí zásada, že jedna samospráva má alespoň jednoho delegáta.

3) Do působnosti shromáždění delegátů patří i rozhodování týkající se družstva a jeho činnosti pokud si rozhodování o některé věci vyhradilo nebo tak stanoví zákon.

4) Shromáždění delegátů může na návrh kontrolní komise změnit nebo zrušit pravomocné rozhodnutí představenstva nebo předsedy družstva, kterým byly porušeny obecně závazné právní předpisy nebo stanovy družstva, jestliže od nabytí právní moci rozhodnutí do podání návrhu neuplynuly více než dva roky.

Článek 65

1) Jednání shromáždění delegátů družstva svolává představenstvo podle potřeby, nejméně jednou ročně.

2) Shromáždění delegátů musí být svoláno nejpozději do čtyřiceti dnů od doručení žádosti, požádá-li o to písemně
a) jedna třetina členů družstva,
b) jedna třetina delegátů
c) kontrolní komise.

3) Pořad jednání musí být oznámen na pozvánkách zaslaných nejpozději osm dnů před zasedáním shromáždění delegátů. Písemné pozvánky dále obsahují datum, hodinu a místo jednání.

4) Na shromáždění delegátů musí být pozváni všichni zvolení delegáti. Delegáti jsou voleni na členských schůzích střediskové samosprávy v počtu 1 delegát za 4 členy družstva. Členové představenstva a kontrolní komise se shromáždění delegátů účastní z titulu své funkce.

5) Při hlasování má každý delegát jeden hlas. Delegáta může zastupovat pouze náhradník zvolený členskou schůzí samosprávy.

Článek 66

Není-li shromáždění delegátů schopno se usnášet, svolá představenstvo náhradní shromáždění delegátů tak, aby se konalo do tří týdnů ode dne, kdy se mělo konat shromáždění delegátů původně svolané. Pozvánka musí mít nezměněný pořad jednání a musí být odeslána nejpozději do 15 dnů ode dne, na který bylo svoláno původní shromáždění delegátů, nejpozději však 10 dnů před konáním náhradního shromáždění delegátů. Náhradní shromáždění delegátů musí mít nezměněný pořad jednání a je schopno usnášet se bez ohledu na ustanoveni čl. 56 stanov.

Článek 67

Na návrh člena vysloví soud neplatnost usnesení shromáždění delegátů, pokud usnesení je v rozporu s právními předpisy nebo stanovami družstva. Návrh soudu může člen podat, požádal-li o zaprotokolování námitky na shromáždění delegátů, které usnesení přijalo, nebo jestliže námitku oznámil představenstvu do jednoho měsíce od konání tohoto shromáždění. Návrh soudu lze podat jen do jednoho měsíce ode dne, kdy člen požádal o zaprotokolování námitky nebo od oznámení námitky představenstvu a nebylo-li shromáždění delegátů svoláno řádně do jednoho měsíce ode dne, kdy se o jeho konání dověděl, nejdéle však do jednoho roku od konání shromáždění delegátů .




Článek 68
Představenstvo

1) Představenstvo je výkonným a statutárním orgánem družstva, řídí činnost družstva a rozhoduje o všech záležitostech, pokud nejsou zákonem, stanovami nebo rozhodnutím shromáždění delegátů vyhrazeny jinému orgánu. Za svou činnost odpovídá shromáždění delegátů.

2) Představenstvo zabezpečuje a kontroluje plnění usnesení shromáždění delegátů, pravidelně mu podává zprávy o své činnosti a o činnosti družstva, svolává a připravuje jeho jednání.

3) Představenstvo má tři nebo pět členů podle počtu samospráv.

4) Členové představenstva a jeho náhradníci se volí z členů družstva tak, aby členové představenstva nebyli mezi sebou nebo se členy kontrolní komise manžely, příbuznými v řadě přímé, nebo sourozenci.

5) Představenstvo volí ze svých členů předsedu družstva (dále jen předseda) popřípadě místopředsedu (místopředsedy).

6) Představenstvo se schází podle potřeby, zpravidla jednou za měsíc. Musí se sejít do 10 dnů od doručení podnětu kontrolní komise, jestliže na její výzvu nedošlo k nápravě nedostatků.

7) Schůzí představenstva se mohou zúčastnit s hlasem poradním pověření členové kontrolní komise, případně další přizvané osoby bez hlasu poradního.

Článek 69

1) Představenstvo je oprávněno jednat jménem družstva navenek ve všech věcech. Jménem představenstva jedná předseda a v době jeho nepřítomnosti nebo zaneprázdnění místopředseda nebo jiný člen představenstva v pořadí stanoveném představenstvem.

2) Právní úkony představenstva, pro které je předepsána písemná forma, podepisuje za družstvo předseda (popřípadě místopředseda) a další člen představenstva.

3) Členové nebo pracovníci družstva jsou oprávněni činit jménem družstva právní úkony nutné ke splnění uložených pracovních úkolů pouze tehdy, kdy je to stanoveno organizačním řádem nebo je to v obchodním styku obvyklé.

4) Představenstvo může na základě písemné plné moci pověřit zastupováním družstva i jiné občany a organizace.

Článek 70

1) Schůzi představenstva svolává a řídí předseda (místopředseda) popř. pověřený člen představenstva.

2) Jednotlivé záležitosti předložené k projednání uvádí a odůvodňuje zpravidla ten, kdo je předkládá, přičemž současně předkládá i návrh usnesení.

Článek 71
Řízení běžné činnosti družstva

1) Pokud je předseda pracovníkem družstva, řídí jeho činnost v postavení vedoucího organizace ve smyslu pracovně-právních a ostatních obecně závazných právních předpisů.

2) Pracovní poměr předsedy družstva vzniká volbou ve smyslu příslušného ustanovení zákoníku práce.

Článek 72
Kontrolní komise

1) Kontrolní komise je oprávněna kontrolovat veškerou činnost družstva a projednávat stížnosti členů družstva.

2) Kontrolní komise se vyjadřuje k roční účetní závěrce a k návrhu na rozdělení zisku nebo na úhradu ztráty družstva.

3)Kontrolní komise je oprávněna vyžadovat si u představenstva jakékoli informace o činnosti družstva. Představenstvo je povinno bez zbytečného odkladu oznámit kontrolní komisi všechny skutečnosti, které mohou mít závažné důsledky v hospodaření nebo postavení družstva a jeho členů. Pověření členové kontrolní komise jsou oprávněni se zúčastnit zasedání všech orgánů družstva.

4) Na zjištěné nedostatky upozorňuje kontrolní komise představenstvo a vyžaduje zjednání nápravy.

5) K jednotlivým úkonům může kontrolní komise pověřit jednoho nebo více členů, kteří v této věci mají oprávnění žádat informace v rozsahu oprávnění kontrolní komise .

6) Neodstraní-li představenstvo zjištěné nedostatky, je kontrolní komise oprávněna požádat představenstvo o svolání shromáždění delegátů.

Článek 73

1) Kontrolní komise má tři členy .

2) Členové Kontrolní komise a její náhradníci se volí ze členů družstva tak, aby její členové nebyli mezi sebou nebo se členy představenstva manžely, příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci. Členy kontrolní komise nemohou být členové představenstva ani členové výboru samosprávy a pracovníci družstva.

3) Kontrolní komise volí ze svých členů předsedu a místopředsedu, o způsobu volby rozhoduje komise.

4) Kontrolní komise odpovídá za svou činnost shromáždění delegátů a podává mu zprávy o své činnosti. Na ostatních orgánech družstva je nezávislá.

Článek 74

1) Kontrolní komise se schází podle potřeby, nejméně jednou za tři měsíce.

2) Schůzi svolává a řídí předseda (místopředseda), popř. pověřený člen kontrolní komise.

3) Podklady pro jednání schůzí, zejména zprávy o vykonaných prověrkách, kontrolách a revizích, jakož i návrhy na opatření připravují a kontrolní komisí předkládají ve stanovených lhůtách pověření členové komise, kteří také komisi informují o průběhu prověrek a kontrol.

Článek 75
Samospráva

1) Samospráva je organizační jednotkou družstva. Zřizuje se rozhodnutím představenstva.

2 Jednotlivé družstevní domy a nebytové prostory postavené podle samostatné projektové dokumentace, jejichž výstavba byla samostatně financována tvoří na sobě ekonomicky nezávislá ekonomická střediska samospráv.

3) Úkolem samosprávy je aktivizovat členy a umožnit jim přímou účast na řízení činnosti družstva.

4) Orgány družstva, zajišťující činnost samosprávy, jsou členská schůze a výbor samosprávy.

Článek 76
Členská schůze samosprávy

1) Členská schůze samosprávy je orgánem družstva, ve kterém členové projednávají záležitosti okruhu působnosti samosprávy a seznamují se s činností a celkovým stavem družstva .

2) Členská schůze samosprávy zejména:
a) rozhoduje o zajištění úkolů, které jí byly uloženy představenstvem v souladu s hlavními směry činnosti a s úkoly družstva,
b) projednává návrhy rozpočtu samosprávy
c) projednává výsledky hospodaření střediska samosprávy a ukládá výboru samosprávy úkoly k odstranění zjištěných nedostatků hospodaření,
d) volí ze svého středu členy výboru samosprávy v počtu tři až pět,
e) projednává a schvaluje zprávy výboru samosprávy o jeho činnosti,
f) volí delegáty a jejich náhradníky na shromáždění delegátů v počtu stanoveném představenstvem
g) projednává zprávy delegátů o výkonu jejich funkce na shromáždění delegátů,
h) rozhoduje o příp. odchylném způsobu úhrady drobných oprav v bytě a úhrad nákladů spojených s běžnou údržbou bytů oproti čl.34,
i) dává souhlas ke změně charakteru užívání společných prostor domu a k uzavření nájemní smlouvy, týkající se tohoto prostoru, stejně jako k pozemkům a nebytovým prostorům pronajímaným podle zvláštních předpisů.

Článek 77

1) Členskou schůzi samosprávy svolává výbor samosprávy podle potřeby, nejméně však jednou do roka.

2) Výbor samosprávy musí svolat členskou schůzi samosprávy, požádá-li o to :
a) jedna třetina všech členů samosprávy,
b) představenstvo družstva.

3)Nevyhoví-li výbor samosprávy žádosti podle odst.2 do jednoho měsíce, je představenstvo oprávněno svolat členskou schůzi samosprávy samo.

4) Členskou schůzi samosprávy řídí předseda nebo pověřený člen výboru samosprávy, v případě, že členskou schůzi samosprávy svolalo představenstvo, řídí ji pověřený člen představenstva.

5) O svolání členské schůze samosprávy a o pořadu jednání musí být členové samosprávy uvědomění nejméně osm dnů před jejím konáním. Písemnou pozvánku může nahradit písemné oznámení vyvěšené na oznamovacích tabulích ve všech domech v okruhu působnosti samosprávy.


Článek 78

1) Členská schůze samosprávy je schopná se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina členů samosprávy. V případě rozhodování podle čl. 76 odst. 2 písm. h) a i) je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů samosprávy.

2) Není-li v hodinu uvedenou pro konání členské schůze samosprávy přítomna nadpoloviční většina jejích členů, může se schůze konat o čtvrt hodiny později za přítomnosti nejméně tří členů samosprávy. Může však jednat a rozhodovat pouze o těch záležitostech, které byly uvedeny na pořadu jednání. K platnosti usnesení v takovém případě se vyžaduje souhlas dvou třetin přítomných členů. Ustanovení tohoto odstavce neplatí při rozhodování podle čl. 76 odst.2. písm. h) a i) .

Článek 79

1) Člen se zúčastňuje členské schůze samosprávy, jejímž je členem.

2) Člen -uživatel družstevního bytu a nebytového prostoru, které se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, je členem každé z nich, zúčastňuje se jejich členských schůzí a může být zvolen do každého z jejich výborů. Pouze jednou členskou schůzí samosprávy však může být zvolen delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů.

3) Právo účasti na členských schůzích samosprávy, kterých jsou členy, mají oba manželé-společní členové. Přísluší jim společně jeden hlas. Do výboru samosprávy může být zvolen kterýkoliv z nich. V případech uvedených v odst.2 může být kterýkoliv z manželů zvolen do výboru každé ze samospráv, kterých jsou členy. Delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů může být zvolen pouze jeden z manželů-společných členů na jedné z členských schůzí samospráv.

4) Člen, který má v jednom a tomtéž družstvu samostatné členství a současně je jeho členem na základě společného členství manželů, má z obou těchto členství, pokud jsou v jedné samosprávě společně s druhým manželem-společným členem, pouze jeden hlas. Pokud jeho členství samostatné a společné členství manželů, jehož je účastníkem, se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, řídí se právo jeho účasti na členských schůzích a pasivní volební právo ustanoveními odst. 1 a 2.

5) Zásada účasti člena (manželů-společných členů) na členských schůzích samospráv, jakož i zásada jednoho hlasu a pasivního volebního práva uvedená v odst. 1 až 4 platí pro všechny druhy okruhu působnosti samospráv.

Článek 80
Výbor samosprávy

1) Výbor samosprávy je výkonným orgánem samosprávy.

2) Výbor samosprávy zejména:
a) plní úkoly na úseku předmětu činnosti družstva v okruhu působnosti samosprávy,
b) sleduje technický stav objektů středisek domovního hospodářství. Upozorňuje družstvo na nutnost provedení oprav a údržby a spolupracuje při jejich zajišťování,
c) stará se o zvyšováni kultury bydlení, úpravy okolí objektů středisek domovního hospodářství a o ochranu životního prostředí v okruhu působnosti samosprávy,
d) dbá o dodržování domovního řádu a zásad slušnosti mezi členy užívajícími družstevní majetek v okruhu působnosti samosprávy,
e) podle pokynů představenstva sestavuje návrh rozpočtu samosprávy a po jeho projednání členskou schůzí samosprávy jej předkládá představenstvu,
f) zajišťuje plnění rozpočtu samosprávy, pečuje o správnost prvotních účetních a jiných dokladů a předává je družstvu k dalšímu zpracování,
g) podle místních podmínek kontroluje správnost vyúčtování nákladů vynaložených družstvem na zajištěni služeb, jejichž poskytování je s užíváním družstevního bytu nebo nebytového prostoru spojeno,
h) průběžně kontroluje tvorbu a rozpouštěni rezervy na opravy a údržbu bytového hospodářství samosprávy,
i) seznamuje členskou schůzi samosprávy s výsledky hospodaření samosprávy, s ročním vyúčtováním nájemného za užívání družstevních bytů a nebytových prostor a úhrad za plněni poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostor.
j) vyjadřuje ke smlouvám o podnájmu bytu (části bytu ),
k) projednává návrhy představenstva na vyloučení člena z družstva a oznamuje mu své stanovisko,
l) informuje představenstvo o činnosti a stavu samosprávy,
m) podává členské schůzi samosprávy zprávy o své činnosti a stavu samosprávy a seznamuje ji s činností a celkovým stavem družstva,
n) předkládá členské schůzi samosprávy návrhy podle čl. 76 odst.2,pism.h) a i),
o) na výzvu představenstva družstva se vyjadřuje ke smlouvám o přenechání družstevního bytu, nebytového prostoru, pozemku do nájmu, uzavíraným podle čl. 31.


Článek 81

1) Výbor samosprávy má minimálně 3 členy. Počet členů výboru stanoví členská schůze samosprávy před zahájením voleb.

2) Výbor samosprávy se volí z členů samosprávy tak, aby členové výboru samosprávy nebyli mezi sebou nebo členy kontrolní komise manželi nebo příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci.

Článek 82

1) Výbor samosprávy zvolí na ustavující schůzi ze svého středu předsedu a místopředsedu.

2) Schůze výboru samosprávy svolává jeho předseda podle potřeby, nejméně však jednou za tři měsíce.


3) O svolání výboru samosprávy a o pořadu jednání musí být členové výboru uvědomění obvyklým způsobem nebo nejméně tři dny před jejím konáním.

4) Výbor samosprávy může určit, že členská schůze samosprávy se bude konat formou dílčích schůzí samosprávy.

5) Není-li zvolen výbor samosprávy, nebo neplní-li své povinnosti, zajišťuje plnění jeho úkolů představenstvo prostřednictvím pověřené osoby. Zvýšené náklady s tím spojené se hradí k tíži příslušné samosprávy.


Článek 83
Pomocné orgány

1) K zajištění své činnosti mohou orgány družstva vytvářet pomocné orgány, které nemají rozhodovací pravomoc a nemohou nahrazovat orgán, který je ustavil.

2) Úkoly pomocných orgánů určuje orgán, který je zřídil.

3) Členové pomocných orgánů jsou voleni nebo jmenováni orgánem, který je zřídil.

4) Je-li pomocný orgán jmenován může být jeho členem i nečlen družstva.


Článek 84
Zastupování družstva ve společenství vlastníků

1) Představenstvo družstva pověřuje zmocněnce ve společenství vlastníků v domech, jejichž je spoluvlastníkem družstvo. Představenstvo může v jednotlivých případech již udělenou plnou moc odvolat, pokud zmocněnec neplní svojí funkci , nebo jí plní tak, že by to poškozovalo zájmy družstva.

2) Zmocněnec je povinen konzultovat své rozhodování ve společenství vlastníků s ostatními členy družstva – nájemníky bytů v těchto domech.

3) Zmocněnec družstva jedná a hlasuje ve společenství vlastníků v souladu s rozhodnutím členské schůze samosprávy v těchto domech, popř. s rozhodnutím shromáždění delegátů nebo představenstva družstva.

Část VII
HOSPODAŘENÍ DRUŽSTVA

Článek 85
Financování činnosti družstva

1)Družstvo hradí náklady a výdaje své činnosti z příjmů získaných z měsíčních úhrad pevného nájemného, měsíčních úhrad záloh na služby a z ostatních příjmů.

2)Družstvo k zajištění svého hospodaření vytváří příslušné fondy.





Článek 86
Bytové hospodářství

1) Základní ekonomickou jednotkou bytového hospodářství je středisko samosprávy, které obvyklé představuje samostatný bytový a nebytový objekt , jehož výstavba byla samostatně financována.

2)Činnost střediska se financuje z nájemného a z úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytů (nebytových prostor), z příspěvků vlastníků jednotek podle §15 zákona č. 72/1994 Sb., a z jiných zdrojů .

3) Zálohové platby za služby, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu ( nebytové prostory ) družstvo vyúčtuje podle zásad stanovených nejvyšším orgánem družstva.

4) Zisk nebo ztráta z hospodaření středisek se každoročně vypořádá podle rozhodnutí představenstva na návrh členské schůze samosprávy. Člen je povinen přispívat na úhradu ztráty z hospodaření střediska, v němž užívá byt nebo nebytový prostor.

Článek 87
Ostatní hospodaření

1) Příjmy na úhradu nákladů a výdajů ostatního hospodaření získává družstvo zejména z tržeb za vlastní výkony, z příspěvků na správu, ze zápisného a jiných poplatků, příp.z dalších zdrojů.

2) Náklad ostatního hospodářství jsou veškeré náklady, které vznikají mimo střediska bytového hospodářství.

3) Ze zisku ostatního hospodaření hradí družstvo přednostně své povinnosti vůči státu. Zbylý zisk použije podle rozhodnutí nejvyššího orgánu družstva k přídělům do nedělitelného fondu, příp. dalších zajišťovacích fondů a k rozdělení členům družstva.

4) Podíl člena na zisku, který je určen k rozdělení členům, stanoví svým rozhodnutím shromáždění delegátů.

5) Ztrátu z ostatního hospodaření hradí družstvo podle rozhodnutí shromáždění delegátů:
-z nedělitelného fondu,
-rozvržením na své členy v poměru podle rozhodnutí shromáždění delegátů
-kombinací výše uvedených způsobů.

6) Při vykázané ztrátě z ostatního hospodaření družstva a při likvidačním schodku rozhodne nejvyšší orgán družstva o výši uhrazovací povinnosti členů, přesahující členský vklad.

Článek 88
Základní kapitál

1) Zapisovaný základní kapitál tvoří souhrn základních a dalších členských vkladů.

2) Výše základního kapitálu nesmi klesnout pod částku 50.000,-Kč.

3) Základní kapitál se zvyšuje, resp. snižuje přijetím nových členů, respektive skončením členství v družstvu.

4) Základní kapitál se eviduje podle jednotlivých členů.

Článek 89
Fondy a rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Družstvo vytváří kromě základního kapitálu a specifických družstevních fondů zabezpečujících zdroje financování družstevní výstavby další vlastní zdroje na financování své činnosti, zejména rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

2) Družstvo povinně vytváří nedělitelný fond. Dále vytváří fond členských podílů, fond družstevní výstavby, základní fond bytového hospodářství, popř. zajišťovací fondy a rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

3) Tvorba a použití fondů a rezervy na opravy a údržbu bytového fondu se řídí zvláštními předpisy, těmito stanovami a dalšími předpisy schválenými nejvyšším orgánem družstva.


Článek 90
Nedělitelný fond

1) Nedělitelný fond se tvoří ze zisku. Družstvo doplňuje nedělitelný fond nejméně 10% ročního čistého zisku až do doby, kdy výše nedělitelného fondu dosáhne částky rovnající se minimálně polovině zapisovaného základního kapitálu družstva, t.j. 25.000,- Kč.

2) Prostředky nedělitelného fondu jsou volně k použití.

3) Zdroje nedělitelného fondu se používají na úhradu ztráty správy družstva. Fond se dále snižuje při zániku členství vlastníka jednotky jeho vypořádáním podle § 24 odst.10 zákona č.72/1994 Sb. v pl. znění.

4) Nedělitelný fond nelze rozdělit mezi členy za trvání družstva.

Článek 91
Fond členských podílů

1) Fond členských podílů se tvoří z peněžního, osobního nebo věcného plnění na členský podíl,příp. aktivací splaceného investičního úvěru poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Prostředky fondu členských podílů se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu. k vrácení členských podílů při zániku členství, resp. po uvolnění bytu.

3) Zdroje fondu členských podílů se snižují ve výši případných odpisů členských podílů a dále ve výši zůstatkové hodnoty členských podílů připadajících na byty převáděné do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů ( zákon č. 42/1992 Sb.).

4) Fond členských podílů se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů ) a v rámci nich podle jednotlivých členů.

Článek 92
Fond družstevní výstavby

1) Fond družstevní výstavby se tvoří z poskytnutých státních příspěvků na družstevní výstavbu,

2) Prostředky fondu družstevní výstavby se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní bytovou výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu.

3) Zdroje fondu družstevní výstavby se snižují při převodu družstevních bytů do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů.

4) Fond družstevní výstavby se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů).

Článek 93
Základní fond bytového hospodářství

1) Základní fond bytového hospodářství se tvoří z přebytku hospodaření středisek bytového hospodářství.

2) Prostředky základního fondu bytového hospodářství jsou volně k použití.

3) Zdroje základního fondu bytového hospodářství se používají k úhradě ztráty středisek bytového hospodářství a k převodu do fondu družstevní výstavby na pořízení dodatečných investic družstevní výstavby .

4) Základní fond bytového hospodářství se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství.

Článek 94
Rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Rezerva se dlouhodobě vytváří na vrub nákladů středisek bytového hospodářství pravidelným příspěvkem, který je součástí nájemného, mimořádných příspěvků nebo poplatků vlastníků bytu ve správě družstva.

2)Rezerva se používá na financování oprav a údržby bytového fondu.

3) Nevyčerpaná rezerva se převádí do příštího roku.

4) Rezerva se vede podle jednotlivých středisek bytového hospodářství, příp. podle jednotlivých bytů.

Část VlII
ZRUŠENÍ A LIKVlDACE DRUŽSTVA

Článek 95

1) Družstvo se zrušuje:
a) usnesením shromáždění delegátů,
b) zrušením konkurzu po splnění rozvrhového usnesení nebo zrušením konkurzu z důvodu, že majetek úpadce nepostačuje k úhradě nákladů konkurzu anebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku,
c) rozhodnutím soudu,

2)Rozhodnutí shromáždění delegátů o zrušení se osvědčuje notářským zápisem.

3) Družstvo zaniká výmazem z obchodního rejstříku.

Článek 96

Usnesení shromáždění delegátů o sloučení, splynutí nebo rozdělení družstva musí obsahovat určení právního nástupce a vymezeni základního kapitálu, které na něj přechází. Při rozděleni družstva shromáždění delegátů určí, jak se kapitál družstva a jeho členové rozdělí. Při tomto určení se vezme zřetel na oprávněné zájmy jednotlivých členů.

Článek 97

1) Při splynuti družstev přechází kapitál a členství na nově vzniklé družstvo dnem, ke kterému bylo nově vzniklé družstvo zapsáno do obchodního rejstříku.

2) Při sloučení družstva s jiným družstvem kapitál slučovaného družstva a členství přecházejí na přejímající družstvo ke dni výmazu slučovaného družstva z obchodního rejstříku .

3) Při rozdělení družstva přechází kapitál družstva a členství na družstva vzniklá rozdělením ke dni, kdy tato družstva byla zapsána do obchodního rejstříku.

4) V obchodním rejstříku se provede výmaz zanikajícího družstva a zápis družstva vzniklého splynutím nebo družstev vzniklých rozdělením. Výmaz družstva zaniklého sloučením a zápis změny u družstva, s nímž bylo sloučeno se provede rovněž k témuž dni.

Článek 98

1) Soud může na návrh orgánu státní správy, orgánu nebo člena družstva nebo osoby, která osvědčí právní zájem, rozhodnout o zrušení družstva a jeho likvidaci, jestliže:
a) počet členů družstvu klesl pod pět členů,
b) souhrn členských vkladů klesl pod částku zapisovaného základního kapitálu,
c) uplynuly dva roky ode dne, kdy skončilo funkční období orgánů družstva a nebyly zvoleny nové orgány, nebo byla porušena povinnost svolat členskou schůzi , anebo družstvo po dobu delší než dva roky neprovozuje žádnou činnost ,
d) družstvo porušilo povinnost vytvářet nedělitelný fond,
e) družstvo porušuje ustanovení o předmětu činnosti,
f) založením, splynutím nebo sloučením družstva byl porušen zákon.

2) Soud může před rozhodnutím o zrušení družstva stanovit lhůtu k odstranění důvodu, pro který bylo zrušení navrženo.

Článek 99
Likvidace družstva

1) Zrušené družstvo vstupuje do likvidace, likvidátora jmenuje shromáždění delegátů.

2)Likvidátor je povinen vypracovat před rozdělením likvidačního zůstatku návrh na jeho rozdělení, který projednává shromážděni delegátů. Návrh na rozdělení musí být na požádání předložen každému členu družstva.

3) Likvidační zůstatek se rozdělí postupně tak, že každému členu se uhradí částka do výše jeho základního členského vkladu , popř. dalšího členského vkladu.

4) Každý člen družstva nebo jiná oprávněná osoba může do tří měsíců ode dne konání shromáždění delegátů navrhnout, aby soud prohlásil usnesení shromáždění delegátů o rozdělení likvidačního zůstatku za neplatné pro rozpor s právními předpisy nebo stanovami. Vyhoví-li soud návrhu, rozhodne zároveň o rozdělení likvidačního zůstatku. Do uplynutí lhůty tří měsíců anebo do pravomocného rozhodnutí soudu nesmi být likvidační zůstatek rozdělen.

5) Při likvidaci družstva se použijí přiměřeně ustanovení § 70 až § 75b obchodního zákoníku.


Část IX
SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Článek 100
1) Rozhodnutí orgánů družstva dotýkající se jednotlivých členů družstva, se oznamují těmto členům nebo orgánům písemně.

2) Lhůta k podání odvolání činí patnáct dnů a počíná běžet dnem následujícím po doručení rozhodnutí.

3) Za včas podané se považuje i odvolání, které bylo podáno po uplynutí stanovené lhůty, nejpozději však do tří měsíců od doručení rozhodnutí, jestliže se člen řídil nesprávným poučením orgánu družstva o odvolání nebo jestliže poučení o odvolání nebylo dáno.

4) O odvolání proti rozhodnutí představenstva rozhoduje shromáždění delegátů, jehož rozhodnutí je konečné, pokud stanovy neurčují jinak.

5) O odvolání proti rozhodnutí předsedy rozhoduje představenstvo, jehož rozhodnutí je konečné .

6) Představenstvo popř. předseda může rozhodnout o odvolání sám, jestliže odvolání v plném rozsahu vyhoví.

Článek 101
Podněty členů

O podnětech členů k rozhodnutím a činnosti orgánů družstva rozhodují orgány družstva nejdéle do šedesáti dnů od jejich podání. O jejich vyřízení informuje příslušný orgán družstva člena doporučeným dopisem.

Článek 102
Doručování

1) Družstvo doručuje svým členům písemnosti zpravidla poštou nebo jiným vhodným způsobem, a to na adresu, kterou člen sdělil.

2) Doručení písemnosti doporučeným dopisem nebo do vlastních rukou je nutné pouze v případech určených těmito stanovami nebo jednacím řádem družstva.

3) Povinnost družstva doručit písemnost doporučeným dopisem je splněna, jakmile pošta písemnost doručí nebo jakmile ji družstvu vrátí z poslední známé adresy člena, kterou má družstvo v evidenci , jako nedoručitelnou. Tato povinnost je splněna i tehdy, jakmile je písemnost doručena funkcionářem nebo pracovníkem družstva a člen její převzetí písemně potvrdí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručení zmařil nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

4) Povinnost družstva doručit písemnost do vlastních rukou je splněna:
a)při doručování písemnosti funkcionářem nebo pracovníkem družstva, jakmile člen její převzetí písemně potvrdí,
b)při doručování poštou, jakmile pošta písemnost do vlastních rukou doručí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručeni zmařil, nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

5) V případě zasílání jakýchkoliv upomínek je účtováno poštovné dle platných sazebníků.

Článek 103
Počítáni času
1) Lhůta určená podle dní počíná dnem, který následuje po události, jež je rozhodující pro její počátek.

2) Konec lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž lhůta počíná. Není-li takový den v měsíci, padne poslední den lhůty na jeho poslední den.

3) Byla-li lhůta prodloužena, má se v pochybnostech za to, že nová lhůta počíná dnem, který následuje po uplynutí lhůty původní .

4) Připadne-li poslední den lhůty na sobotu neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty následující pracovní den.

5) Lhůta pro podání je zachována, jestliže písemnost byla v poslední den lhůty doručena určenému adresátu nebo jestliže byla podána na poštu.

6) Představenstvo může ze závažných důvodů prominout zmeškání lhůty, požádá-li o to člen do patnácti dnů ode dne, kdy pominula příčina zmeškání a učinil-li v téže lhůtě zmeškaný úkon. Zmeškání lhůty nelze prominout, jestliže ode dne, kdy měl být úkon učiněn, uplynul jeden rok.

Část X
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU PŘl SOUČASNÉM VLASTNICTVÍ BYTU (NEBYTOVÉHO PROSTORU)

Článek 104

1) Členové -vlastníci bytu mají stejná práva a povinnosti s výjimkou těch, které souvisí s nájmem družstevního bytu ( nebytového prostoru ) upravené v části V. stanov.

2) Pokud stanovy upravují povinnost platit nájemné za užíváni družstevního bytu ( nebytového prostoru ) rozumí se tím u člena-vlastníka povinnost hradit náklady na správu a provoz domu, včetně nákladů na opravy, rekonstrukce a výměny společných částí a zařízení domu .

Článek 105

1) Kromě práv a povinností vyplývajících pro člena zejména z čl.12 a 13 je člen-vlastník povinen:
a) počínat si tak, aby při užívání, udržování, změnách, při nájmu bytu nebo jeho části a při jiném nakládáni s bytem nerušil a neohrožoval ostatní při výkonu jejich vlastnických, spoluvlastnických, popř. spoluužívacích práv,
b) udržovat byt ( nebytový prostor ) na svůj náklad ve stavu způsobilém k řádnému užívání, zejména včas provádět potřebnou údržbu a opravy,
c) odstranit závady a poškození, která na jiných bytech nebo na společných částech nebo zařízení domu způsobil sám, nebo ti, kteří s ním byt užívají,
d) zdržet se provádění úpravy bytu a jeho zařízení, jimiž by byl bez souhlasu ostatních vlastníků měněn vzhled domu, ohrožena statická bezpečnost konstrukcí a narušena činnost technického zařízení domu (plyn, voda, vytápění, kanalizace, elektroinstalace, vzduchotechnika, STA a pod. ). Současně je vlastník povinen zajistit předepsané revize technických zařízení v bytě ve stanovených lhůtách tak, aby neohrozil bezpečnost a zdraví ostatních vlastníků. Ustanovení zvláštních předpisů tím nejsou dotčena,
e) umožnit na požádání přístup do bytu, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování ostatních bytů, popř.domu jako celku, dále umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot.

2) Vlastník bytu má právo a povinnost zúčastňovat se na správě domu a jako spoluvlastník na rozhodování o společných částech a zařízení domu.

Článek 106

1) Další práva a povinnosti člena-vlastníka a družstva při zabezpečování správy a provozu domu související s vlastnictvím bytu a spoluvlastnictvím společných prostor a zařízení domu jsou upraveny smlouvou o převedení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví nájemce-člena bytového družstva.

2) Před uzavřením smlouvy o převodu družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví člena je člen povinen uhradit družstvu náklady, které mu vznikly v souvislosti s převodem bytu (nebytového prostoru ) a to ve výši stanovené představenstvem družstva.

3) V případě, že člen-vlastník svůj byt ( nebytový prostor ) pronajme, je povinen v nájemní smlouvě zabezpečit plnění všech povinností vůči družstvu, které pro něho vyplývají ze stanov a ze smlouvy o převedení vlastnictví družstevního bytu ( nebytového prostoru).

4) V případě převodu vlastnictví, popř. při uzavření nájemní smlouvy, je člen-vlastník povinen oznámit tuto skutečnost neprodleně družstvu.

Část XI
PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

Článek 107

Pokud dále není uvedeno jinak, řídí se ustanoveními těchto stanov i právní vztahy vzniklé mezi družstvem a jeho členy, jakož i mezi jeho členy navzájem před nabytím platnosti těchto stanov. Vznik těchto právních vztahů, jakož i nároky z nich vzniklé před nabytím platnosti těchto stanov se však posuzují podle dosavadních stanov.

Článek 108

O žádostech a odvoláních členů, o nichž před nabytím platnosti těchto stanov družstvo s konečnou platností nerozhodlo, bude rozhodnuto podle těchto stanov.

Článek 109

1) Dosavadní stanovy družstva se zrušují.

2) Tyto stanovy byly přijaty shromážděním delegátů dne 29.5.2008 a tímto dnem nabývají účinnosti.

3) Stanovy byly upraveny dle Nálezu Ústavního soudu čj.IV 362/10 a dle novely občanského zákoníku ve znění zákona č.132/2011 Sb. na shromáždění delegátů dne 9.6.2011


STANOVY
STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA
VELKÉ POPOVICE


Část I.
ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Článek 1

Družstvo přijalo název: "Stavební bytové družstvo Velké Popovice" se sídlem v Kamenici , Sídliště I.čp.12/a, PSČ 251 68.

Článek 2

1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, jehož hlavním posláním je zajišťování bytových potřeb svých členů, hospodaření s byty a nebytovými prostorami, nájmu bytů a nebytových prostor, včetně poskytování základních služeb s tímto spojených.

2) Družstvo je právnickou osobou, vystupuje v právních vztazích svým jménem a za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem.

3) Družstvo je smíšeným družstvem vlastníků a uživatelů družstevních bytů.

Část II.
ČINNOST DRUŽSTVA

Článek 3

1) Činnost družstva je založena na družstevním vlastnictví domů, bytů, objektů s nebytovými prostorami (garáže, základní technické vybavení), na správě a provozu bytů, které jsou ve vlastnictví družstva a na ostatním majetku družstva.

2) Předmětem činnosti družstva je především správa a provoz bytového fondu a nebytových prostor (včetně základní technické vybavenosti), pozemků a zabezpečování plnění, poskytovaných s užíváním bytů a nebytových prostor ve vlastnictví družstva a vlastníků bytových jednotek, popř. jiných subjektů na základě samostatné smlouvy.

3) Družstvo zejména:
a) přiděluje uvolněné družstevní byty a nebytové prostory do nájmu svým členům a uzavírá nájemní smlouvy,
b)zajišťuje převod družstevních bytů a nebytových prostorů do vlastnictví členů družstva
c) organizuje, popř. zabezpečuje údržbu, opravy, rekonstrukce a modernizace bytových a nebytových objektů, a to jak pro své členy, tak i příp. pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
d) poskytuje, popř. zabezpečuje plnění spojené s bydlením, a to jak pro své členy, tak i případně pro vlastníky bytů převedených podle zákona č. 42/1992 Sb.,
e) zajišťuje služby spojené s bydlením a uzavírá smlouvy k jejich plnění
f) vykonává i jiné činnosti schválené představenstvem družstva.

Část III.
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU

Článek 4

Členy družstva mohou být fyzické osoby, které mají nebo na základě dohody získají nájemní vztah k bytu nebo nebytovému prostoru garáži ve vlastnictví družstva .

Článek 5
Vznik členství

1) Členství vzniká dnem, kdy představenstvo družstva rozhodne o přijetí za člena na základě písemné přihlášky. K přihlášce musí být připojeno potvrzení o zaplacení zápisného ve výši 300,-Kč a základního členského vkladu ve výši 3.000,-Kč.

2) Představenstvo je povinno rozhodnout o přihlášce nejpozději na první schůzi v měsíci následujícím po dni, kdy byla družstvu doručena. Toto rozhodnutí musí být členu doručeno doporučeným dopisem.

3) Družstvo vrátí zápisné a základní členský vklad přihlašovateli, kterého nepřijalo za člena do třiceti dnů ode dne nabytí právní moci zamítavého rozhodnutí.

4) Členství v družstvu vzniká také převodem členských práv a povinností podle čl.17.

Článek 6
Přechod a převod členství

1) Smrtí člena přechází jeho členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. Pokud na základě rozhodnutí soudu je více dědiců, uzavře družstvo nájemní smlouvu k bytu nebo k nebytovému prostoru pouze s jedním dědicem, určeným dodatečnou dohodou dědiců nebo dodatečným rozhodnutím soudu.

2) Člen může převést svá práva a povinnosti spojené s členstvím v družstvu na fyzickou osobu, která splňuje podmínky vzniku členství podle čl.4., způsobem určeným zákonem.

3) Členství v družstvu přechází i dnem vzniku nájmu družstevního bytu na základě dohody o výměně družstevního bytu.

Článek 7
Společné členství manželů

1) Vznikne-li jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru ), vznikne se společným nájmem bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu.

2) Právo společného nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru) i společné členství manželů v družstvu vznikne také v případě přechodu nebo převodu členství na jednoho z manželů podle čl. 6 .

3) Společné členství manželů podle odst.1 a 2 nevznikne, bylo-li společné jmění manželů za trvání manželství zrušeno anebo tehdy, jestliže manželé spolu trvale nežijí. Právo společného nájmu nebytových prostor a tedy ani společné členství manželů v družstvu nevznikne také v případě, kdy nebytový prostor slouží výkonu povolání nebo k podnikání pouze jednoho z manželů.

4) Ze společného členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně. Manželé jako společní členové mají jeden hlas.

5)Nabytí členství děděním nebo darem jednoho z manželů za trvání manželství nevzniká společné členství manželů ani společný nájem.
Článek 8

1) Vznikem společného členství manželů nezaniká to samostatné členství kteréhokoliv z nich, které se nepřeměnilo na jejich členství společné.

2) Existence společného členství manželů nevylučuje vznik samostatného členství kteréhokoliv z nich v tomtéž nebo jiném stavebním bytovém družstvu.

Článek 9
Splynutí členství

1) Jestliže člen získá v témž družstvu další členský podíl , např. z důvodu dědění, převodem členských práv a povinností, sloučením družstev a převodu části majetku, vyzve družstvo člena, aby provedl některou z dispozic s členstvím podle čl.6. Jestliže člen nevykoná tuto dispozici do třech měsíců od výzvy družstva, splyne takto získané členství s členstvím původním v členství jediné.

2) Z důvodů uvedených v odst.1 splynou navzájem i společná členství manželů. Vznikem společného členství manželů nesplyne to samostatné členství kteréhokoli z nich, které se nepřeměnilo na jejich společné členství.

3) Při splynutí členstev podle odst. 1 a 2 platí délka nejstaršího členství. Členská práva a povinnosti z takto splynutého členství zůstávají zachovány.

Článek 10
Přeměna členství

K přeměně členství dochází v těchto případech :
a)společné členství manželů se mění na samostatné členství jednoho z bývalých manželů na samostatné členství každého z nich v případě uvedeném v čl.9,
b)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl.9 mění na samostatné členství ( nebo společné členství ) každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
c)samostatné členství zůstavitele se v případě uvedeném v čl. 22 odst. 2 mění na samostatné členství každého z dědiců jednotlivých členských podílů zůstavitele,
d)samostatné členství jednoho z manželů, společných nájemníků družstevního bytu se výměnou družstevního bytu mění na společné členství manželů,
e)samostatné členství nájemníka družstevního bytu se převodem členských práv a povinností na jednoho z manželů za trvání manželství mění na společné členství manželů.

Článek 11
Rozdělení členství

K rozdělení členství dochází v případech rozdělení družstva nebo převodu části jeho majetku, jestliže člen nebo manželé - společní členové budou po jeho uskutečnění užívat nadále byt v jiném družstvu než nebytový prostor.

Článek 12
Členská práva

Člen družstva má právo zejména:
a) účastnit se osobně nebo prostřednictvím svého zákonného zástupce na jednání a rozhodování členské schůze samosprávy, nebo prostřednictvím zvolených delegátů na jednání a rozhodování shromáždění delegátů,
b) být volen do orgánů družstva, má-li plnou způsobilost k právním úkonům a dosáhl-li věku 18 let,
c) účastnit se veškeré družstevní činnosti a požívat výhod, které družstvo svým členům poskytuje,
d) předkládat návrhy na zlepšení činnosti družstva, obracet se s podněty, připomínkami nebo stížnostmi, týkajícími se činnosti družstva k příslušným orgánům družstva a být o jejich vyřízení informován ,
e) na vydání rozhodnutí o přidělení bytu do třiceti dnů po vzniku práva na přidělení bytu,
f) na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu ( nebytového prostoru) na základě rozhodnutí o přidělení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) vydaného příslušným orgánem družstva, na základě převodu členských práv a povinností nebo jejich částí, na základě dohody o výměně bytu a na základě zdědění členského podílu,
g) na uzavření smlouvy s družstvem o převodu vlastnictví bytu, jehož je nájemcem a spoluvlastnictví ke společným částem budovy v dohodnuté lhůtě, a to za předpokladu, že podal družstvu písemnou výzvu a že jsou splněny všechny podmínky pro převod, zejména, že již uhradil úvěr a další náklady, které připadají na převáděný byt (nebytový prostor) včetně pozemku, jakož i náklady s převodem vlastnictví spojené
h) na roční vyúčtovaní zaplacených záloh nájemného a záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu a na vypořádání podle zásad schválených nejvyšším orgánem družstva.

Článek 13
Členské povinnosti

Člen družstva je povinen zejména:
a) dodržovat stanovy a plnit usnesení orgánů družstva,
b) platit včas a řádně stanovené platby, poplatky a splátky členského podílu způsobem a v termínech stanovených nejvyšším orgánem družstva,
c) platit nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo zálohy na ně,
d) hradit příspěvky na činnost družstva a za úkony ve výši určené nejvyšším orgánem družstva,
e) chránit družstevní majetek, dodržovat domovní řád, provozní řád nebytových prostor, předpisy o požární ochraně a řádně užívat a udržovat byt, jakož i společné prostory a zařízení domu a jeho okolí a řádně užívat plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru),
f) převzít byt na základě smlouvy o nájmu bytu, který je způsobilý k užívání ve lhůtě stanovené družstvem, nebo uhradit družstvu újmu, která mu vznikne opožděným převzetím bytu,
g) družstvo má právo požadovat, aby v bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny osoby mohly řádně užívat byt a žít v hygienicky vyhovujících podmínkách, porušení této zásady má se za to, že nájemce hrubě porušil svoji povinnost,
h) požádat družstvo dle nájemní smlouvy o souhlas s přijetí další osoby do bytu. To neplatí, jedná-li se o nájemcova manžela, partnera, sourozence, rodiče, snachu, zetě, vnuka nebo nájemcovo dítě nebo dítě jeho manžela nebo partnera, popřípadě dítě, které bylo nájemci, jeho manželovi nebo partnerovi svěřeno do péče anebo o další případy zvláštního zřetele,
i) při vzniku nájmu oznámí družstvu počet osob v bytě, jejich jména, příjmení a data narození. Změny těchto údajů, uzavření manželství nebo přechod nájmu oznámí nájemce družstvu bez zbytečného odkladu; neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost,
j) jestliže ví předem o své dlouhodobé nepřítomnosti v bytě spojené se složitou dosažitelnosti své osoby, oznámí tuto skutečnost družstvu. Současně označí osobu, která po tuto dobu zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy to bude nezbytně nutné; pokud nájemce takovou osobu neoznačí, je takovou osobou družstvo,
k) oznamovat družstvu včas změny týkající se člena a příslušníků jeho domácnosti, které jsou podstatné pro vedení členské a bytové evidence a pro zúčtování záloh úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu,
l) umožnit pověřeným zástupcům družstva, po předchozím oznámení, zjištění technického stavu bytu ( nebytového prostoru),
m) zajišťovat na svůj náklad drobné opravy a běžnou údržbu bytu (nebytového prostoru), který užívá
n) podílet se na úhradě ztráty samosprávy,
o) podílet se na úhradě ztráty družstva podle článku 87,
p) přispívat v nezbytné míře k plnění úkolů družstva,
q) hradit doposud nesplacený alikvotní podíl na splátky investičních nebo provozních úvěrů čerpaných družstvem na byt užívaný členem družstva, případně na dům, ve kterém se takový byt nachází, včetně jejich příslušenství, v měsíčních splátkách ve výši určené představenstvem na základě smlouvy o úvěru. Podíl člena na uvedeném úvěru je dán poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové ploše všech bytů v domě,
r) zachovávat dobré mravy a nenarušovat vzájemné vztahy s ostatními členy družstva a vlastníky bytových jednotek .



Článek 14
Majetková účast člena družstva

1) Majetkovou účast člena v družstvu tvoří základní členský vklad, členský podíl a případná další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Základní členský vklad je pro všechny členy družstva stejný a je 3.000.- Kč. Po dobu trvání členství nemůže majetková účast člena v družstvu poklesnout pod hodnotu základního členského vkladu.

3) Členský podíl je majetková účast člena na družstevní výstavbě převyšující základní členský vklad.

Článek 15
Členský podíl

1) Členským podílem je majetková účast člena na družstevní výstavbě, technickém zhodnocení domu a pořízení pozemku příslušejícího k domu. Členský podíl se neodepisuje.

2) Zálohovou výši členského podílu určí družstvo před zahájením rekonstrukce, modernizace domu, pořízením pozemku tak, aby jeho výška kryla rozpočtem stanovené náklady připadající na byt (nebytový prostor), pozemek který byl členovi přidělen, snížené o státní příspěvek poskytnutý na výstavbu, o úvěr poskytnutý na výstavbu peněžním ústavem, popř. o jiné zdroje financování.

3) Člen je povinen zaplatit zálohový členský podíl před zahájením stavby (popř. pořízením pozemku) ve výši a lhůtě stanovené družstvem. Tato část členského podílu se skládá z dalšího členského vkladu a dalšího peněžitého popřípadě jiného plněni ve výšce připadající na družstevní byt (nebytový prostor). Jiné než peněžní plnění na členský podíl spočívá v hodnotě práce, příp. v hodnotě věcného plnění při svépomocné výstavbě. Rozsah této části členského podílu je určen smlouvou o jiném plnění na členský podíl, uzavřenou mezi družstvem a členem.

4) V případě nutnosti zvýšit zálohu na členský podíl je člen povinen zvýšení členského podílu uhradit ve výši, lhůtě a způsobem stanoveným družstvem.

5) Po dokončení stavby vypořádá družstvo s financujícím peněžním ústavem finanční zdroje. Po finančním uzavření stavby rozdělí družstvo náklady a zdroje financování objektu na jednotlivé byty a nebytové prostory a představenstvo rozhodne o konečné výši členského podílu.

6) S rozdělením nákladů a zdrojů financování na byty (nebytové prostory) a s rozhodnutím o konečné výši členského podílu seznámí družstvo člena nejpozději do 6 měsíců od finančního uzavření stavby. Rozhodnutí o konečné výši členského podílu musí být členovi doručeno do vlastních rukou. Proti tomuto rozhodnutí se může člen písemně odvolat. Odvolání nemá odkladný účinek. Nedoplatek členského podílu je splatný do 30 dnů od doručení rozhodnutí (pokud představenstvo nerozhodne jinak). V této lhůtě je družstvo povinno uhradit případný přeplatek členského podílu. Při svépomocné družstevní výstavbě vypořádá družstvo se členem i hodnotu jiného plnění na členský podíl.

7) Doklad o rozdělení nákladů a zdrojů financování objektu na jednotlivé byty (nebytové prostory) zašle družstvo na vědomí také výboru samosprávy.

Článek 16
Členský podíl uvolněného bytu

1) Před uzavřením nájemní smlouvy k uvolněnému bytu (nebytovému prostoru) určí představenstvo výši členského podílu následujícího nájemce částkou, odpovídající hodnotě členského podílu zvýšeného o částku do té doby splacené hodnoty úmoru úvěru (všech předcházejících členů) poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Případný rozdíl mezi výši členského podílu určeného podle odst. 1 a výší členského podílu zhodnoceného o členem splacenou část úmoru úvěru vyplacenému dosavadnímu nájemci se zúčtuje způsobem schváleným nejvyššim orgánem družstva.

Článek 17
Převod členských práv a povinností

Převod členských práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu představenstva. Členská práva a povinnosti spojené s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členských práv a povinností příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným ve smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členských práv a povinností nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství.

Článek 18
Zánik členství

Členství v družstvu zaniká :
a) písemnou dohodou,
b) vystoupením
c) smrtí člena pokud jeho členství nepřejde na dědice
d) vyloučením
e) zánikem družstva
f) zánikem podle zvláštního zákona (§ 24 odst.9 zákona č.72/1994 Sb., o vlastnictví bytů v pl. znění)
g) prohlášením konkursu na majetek člena družstva nebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku člena družstva
h) pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí nebo vydáním exekučního příkazu k postižení členských práv a povinností v družstvu
i) na základě rozhodnutí shromáždění delegátů.

Článek 19
Dohoda

1) Dohodne-li se družstvo a člen na skončení členství, končí členství sjednaným dnem.

2) Dohodu o skončení členství uzavírají družstvo a člen písemně. Jedno vyhotovení dohody o skončení členství vydá družstvo členovi. Dohoda musí být podepsána statutárním orgánem družstva a musí obsahovat časový údaj o dni, ke kterému členství zaniká a o dni, v němž dojde k vyklizení a předání bytu (nebytového prostoru).
Článek 20
Vystoupení

1) Člen může z družstva vystoupit. Členství zaniká uplynutím doby dvou měsíců, tato doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení písemného oznámení člena o vystoupení z družstva.

2) Člen, který nesouhlasí s převodem svých členských práv a povinností na právního nástupce družstva, může vystoupit ke dni, kdy k tomuto převodu má dojít, když to oznámí představenstvu do jednoho týdne po usnesení shromáždění delegátů. Nárok na vypořádací podíl je povinný uhradit členovi, který z družstva vystoupil právní nástupce družstva do jednoho měsíce ode dne, kdy na něho přešlo jmění družstva.

3) Oznámeni o vystoupení může člen odvolat jen písemně před uplynutím lhůty uvedené v odst.1 a se souhlasem družstva.

Článek 21
Úmrtí člena
1) Zemře-li člen a nejde-li o společné členství manželů, přechází dnem jeho smrti členství v družstvu na dědice, kterému připadl členský podíl. S přechodem členství přechází na dědice i nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) popř. právo na uzavření nájemní smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru). Do skončení dědického řízení uhrazuje povinné platby za zemřelého člena potenciální dědic nebo dědicové. Ve sporných dědických případech může představenstvo družstva rozhodnout, že bude povinné platby uhrazovat ze svých zdrojů do vydání pravomocného rozhodnutí o dědickém vypořádání. Tyto dlužné částky je povinen družstvu splatit oprávněný dědic, který zdědil členský podíl a stal se nájemcem družstevního bytu nejpozději do 1 měsíce od nabytí právní moci rozhodnutí o dědictví. Nepřešlo-li členství na dědice, zaniká smrtí člena.

2) Náležely-li zůstaviteli dva nebo více předmětů užívání v jednom družstvu, mohou jednotlivé s nimi spjaté další členské vklady připadnout různým dědicům. Tím se zůstavitelovo členství v den jeho smrti přemění na dvě nebo více samostatných členství jednotlivých dědiců.

3) Členským podílem se pro účely dědění rozumí zůstatková hodnota členského podílu a hodnota jiné majetkové účasti zůstavitele na nákladech výstavby (rekonstrukce) družstevního bytu (nebytového prostoru) a pozemku

Článek 22
Vyloučení

1) Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jestliže:
a) závažným způsobem nebo opětovně a přes písemné upozornění porušuje své členské povinnosti určené zákonem, stanovami nebo dalšími vnitrodružstveními předpisy,
b) byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný proti družstvu, jeho majetku nebo proti členům družstva nebo jiným nájemcům a uživatelům v domě,
c) je bez vážného důvodu v prodlení s platbami určenými stanovami nebo rozhodnutím orgánů družstva po dobu 3 měsíců a nepožádal písemně o odklad.

2) O vyloučení dle odst. 1 písm. a) se rozhodne poté, co člen obdržel písemnou výstrahu a jedná-li se o manželé-společné členy, doručenou rukou každého z nich a člen družstva výstrahu v dané lhůtě nerespektoval. Tato lhůta musí být nejméně 15 dnů ode dne oznámení výstrahy. Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být členu písemně oznámeno a jedná-li se o manželé-společné členy, doručené každému z nich. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst. 1, který nelze dodatečně měnit.

3) Proti rozhodnutí představenstva o vyloučení má právo podat člen odvolání k shromáždění delegátů. Není-li právo na odvolání uplatněno do tří měsíců ode dne, kdy se člen dozvěděl nebo mohl dozvědět o rozhodnutí o vyloučení, zaniká.

4)Představenstvo může rozhodnout o vyloučení člena jen do třech měsíců ode dne, kdy zjistilo důvod pro vyloučení, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

5)Je-li jednání člena, v němž lze spatřovat důvod k vyloučení podle odst.1 písm.b) předmětem šetření jiného orgánu, začíná lhůta tří měsíců podle odst.2 dnem, kdy se družstvo dozvědělo o výsledku tohoto šetření.

6)Rozhodnutí o vyloučení z družstva musí být doručeno do vlastních rukou. V rozhodnutí o vyloučení člena z družstva musí být uveden důvod podle odst.1, který nelze dodatečně měnit. Členství zaniká dnem, kdy bylo doručeno písemné rozhodnutí představenstva o vyloučení členovi.

7)Nesouhlasí-li člen s rozhodnutím představenstva o vyloučení, může do 3 měsíců od doručení písemného rozhodnutí podat odvolání ke shromážděni delegátů. Odvolání má odkladný účinek. Není-li právo na odvolání v této lhůtě uplatněno, zaniká.

8/Soud na návrh člena, kterého se rozhodnutí týká, prohlásí rozhodnutí shromáždění delegátů o vyloučení za neplatné, je-li v rozporu s právními předpisy nebo stanovami.

9)Není-li právo na podání návrhu k soudu uplatněno do 3 měsíců ode dne konání shromáždění delegátů, které vyloučení potvrdilo, nejpozději ale do 1 roku od jeho konání, zaniká.

Článek 23
Likvidace družstva

Členství zaniká po zrušení družstva a ukončení jeho likvidace dnem výmazu družstva z obchodního rejstříku.


Článek 24
Zánik společného členství manželů

1) Společné členství manželů v družstvu zaniká:
a)smrtí jednoho z manželů,
b)písemnou dohodou rozvedených manželů,
c)rozhodnutím soudu o zrušení práva společného nájmu bytu (nebytového prostoru) rozvedenými manželi.

2) Zanikne-li společné členství manželů v družstvu smrtí jednoho z nich, zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) pozůstalý manžel. Po rozvodu manželství zůstává členem družstva a nájemcem družstevního bytu (nebytového prostoru) ten z rozvedených manželů, který byl určen dohodou rozvedených manželů nebo rozhodnutím soudu.

3) Dohodnou-li se po rozvodu manželství rozvedení manželé-společní členové družstva, užívající společně družstevní byt i nebytový prostor, že jeden z nich bude jako člen družstva užívat družstevní byt a druhý nebytový prostor, nebo rozhodne-li tak soud, zaniká společné členství manželů jeho přeměnou na samostatné členství každého z nich dnem uzavření dohody nebo dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu.

4) Společné členství manželů v družstvu zaniká i převodem jejich členských práv a povinností, jejich písemnou dohodou s družstvem, vystoupením z družstva, vyloučením, zánikem družstva po ukončení likvidace a převedením bytu do vlastnictví.

Článek 25
Majetkové vypořádání

1) Zánikem členství podle čl.18 za trvání družstva vzniká bývalému členu nebo jeho dědicům nárok na vypořádací podíl. Vypořádací podíl se rovná výplatě majetkové účasti dosavadního člena družstva. U nebydlícího člena se rovná výplatě základního členského vkladu. U nájemce družstevního bytu při zániku jeho členství se vyrovnávací podíl rovná výplatě členského podílu. Do vypořádacího podílu může patřit i další majetková účast člena na podnikání družstva.

2) Nárok na výplatu vypořádacího podílu vzniká uplynutím 3 měsíců po schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém členství zaniklo. Pokud to hospodářská situace dovoluje, může družstvo uspokojit tento nárok nebo jeho část dříve.

3) Výplata členského vkladu je vázána vždy na vyklizení bytu nebo nebytového prostoru a jeho předání družstvu.

4) Zanikne-li nájemní poměr člena k družstvu bez zániku členství, vznikne členovi nárok na výplatu vypořádacího podílu, ( členského podílu sníženého o základní členský vklad) uplynutím 3 měsíců od schválení roční účetní závěrky za rok, ve kterém po zániku nájmu přestal byt užívat a vyklizený jej předal družstvu.

5) Kromě nároku na výplatu vypořádacího podílu nemá bývalý člen nebo jeho dědicové z důvodu zániku členství nárok na jakoukoliv jinou část majetku družstva.

6) Při výplatě vypořádacího podílu započte družstvo své splatné pohledávky vůči bývalému členu.

7) Zánikem členství v důsledku převodu práv a povinností spojených s členstvím a nebo výměny bytu nevzniká dosavadnímu členovi vůči družstvu nárok na vypořádací podíl. Vzájemné nároky si účastníci převodu nebo výměny vypořádají mezi sebou.

8) Při převodu bytu do vlastnictví nájemce a zániku jeho členství nevzniká dosavadnímu členovi nárok na vypořádací podíl. V případě, že po převodu bytu do vlastnictví zaplatí vlastník družstvu základní členský vklad a jeho členství bude trvat nadále, rovná se vypořádací podíl po zániku takového členství výplatě základního členského vkladu.
Článek 26
Členská evidence

Představenstvo družstva vede seznam všech svých členů. Do seznamu se zapisuje kromě jména, bydliště a rodného čísla fyzické osoby (každé ze společných členů) i datum vzniku členství v družstvu včetně způsobu nabytí, výše jejího členského vkladu a výše členského vkladu, který splatila včetně data platby, označení bytu, ke kterému má člen právo bydlení a datum zániku členství v družstvu.. V seznamu se bez zbytečného odkladu vyznačí všechny změny evidovaných skutečností. Představenstvo umožní každému, kdo prokáže právní zájem, aby do seznamu nahlédl. Člen družstva má právo do seznamu nahlížet a žádat vydání potvrzení o svém členství a o obsahu zápisu v seznamu.


Část lV
POŘADNÍKY A PŘIDĚLOVÁNÍ BYTU

Článek 27
Přidělování bytů

1) Uvolněné byty přiděluje představenstvo na základě těchto zásad:
a) žadatel se zaváže, že
-uhradí členský podíl a představenstvem stanovený dodatečný členský vklad,
- pokud na bytu vázne dluh (zejména na nájemném, úhradách spojených s užíváním bytu), tento dluh uhradí nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy
V případě nesplnění některé z těchto podmínek nebude smlouva uzavřena a představenstvo má právo rozhodnutí o přidělení bytu zrušit.
b) informace o uvolněném bytu bude vyvěšena na informačních tabulích samospráv alespoň 30 dnů před jednáním představenstva o přidělení bytu
c) zájemce o byt předloží představenstvu současně se žádostí o byt i doklady, které osvědčují jeho totožnost a totožnost osob, jež s ním budou bydlet , čestné prohlášení, že uhradí dluh, který na bytu vázne nejpozději v den podpisu nájemní smlouvy, čestné prohlášení, že uhradí členský podíl , dodatečný členský vklad apod.
d) byt bude přidělen nejvýhodnější nabídce. V případě rovnocenné nabídky bude budoucí nájemce vybrán losováním.

2) O přidělených bytech informuje představenstvo nejbližší shromáždění delegátů.

Článek 28

1) Před přidělením bytu představenstvo vyzve písemně člena ke splacení členského podílu podle čl,15 a při přidělení uvolněného bytu podle čl.24, popř. k uzavření smlouvy o jiném plnění . Lhůtu na zaplacení stanoví nejméně na 15 dnů od doručení výzvy do vlastních rukou.

2) Nesplatí-li člen ve stanovené lhůtě členský podíl podle odst.1 nebo odmítne-li písemně přidělení bytu anebo odmítne-li uzavřít smlouvu o jiném plnění, představenstvo mu byt nepřidělí.
Článek 29
Změna rozhodnutí o přidělení bytu

Představenstvo družstva může po dohodě se členem změnit své pravomocné rozhodnutí o přidělení družstevního bytu, jestliže s členem nebyla dosud uzavřena nájemní smlouva.

Článek 30
Zrušení rozhodnutí o přidělení bytu

1) Představenstvo může zrušit pravomocné rozhodnutí o přidělení bytu v případech, kdy :
a) člen na výzvu představenstva neuhradil ve stanovené lhůtě doplatek členského podílu podle čl.15,
b) člen odmítl převzít byt, který je způsobilý k užíváni ve lhůtě stanovené představenstvem.

2) Rozhodnutí o zrušení právoplatného rozhodnutí o přidělení bytu musí být členovi doručeno do vlastních rukou.

3) Proti rozhodnutí podle čl.2 se může člen odvolat ke shromáždění delegátů. Odvolání má odkladný účinek.

4) V případě zrušení rozhodnutí podle odst.1 písm.b) vzniká členovi nárok na majetkové vypořádání.Tento nárok vzniká uplynutím dvou měsíců po nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bylo zrušeno rozhodnutí o přidělení družstevního bytu.

Článek 31
Přenechání nebytového prostoru nebo pozemku do nájmu

Představenstvo může smlouvou o nájmu přenechat nebytový prostor nebo pozemek fyzické, popř. právnické osobě, i když nepůjde o člena družstva v případě, kdy o nebytový prostor nebo pozemek nemá zájem žádný z členů družstva. Stejně může představenstvo přenechat nebytový prostor nebo pozemek tomu, kdo zabezpečuje provoz družstevního domu. V těchto případech nevzniká povinnost ke splacení členského podílu podle čl.14. Výše nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s nebytového prostoru nebo pozemku se určí ve smlouvě . Přenechání nebytového prostoru podléhá schválení nadpoloviční většinou vlastníků a nájemců bytů samosprávy, v jehož působnosti se nebytový prostor nebo pozemek nachází.

Část V
NÁJEM DRUŽSTEVNÍHO BYTU - NEBYTOVÉHO PROSTORU

Článek 32
Vznik nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru )

1) Nájem družstevního bytu (nebytového prostoru) vzniká smlouvou, kterou družstvo (pronajímatel) přenechává svému členu (nájemci) do užívání družstevní byt (nebytový prostor). Není-li doba nájmu dohodnuta, má se za to, že smlouva o nájmu byla uzavřena na dobu neurčitou.

2) Členovi vznikne právo na uzavření nájemní smlouvy:
a) na základě uzavřené budoucí smlouvy o nájmu družstevního bytu (nebytového prostoru),
b) převodem členských práv a povinností podle čl. 17 nebo převodem části členských práv a povinností podle čl. 18,
c) na základě dohody o výměně bytu,

3) Nájemní smlouva musí být uzavřena písemně a musí obsahovat označení předmětu a rozsah užívání, výši nájemného a způsob výpočtu úhrady za plnění spojené s užíváním bytu. Popis příslušenství a popis stavu bytu se uvede v pasportu bytu.



Článek 33
Práva a povinnosti z nájmu bytu

1) Se členem-nájemcem družstevního bytu a s manželi-společnými nájemci mohou na základě jejich práva v bytě bydlet jejich příbuzní v řadě přímé, sourozenci, zeť a snacha, jakož i osoby, které žijí s nájemci ve společné domácnosti. Počet těchto osob a jeho změnu je povinen člen-nájemce neprodleně oznámit družstvu.

2) Kromě práva užívat byt má člen-nájemce družstevního bytu a na základě jeho práva i osoby, které s ním bydlí, právo užívat společné prostory a zařízení domu, jakož i požívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu.

3) Nájemci jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvářeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv.

Článek 34

1) Družstvo je povinno zajistit členu-nájemci družstevního bytu plný a nerušený výkon jeho práv spojených s užíváním bytu. Zejména je povinno odevzdat mu byt ve stavu způsobilém pro řádné užívání.

2) Veškeré drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce (společní nájemci). Družstevní byt je vymezen vstupními dveřmi do bytu včetně zárubně a příslušenstvím ( např. sklep), sloužící k užívání konkrétního bytu. Součástí bytu je veškerá vnitřní instalace (rozvod plynu, vody,tepla, elektroinstalace, odpady, vzduchotechnika, televizní, satelitní, kabelový rozvod), včetně uzavíracích ventilů a elektrických pojistek pro byt. Součástí bytu nejsou společná stoupací vedení . Součástí oprav v bytě je i nátěr okenních křídel, balkónových a ostatních dveří.

3) Členská schůze samosprávy může z technických, ekonomických nebo estetických důvodů stanovit jednotná pravidla upravující způsob provedení běžné údržby bytů, která se bezprostředně dotkne stavebních nebo technických prvků obvodového opláštění objektu a provedení některých drobných oprav nebo běžných údržovacích prací v bytu.

Článek 35

1) Neplní-li družstvo svoji povinnost odstranit závady, které bráni řádnému užívání bytu nebo jimiž je výkon práva člena-nájemce družstevního bytu ohrožen, má člen právo po předchozím písemném upozornění družstva závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něho náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno do šesti měsíců od odstranění závad.

2) Nepostará-li se člen-nájemce družstevního bytu o včasné provedení drobných oprav a běžnou údržbu bytu má družstvo právo učinit tak po předchozím písemném upozornění člena na jeho náklad samo a požadovat od něj náhradu.

3) Nájemce je povinen po předchozí písemné výzvě umožnit družstvu nebo jím pověřené osobě, aby provedla instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot. Stejně je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří družstvu.

Článek 36

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen oznámit bez zbytečného odkladu družstvu potřebu těch úprav v bytě, které má nést družstvo a umožnit jejich provedení, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 37

Člen-nájemce družstevního bytu je povinen odstranit závady a poškození, které způsobil v domě sám nebo ti, kdo s ním bydlí. Nestane-li se tak má družstvo právo po předchozím upozornění člena závady a poškození odstranit a požadovat od něj náhradu.

Článek 38

Člen-nájemce družstevního bytu nesmí provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu družstva a to ani na svůj náklad. V případě porušení této povinnosti je družstvo oprávněno požadovat, aby člen – nájemce provedené úpravy a změny bez odkladu odstranil.

Článek 39

Družstvo je oprávněno provádět stavební úpravy bytu a jiné podstatné změny v bytě pouze se souhlasem člena-nájemce družstevního bytu. Provádí-li družstvo takové úpravy na příkaz příslušného orgánu státní správy, je člen povinen jejich provedení umožnit, jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.

Článek 40
Nájemné a úhrada za plněni poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru)

1) Člen-nájemce družstevního bytu (nebytového prostoru) je povinen platit nájemné za užívání družstevního bytu (nebytového prostoru) a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) ve výši skutečných nákladů družstva vynaložených na jeho provoz a správu.

2) Součástí nájemného je také částka určená na tvorbu rezervy na opravy a údržbu bytového fondu. Její výši stanoví představenstvo dle návrhu výboru samosprávy v souladu s mírou opotřebení družstevního domu nebo objektu s nebytovými prostorami.

3) Nájemné spolu s úhradou za plnění poskytovaná s užíváním bytu (nebytového prostoru) se platí zálohově a to měsíčně nejpozději do 20.dne příslušného měsíce.. Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady vynaloženými družstvem na provoz a správu bytu za kalendářní rok vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do 30. června následujícího roku. Poplatek hrazený v nájemném na správu družstva se do vyúčtování nezahrnuje .

4) Rozdíl mezi zálohou a skutečnými náklady družstva vynaloženými na poskytnuté plnění v průběhu kalendářního roku (nebo pro zúčtování určitého druhu služeb stanoveného období), vyúčtuje družstvo se členem nejpozději do tři měsíců poté, kdy mu bude jejich výše známá.

5) Výší záloh nájemného a za plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu určuje představenstvo podle ročního plánu příslušného střediska samosprávy.

6) Vyúčtováním zjištěný přeplatek podle odst. 3 a 4 družstvo členu uhradí nejpozději do šedesáti dnů po vyúčtování. V téže době je člen povinen uhradit družstvu vyúčtováním zjištěný nedoplatek.

7) Spolu se zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním družstevního bytu hradí člen na jeho byt připadající částku úmoru a úroku úvěru poskytnutého družstvu na výstavbu peněžním ústavem.

8) Nezaplatí-li člen-nájemce družstevního bytu zálohou na nájemné a zálohou na plnění poskytovaná s užíváním bytu spolu s částkou uvedenou v odst. 7 do pěti dnů po jejich splatnosti, je povinen zaplatit družstvu poplatek z prodlení .

Článek 41

1) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z nájemného, pokud družstvo přes jeho písemné upozornění neodstraní v bytě nebo domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jejich užívání. Právo na přiměřenou slevu z nájemného má člen i tehdy, jestliže nebyla poskytována plnění spojená s užíváním bytu, nebo byla poskytována vadně a jestliže užívání bytu se v důsledku toho zhoršilo.

2) Stejné právo má člen-nájemce družstevního bytu, jestliže stavebními úpravami v domě se podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu nebo domu.

3) Člen-nájemce družstevního bytu má právo na přiměřenou slevu z úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, pokud je družstvo řádně a včas neplní.

Článek 42

Právo na slevu z nájemného nebo za plnění poskytovaná s užíváním bytu je třeba uplatnit u družstva bez zbytečného odkladu. Právo zanikne nebylo-li uplatněno do šesti měsíců ode dne odstranění závad.

Článek 43
Společný nájem družstevního bytu manžely

1) Společný nájem družstevního bytu může vzniknout jen mezi manželi.

2) Společný nájem družstevního bytu vznikne, jestliže za trvání manželství manželé, nebo jeden z nich se stane nájemcem družstevního bytu. Jestliže se stal nájemcem bytu některý z manželů před uzavřením manželství, vznikne společný nájem bytu uzavřením manželství.

3)Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

4)Ustanovení odstavců 2 a 3 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí nebo členství v družstvu vzniklo darem nebo děděním jednomu z manželů za trvání manželství.

Článek 44

Běžné záležitosti, týkající se společného nájmu družstevního bytu manželi, může vyřizovat každý z manželů. V ostatních případech je třeba souhlasu obou manželů, jinak je právní úkon neplatný. Z právních úkonů, týkajících se společného nájmu družstevního bytu, jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

Článek 45

Právo společného nájmu družstevního bytu manželi zanikne:
a) rozvodem manželství v případě, že nevzniklo společné členství manželů v družstvu,
b) dohodou rozvedených manželů-společných členů družstva, popřípadě rozhodnutím soudu,
c) smrtí jednoho z manželů,
d) zánikem nájmu družstevního bytu.

Článek 46

1) Nevzniklo-li společné členství manželů v družstvu, má právo užívat družstevní byt po rozvodu ten z manželů, který je členem družstva.

2) Vzniklo-li manželům společné členství v družstvu, zůstává členství a právo užívat družstevní byt tomu z rozvedených manželů, který je určen jejich dohodou. Písemnou dohodu předloží bývalí manželé neprodleně družstvu. Nedohodnou-li se, rozhodne o tom na návrh jednoho z nich soud.

3) Zemře-li manžel a manželé nebyli společnými členy družstva, přechází členství v družstvu a nájem družstevního bytu na dědice, kterému připadl členský podíl. Zemře-li manžel a manželé byli společnými členy družstva, zůstává členem družstva a jediným nájemcem družstevního bytu pozůstalý manžel.

Článek 47
Podnájem bytu ( části bytu)

1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez časového určení jen s písemným souhlasem představenstva družstva na základě stanoviska samosprávy Porušení této povinnosti se považuje za důvod pro postup podle čl. 25

2) Nemůže-li nájemce ze závažných důvodů po delší dobu byt užívat a nesouhlasí-li družstvo bez vážných důvodů s tím, aby pronajatý byt nebo jeho část nájemce přenechal jinému do podnájmu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

3) Po skončení podnájmu podnájemce nemá právo na náhradní podnájem.

Článek 48
Výměna bytu

1) Člen-nájemce družstevního bytu muže uzavřít se souhlasem představenstva družstva dohodu o výměně bytu. Souhlas i dohoda musí mít písemnou formu a musí obsahovat dohodu účastníků výměny o převodu členských práv a povinností. Odepře-li družstvo bez závažných důvodů souhlas s výměnou bytu, může soud na návrh nájemce rozhodnutím nahradit projev vůle družstva.

2) Jestliže člen-nájemce družstevního bytu i nebytového prostoru vyměňuje odděleně pouze byt nebo nebytový prostor s občanem, který není členem družstva, orgán družstva dohodu neschválí, dokud se tento občan nestane členem družstva.

3)Jde-li o výměnu bytu v témž družstvu, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti orgánu družstva o souhlasu s výměnou. Jde-li o výměnu bytů v různých družstvech nebo o výměnu bytu družstevního za byt nedružstevní, nabývá dohoda účinnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnuti posledního orgánu příslušného k uděleni souhlasu.

4) Převod členských práv a povinností na základě dohody o výměně bytů nastane dnem uskutečnění výměny bytů.

Článek 49

1) Právo na splnění dohody o výměně bytů musí být uplatněno u soudu do tří měsíců ode dne, kdy byl s dohodou vysloven souhlas, jinak právo zanikne.

2) Nastanou-li dodatečně u některého z účastníků takové závažné okolnosti, že není možno splnění dohody na něm spravedlivě požadovat, může od dohody odstoupit, musí však tak učinit bez zbytečného odkladu. Povinnost k náhradě škody tím není dotčena.

Článek 50
Zánik nájmu družstevního bytu

Nájem družstevního bytu zaniká:
a) zánikem členství nájemce družstevního bytu podle čl.18,
b) písemnou dohodou mezi družstvem a členem-nájemcem družstevního bytu ke dni stanovené v dohodě,
c) písemnou výpovědí člena-nájemce družstevního bytu, ve které musí být uvedena lhůta, kdy má nájem skončit, a to nejméně tři měsíce tak, aby skončila ke konci kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž výpověď došla družstvu,
d) výpovědí nájmu družstevního bytu podle § 711 Občanského zákoníku,
e) uplynutím doby v případě, že nájem družstevního bytu byl sjednán na určitou dobu.

Článek 51

1) Písemná výpověď družstva musí být doručena členovi – nájemci družstevního bytu. V písemné výpovědi musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta a poučení o možnosti podat do šedesáti dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.

2) Člen – nájemce družstevního bytu není povinen byt vyklidit, pokud podá ve lhůtě šedesáti dnů ode dne doručení výpovědi žalobu na určení neplatnosti výpovědi a řízení není ukončeno pravomocným rozhodnutím soudu.

Článek 52
Nájem nebytových prostor

1) O nájmu nebytových prostor platí přiměřeně ustanovení o nájmu bytů.

2) Jde-li, o nájem nebytových prostor, které jsou určeny k výkonu povolání nebo podnikání jen jednoho z manželů, právo společného nájmu nevznikne .

3) Nájem a podnájem nebytových prostor postavených bez finanční účasti členů upravuje zákon č. 116/1990 Sb. ve zněni pozdějších předpisů.

Článek 53
Zajištění řádného využití bytů

1) Družstvo dbá, aby družstevní byty, se kterými hospodaří, byly řádně a účelně využívány k bytovým účelům.

2) Byt nebo jeho část může člen-nájemce družstevního bytu nebo členové jeho domácnosti dočasně používat i k jiným účelům než k bydlení jen se souhlasem výboru samosprávy.

3) Byt je možné sloučit se sousedním bytem (částí bytu) nebo jej rozdělit na dva nebo více bytů jen se souhlasem představenstva družstva. Souhlas představenstva družstva nenahrazuje povolení stavebního úřadu, které je nutné podle zvláštních předpisů.

4) Veškeré náklady spojené se sloučením nebo rozdělením bytu nese navrhující člen družstva, a to včetně nákladů spojených s vypracováním a vkladem prohlášení vlastníka.

Část Vl
ORGÁNY DRUŽSTVA

Článek 54

Orgány družstva jsou:
a) shromáždění delegátů,
b) představenstvo,
c) kontrolní komise,
d) členské schůze samospráv,
e) výbor samosprávy.

Článek 55

Do orgánů družstva mohou být voleni jen členové družstva starší 18 let.

Článek 56

1) Orgány družstva mohou jednat jen o záležitostech, které podle stanov družstva spadají do jejich působnosti.

2) Kolektivní orgány družstva rozhodují na základě řádného svolání všech členů orgánu.

3) Kolektivní orgány družstva jsou způsobilé se usnášet, jen je-li přítomna nadpoloviční většina jejich členů. Usnesení je přijato, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina přítomných, pokud stanovy neurčují jinak.

Článek 57

1) Funkční období členů volených orgánů družstva činí pět let.

2) Členové orgánu družstva mohou být voleni opětovně.

Článek 58

1) Členové orgánu družstva jsou povinni vykonávat své funkce svědomitě, plnit svěřené úkoly a dodržovat obecně závazné právní předpisy a stanovy. Pokud při výkonu funkce způsobí družstvu škodu, odpovídají za ni v rozsahu stanoveném zákonem.

2) Nároky družstva z odpovědnosti členů orgánů družstva za škodu uplatňuje představenstvo. Vůči členům představenstva uplatňuje nároky družstva kontrolní komise prostřednictvím jí určeného člena.

3) Tyto nároky družstva mohou být uplatněny u soudu jen s předchozím souhlasem shromáždění delegátů. Shromáždění delegátů může schválit i smír v této věci.

Článek 59

1) Neplní-li člen voleného orgánu řádně svoji funkci, může jej před uplynutím funkčního období odvolat orgán, který jej zvolil a povolat dnem účinnosti odvolání náhradníka podle stanoveného pořadí.

2) Člen družstva, který je do své funkce zvolen, může z funkce odstoupit, je však povinen oznámit to písemně orgánu, jehož je členem. Jeho funkce končí dnem, kdy oznámení o odstoupení projednal orgán, který ho zvolil. Příslušný orgán musí projednat odstoupení na svém nejbližším zasedání poté, kdy se o odstoupení dozvěděl, nejdéle však do tří měsíců. Po marném oplynutí této lhůty se odstoupení pokládá za projednané.

3) Zvolení náhradníci členů orgánů družstva nastoupí na místo odstoupivšího člena dnem účinnosti odstoupení podle stanoveného pořadí.

4) Není-li náhradník zvolen může orgán povolat zastupujícího člena až do doby, kdy může být provedena řádná volba nového člena. Zastupující člen má práva a povinnosti řádného člena.

5) Ustanovení odst.3,4 platí i v případě, že členství v orgánu zanikne smrtí.

6) Členům orgánů družstva může být za výkon funkce přiznána odměna podle zásad stanovených shromážděním delegátů, popř. poskytnuta náhrada ušlé mzdy a nákladů spojených s výkonem funkce.

Článek 60

1) Funkce člena představenstva a člena kontrolní komise jsou vzájemně neslučitelné.

2) Členové představenstva a kontrolní komise družstva nesměji být podnikateli ani členy statutárních a dozorčích orgánů právnických osob s obdobným předmětem činnosti, pokud jsou v zaměstnaneckém poměru k družstvu.



Článek 61

1) Každému členu družstva i každému členu orgánu družstva náleží jeden hlas.

2) V orgánech družstva se hlasuje veřejně. V jednotlivých případech se může jednající orgán usnést na hlasování tajném.

3) V představenstvu a kontrolní komisi lze usnesení přijmout hlasováním uskutečněným písemně nebo pomocí prostředků sdělovací techniky, jestliže s tímto způsobem hlasování souhlasí všichni členové orgánu. Pro tento případ se hlasující pokládají za přítomné.

Článek 62

1) Orgány družstva jednají o záležitostech, které byly uvedeny na schváleném programu jednání, popř. o záležitostech, o jejichž projednávání se orgán dodatečně usnesl.

2) Jednání orgánů spočívá v přednesení podnětu k jednání, v rozpravě a zpravidla je zakončeno usnesením. Jednání je třeba vést tak, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

Článek 63

1) O průběhu jednání všech orgánů družstva se pořizuje zápis, který musí obsahovat:
a) datum a místo konání schůze
b) přijatá usnesení,
c) výsledky hlasování,
d) nepřijaté námitky členů kteří požádali o jejich zaprotokolování.

2)Přílohu zápisu z jednání shromáždění delegátů tvoří seznam účastníků jednání, pozvánka na něj a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.

3) Každý člen družstva má právo vyžádat si zápis a jeho případné přílohy k nahlédnutí. Předsedové samospráv obdrží kopii zápisů z jednání představenstva družstva.

4) Podrobnosti o postupu orgánů družstva při volbách a odvolání, o jednání a rozhodování a ověřování zápisu upravuje volební a jednací řád, které schvaluje shromáždění delegátů.

Článek 64
Shromáždění delegátů

1) Shromáždění delegátů je nejvyšším orgánem družstva, kde uplatňují členové své právo řídit záležitosti družstva, kontrolovat činnost družstva a jeho orgánů. Shromáždění delegátů plní v plném rozsahu působnost členské schůze.

2) Do výlučné působnosti shromáždění delegátů patří :
a) přijímat a měnit stanovy a jednací řád,
b) volit a odvolávat členy představenstva a kontrolní komise v počtu a způsobem, který sám určí,
c) volit náhradníky členů představenstva a kontrolní komise a stanovit pořadí, podle kterého náhradníci nastupují na místo odstoupivších členů představenstva a kontrolní komise,
d) projednávat a schvalovat zprávy představenstva a kontrolní komise o činnosti který sám určí,družstva,
e) rozhodovat o základních otázkách koncepce rozvoje, schvalovat zásady hospodaření, roční uzávěrku a rozhodovat o tom, jak se naloží se ziskem a uhradí případná ztráta
f) schvalovat statuty fondů,
g) rozhodovat o zvýšení nebo snížení zapisovaného základního kapitálu,
h) rozhodovat o odvoláních proti usnesením představenstva,
i) rozhodovat o rozdělení, přeměně, sloučení, splynutí a zrušení družstva nebo o změně právní formy,
j) stanovit zásady pro určování výše nájemného za užívání bytu (nebytového prostoru) a za plnění poskytovaná s užíváním bytu, způsob jejich vyúčtování a způsob placení,
k) určovat volební obvody delegátů a stanovit počet delegátů na nejbližší volební období i podmínky volby delegátů, přičemž platí zásada, že jedna samospráva má alespoň jednoho delegáta.

3) Do působnosti shromáždění delegátů patří i rozhodování týkající se družstva a jeho činnosti pokud si rozhodování o některé věci vyhradilo nebo tak stanoví zákon.

4) Shromáždění delegátů může na návrh kontrolní komise změnit nebo zrušit pravomocné rozhodnutí představenstva nebo předsedy družstva, kterým byly porušeny obecně závazné právní předpisy nebo stanovy družstva, jestliže od nabytí právní moci rozhodnutí do podání návrhu neuplynuly více než dva roky.

Článek 65

1) Jednání shromáždění delegátů družstva svolává představenstvo podle potřeby, nejméně jednou ročně.

2) Shromáždění delegátů musí být svoláno nejpozději do čtyřiceti dnů od doručení žádosti, požádá-li o to písemně
a) jedna třetina členů družstva,
b) jedna třetina delegátů
c) kontrolní komise.

3) Pořad jednání musí být oznámen na pozvánkách zaslaných nejpozději osm dnů před zasedáním shromáždění delegátů. Písemné pozvánky dále obsahují datum, hodinu a místo jednání.

4) Na shromáždění delegátů musí být pozváni všichni zvolení delegáti. Delegáti jsou voleni na členských schůzích střediskové samosprávy v počtu 1 delegát za 4 členy družstva. Členové představenstva a kontrolní komise se shromáždění delegátů účastní z titulu své funkce.

5) Při hlasování má každý delegát jeden hlas. Delegáta může zastupovat pouze náhradník zvolený členskou schůzí samosprávy.

Článek 66

Není-li shromáždění delegátů schopno se usnášet, svolá představenstvo náhradní shromáždění delegátů tak, aby se konalo do tří týdnů ode dne, kdy se mělo konat shromáždění delegátů původně svolané. Pozvánka musí mít nezměněný pořad jednání a musí být odeslána nejpozději do 15 dnů ode dne, na který bylo svoláno původní shromáždění delegátů, nejpozději však 10 dnů před konáním náhradního shromáždění delegátů. Náhradní shromáždění delegátů musí mít nezměněný pořad jednání a je schopno usnášet se bez ohledu na ustanoveni čl. 56 stanov.

Článek 67

Na návrh člena vysloví soud neplatnost usnesení shromáždění delegátů, pokud usnesení je v rozporu s právními předpisy nebo stanovami družstva. Návrh soudu může člen podat, požádal-li o zaprotokolování námitky na shromáždění delegátů, které usnesení přijalo, nebo jestliže námitku oznámil představenstvu do jednoho měsíce od konání tohoto shromáždění. Návrh soudu lze podat jen do jednoho měsíce ode dne, kdy člen požádal o zaprotokolování námitky nebo od oznámení námitky představenstvu a nebylo-li shromáždění delegátů svoláno řádně do jednoho měsíce ode dne, kdy se o jeho konání dověděl, nejdéle však do jednoho roku od konání shromáždění delegátů .




Článek 68
Představenstvo

1) Představenstvo je výkonným a statutárním orgánem družstva, řídí činnost družstva a rozhoduje o všech záležitostech, pokud nejsou zákonem, stanovami nebo rozhodnutím shromáždění delegátů vyhrazeny jinému orgánu. Za svou činnost odpovídá shromáždění delegátů.

2) Představenstvo zabezpečuje a kontroluje plnění usnesení shromáždění delegátů, pravidelně mu podává zprávy o své činnosti a o činnosti družstva, svolává a připravuje jeho jednání.

3) Představenstvo má tři nebo pět členů podle počtu samospráv.

4) Členové představenstva a jeho náhradníci se volí z členů družstva tak, aby členové představenstva nebyli mezi sebou nebo se členy kontrolní komise manžely, příbuznými v řadě přímé, nebo sourozenci.

5) Představenstvo volí ze svých členů předsedu družstva (dále jen předseda) popřípadě místopředsedu (místopředsedy).

6) Představenstvo se schází podle potřeby, zpravidla jednou za měsíc. Musí se sejít do 10 dnů od doručení podnětu kontrolní komise, jestliže na její výzvu nedošlo k nápravě nedostatků.

7) Schůzí představenstva se mohou zúčastnit s hlasem poradním pověření členové kontrolní komise, případně další přizvané osoby bez hlasu poradního.

Článek 69

1) Představenstvo je oprávněno jednat jménem družstva navenek ve všech věcech. Jménem představenstva jedná předseda a v době jeho nepřítomnosti nebo zaneprázdnění místopředseda nebo jiný člen představenstva v pořadí stanoveném představenstvem.

2) Právní úkony představenstva, pro které je předepsána písemná forma, podepisuje za družstvo předseda (popřípadě místopředseda) a další člen představenstva.

3) Členové nebo pracovníci družstva jsou oprávněni činit jménem družstva právní úkony nutné ke splnění uložených pracovních úkolů pouze tehdy, kdy je to stanoveno organizačním řádem nebo je to v obchodním styku obvyklé.

4) Představenstvo může na základě písemné plné moci pověřit zastupováním družstva i jiné občany a organizace.

Článek 70

1) Schůzi představenstva svolává a řídí předseda (místopředseda) popř. pověřený člen představenstva.

2) Jednotlivé záležitosti předložené k projednání uvádí a odůvodňuje zpravidla ten, kdo je předkládá, přičemž současně předkládá i návrh usnesení.

Článek 71
Řízení běžné činnosti družstva

1) Pokud je předseda pracovníkem družstva, řídí jeho činnost v postavení vedoucího organizace ve smyslu pracovně-právních a ostatních obecně závazných právních předpisů.

2) Pracovní poměr předsedy družstva vzniká volbou ve smyslu příslušného ustanovení zákoníku práce.

Článek 72
Kontrolní komise

1) Kontrolní komise je oprávněna kontrolovat veškerou činnost družstva a projednávat stížnosti členů družstva.

2) Kontrolní komise se vyjadřuje k roční účetní závěrce a k návrhu na rozdělení zisku nebo na úhradu ztráty družstva.

3)Kontrolní komise je oprávněna vyžadovat si u představenstva jakékoli informace o činnosti družstva. Představenstvo je povinno bez zbytečného odkladu oznámit kontrolní komisi všechny skutečnosti, které mohou mít závažné důsledky v hospodaření nebo postavení družstva a jeho členů. Pověření členové kontrolní komise jsou oprávněni se zúčastnit zasedání všech orgánů družstva.

4) Na zjištěné nedostatky upozorňuje kontrolní komise představenstvo a vyžaduje zjednání nápravy.

5) K jednotlivým úkonům může kontrolní komise pověřit jednoho nebo více členů, kteří v této věci mají oprávnění žádat informace v rozsahu oprávnění kontrolní komise .

6) Neodstraní-li představenstvo zjištěné nedostatky, je kontrolní komise oprávněna požádat představenstvo o svolání shromáždění delegátů.

Článek 73

1) Kontrolní komise má tři členy .

2) Členové Kontrolní komise a její náhradníci se volí ze členů družstva tak, aby její členové nebyli mezi sebou nebo se členy představenstva manžely, příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci. Členy kontrolní komise nemohou být členové představenstva ani členové výboru samosprávy a pracovníci družstva.

3) Kontrolní komise volí ze svých členů předsedu a místopředsedu, o způsobu volby rozhoduje komise.

4) Kontrolní komise odpovídá za svou činnost shromáždění delegátů a podává mu zprávy o své činnosti. Na ostatních orgánech družstva je nezávislá.

Článek 74

1) Kontrolní komise se schází podle potřeby, nejméně jednou za tři měsíce.

2) Schůzi svolává a řídí předseda (místopředseda), popř. pověřený člen kontrolní komise.

3) Podklady pro jednání schůzí, zejména zprávy o vykonaných prověrkách, kontrolách a revizích, jakož i návrhy na opatření připravují a kontrolní komisí předkládají ve stanovených lhůtách pověření členové komise, kteří také komisi informují o průběhu prověrek a kontrol.

Článek 75
Samospráva

1) Samospráva je organizační jednotkou družstva. Zřizuje se rozhodnutím představenstva.

2 Jednotlivé družstevní domy a nebytové prostory postavené podle samostatné projektové dokumentace, jejichž výstavba byla samostatně financována tvoří na sobě ekonomicky nezávislá ekonomická střediska samospráv.

3) Úkolem samosprávy je aktivizovat členy a umožnit jim přímou účast na řízení činnosti družstva.

4) Orgány družstva, zajišťující činnost samosprávy, jsou členská schůze a výbor samosprávy.

Článek 76
Členská schůze samosprávy

1) Členská schůze samosprávy je orgánem družstva, ve kterém členové projednávají záležitosti okruhu působnosti samosprávy a seznamují se s činností a celkovým stavem družstva .

2) Členská schůze samosprávy zejména:
a) rozhoduje o zajištění úkolů, které jí byly uloženy představenstvem v souladu s hlavními směry činnosti a s úkoly družstva,
b) projednává návrhy rozpočtu samosprávy
c) projednává výsledky hospodaření střediska samosprávy a ukládá výboru samosprávy úkoly k odstranění zjištěných nedostatků hospodaření,
d) volí ze svého středu členy výboru samosprávy v počtu tři až pět,
e) projednává a schvaluje zprávy výboru samosprávy o jeho činnosti,
f) volí delegáty a jejich náhradníky na shromáždění delegátů v počtu stanoveném představenstvem
g) projednává zprávy delegátů o výkonu jejich funkce na shromáždění delegátů,
h) rozhoduje o příp. odchylném způsobu úhrady drobných oprav v bytě a úhrad nákladů spojených s běžnou údržbou bytů oproti čl.34,
i) dává souhlas ke změně charakteru užívání společných prostor domu a k uzavření nájemní smlouvy, týkající se tohoto prostoru, stejně jako k pozemkům a nebytovým prostorům pronajímaným podle zvláštních předpisů.

Článek 77

1) Členskou schůzi samosprávy svolává výbor samosprávy podle potřeby, nejméně však jednou do roka.

2) Výbor samosprávy musí svolat členskou schůzi samosprávy, požádá-li o to :
a) jedna třetina všech členů samosprávy,
b) představenstvo družstva.

3)Nevyhoví-li výbor samosprávy žádosti podle odst.2 do jednoho měsíce, je představenstvo oprávněno svolat členskou schůzi samosprávy samo.

4) Členskou schůzi samosprávy řídí předseda nebo pověřený člen výboru samosprávy, v případě, že členskou schůzi samosprávy svolalo představenstvo, řídí ji pověřený člen představenstva.

5) O svolání členské schůze samosprávy a o pořadu jednání musí být členové samosprávy uvědomění nejméně osm dnů před jejím konáním. Písemnou pozvánku může nahradit písemné oznámení vyvěšené na oznamovacích tabulích ve všech domech v okruhu působnosti samosprávy.


Článek 78

1) Členská schůze samosprávy je schopná se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina členů samosprávy. V případě rozhodování podle čl. 76 odst. 2 písm. h) a i) je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů samosprávy.

2) Není-li v hodinu uvedenou pro konání členské schůze samosprávy přítomna nadpoloviční většina jejích členů, může se schůze konat o čtvrt hodiny později za přítomnosti nejméně tří členů samosprávy. Může však jednat a rozhodovat pouze o těch záležitostech, které byly uvedeny na pořadu jednání. K platnosti usnesení v takovém případě se vyžaduje souhlas dvou třetin přítomných členů. Ustanovení tohoto odstavce neplatí při rozhodování podle čl. 76 odst.2. písm. h) a i) .

Článek 79

1) Člen se zúčastňuje členské schůze samosprávy, jejímž je členem.

2) Člen -uživatel družstevního bytu a nebytového prostoru, které se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, je členem každé z nich, zúčastňuje se jejich členských schůzí a může být zvolen do každého z jejich výborů. Pouze jednou členskou schůzí samosprávy však může být zvolen delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů.

3) Právo účasti na členských schůzích samosprávy, kterých jsou členy, mají oba manželé-společní členové. Přísluší jim společně jeden hlas. Do výboru samosprávy může být zvolen kterýkoliv z nich. V případech uvedených v odst.2 může být kterýkoliv z manželů zvolen do výboru každé ze samospráv, kterých jsou členy. Delegátem nebo náhradníkem na shromáždění delegátů může být zvolen pouze jeden z manželů-společných členů na jedné z členských schůzí samospráv.

4) Člen, který má v jednom a tomtéž družstvu samostatné členství a současně je jeho členem na základě společného členství manželů, má z obou těchto členství, pokud jsou v jedné samosprávě společně s druhým manželem-společným členem, pouze jeden hlas. Pokud jeho členství samostatné a společné členství manželů, jehož je účastníkem, se nacházejí v okruhu působnosti různých samospráv, řídí se právo jeho účasti na členských schůzích a pasivní volební právo ustanoveními odst. 1 a 2.

5) Zásada účasti člena (manželů-společných členů) na členských schůzích samospráv, jakož i zásada jednoho hlasu a pasivního volebního práva uvedená v odst. 1 až 4 platí pro všechny druhy okruhu působnosti samospráv.

Článek 80
Výbor samosprávy

1) Výbor samosprávy je výkonným orgánem samosprávy.

2) Výbor samosprávy zejména:
a) plní úkoly na úseku předmětu činnosti družstva v okruhu působnosti samosprávy,
b) sleduje technický stav objektů středisek domovního hospodářství. Upozorňuje družstvo na nutnost provedení oprav a údržby a spolupracuje při jejich zajišťování,
c) stará se o zvyšováni kultury bydlení, úpravy okolí objektů středisek domovního hospodářství a o ochranu životního prostředí v okruhu působnosti samosprávy,
d) dbá o dodržování domovního řádu a zásad slušnosti mezi členy užívajícími družstevní majetek v okruhu působnosti samosprávy,
e) podle pokynů představenstva sestavuje návrh rozpočtu samosprávy a po jeho projednání členskou schůzí samosprávy jej předkládá představenstvu,
f) zajišťuje plnění rozpočtu samosprávy, pečuje o správnost prvotních účetních a jiných dokladů a předává je družstvu k dalšímu zpracování,
g) podle místních podmínek kontroluje správnost vyúčtování nákladů vynaložených družstvem na zajištěni služeb, jejichž poskytování je s užíváním družstevního bytu nebo nebytového prostoru spojeno,
h) průběžně kontroluje tvorbu a rozpouštěni rezervy na opravy a údržbu bytového hospodářství samosprávy,
i) seznamuje členskou schůzi samosprávy s výsledky hospodaření samosprávy, s ročním vyúčtováním nájemného za užívání družstevních bytů a nebytových prostor a úhrad za plněni poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostor.
j) vyjadřuje ke smlouvám o podnájmu bytu (části bytu ),
k) projednává návrhy představenstva na vyloučení člena z družstva a oznamuje mu své stanovisko,
l) informuje představenstvo o činnosti a stavu samosprávy,
m) podává členské schůzi samosprávy zprávy o své činnosti a stavu samosprávy a seznamuje ji s činností a celkovým stavem družstva,
n) předkládá členské schůzi samosprávy návrhy podle čl. 76 odst.2,pism.h) a i),
o) na výzvu představenstva družstva se vyjadřuje ke smlouvám o přenechání družstevního bytu, nebytového prostoru, pozemku do nájmu, uzavíraným podle čl. 31.


Článek 81

1) Výbor samosprávy má minimálně 3 členy. Počet členů výboru stanoví členská schůze samosprávy před zahájením voleb.

2) Výbor samosprávy se volí z členů samosprávy tak, aby členové výboru samosprávy nebyli mezi sebou nebo členy kontrolní komise manželi nebo příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci.

Článek 82

1) Výbor samosprávy zvolí na ustavující schůzi ze svého středu předsedu a místopředsedu.

2) Schůze výboru samosprávy svolává jeho předseda podle potřeby, nejméně však jednou za tři měsíce.


3) O svolání výboru samosprávy a o pořadu jednání musí být členové výboru uvědomění obvyklým způsobem nebo nejméně tři dny před jejím konáním.

4) Výbor samosprávy může určit, že členská schůze samosprávy se bude konat formou dílčích schůzí samosprávy.

5) Není-li zvolen výbor samosprávy, nebo neplní-li své povinnosti, zajišťuje plnění jeho úkolů představenstvo prostřednictvím pověřené osoby. Zvýšené náklady s tím spojené se hradí k tíži příslušné samosprávy.


Článek 83
Pomocné orgány

1) K zajištění své činnosti mohou orgány družstva vytvářet pomocné orgány, které nemají rozhodovací pravomoc a nemohou nahrazovat orgán, který je ustavil.

2) Úkoly pomocných orgánů určuje orgán, který je zřídil.

3) Členové pomocných orgánů jsou voleni nebo jmenováni orgánem, který je zřídil.

4) Je-li pomocný orgán jmenován může být jeho členem i nečlen družstva.


Článek 84
Zastupování družstva ve společenství vlastníků

1) Představenstvo družstva pověřuje zmocněnce ve společenství vlastníků v domech, jejichž je spoluvlastníkem družstvo. Představenstvo může v jednotlivých případech již udělenou plnou moc odvolat, pokud zmocněnec neplní svojí funkci , nebo jí plní tak, že by to poškozovalo zájmy družstva.

2) Zmocněnec je povinen konzultovat své rozhodování ve společenství vlastníků s ostatními členy družstva – nájemníky bytů v těchto domech.

3) Zmocněnec družstva jedná a hlasuje ve společenství vlastníků v souladu s rozhodnutím členské schůze samosprávy v těchto domech, popř. s rozhodnutím shromáždění delegátů nebo představenstva družstva.

Část VII
HOSPODAŘENÍ DRUŽSTVA

Článek 85
Financování činnosti družstva

1)Družstvo hradí náklady a výdaje své činnosti z příjmů získaných z měsíčních úhrad pevného nájemného, měsíčních úhrad záloh na služby a z ostatních příjmů.

2)Družstvo k zajištění svého hospodaření vytváří příslušné fondy.





Článek 86
Bytové hospodářství

1) Základní ekonomickou jednotkou bytového hospodářství je středisko samosprávy, které obvyklé představuje samostatný bytový a nebytový objekt , jehož výstavba byla samostatně financována.

2)Činnost střediska se financuje z nájemného a z úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytů (nebytových prostor), z příspěvků vlastníků jednotek podle §15 zákona č. 72/1994 Sb., a z jiných zdrojů .

3) Zálohové platby za služby, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu ( nebytové prostory ) družstvo vyúčtuje podle zásad stanovených nejvyšším orgánem družstva.

4) Zisk nebo ztráta z hospodaření středisek se každoročně vypořádá podle rozhodnutí představenstva na návrh členské schůze samosprávy. Člen je povinen přispívat na úhradu ztráty z hospodaření střediska, v němž užívá byt nebo nebytový prostor.

Článek 87
Ostatní hospodaření

1) Příjmy na úhradu nákladů a výdajů ostatního hospodaření získává družstvo zejména z tržeb za vlastní výkony, z příspěvků na správu, ze zápisného a jiných poplatků, příp.z dalších zdrojů.

2) Náklad ostatního hospodářství jsou veškeré náklady, které vznikají mimo střediska bytového hospodářství.

3) Ze zisku ostatního hospodaření hradí družstvo přednostně své povinnosti vůči státu. Zbylý zisk použije podle rozhodnutí nejvyššího orgánu družstva k přídělům do nedělitelného fondu, příp. dalších zajišťovacích fondů a k rozdělení členům družstva.

4) Podíl člena na zisku, který je určen k rozdělení členům, stanoví svým rozhodnutím shromáždění delegátů.

5) Ztrátu z ostatního hospodaření hradí družstvo podle rozhodnutí shromáždění delegátů:
-z nedělitelného fondu,
-rozvržením na své členy v poměru podle rozhodnutí shromáždění delegátů
-kombinací výše uvedených způsobů.

6) Při vykázané ztrátě z ostatního hospodaření družstva a při likvidačním schodku rozhodne nejvyšší orgán družstva o výši uhrazovací povinnosti členů, přesahující členský vklad.

Článek 88
Základní kapitál

1) Zapisovaný základní kapitál tvoří souhrn základních a dalších členských vkladů.

2) Výše základního kapitálu nesmi klesnout pod částku 50.000,-Kč.

3) Základní kapitál se zvyšuje, resp. snižuje přijetím nových členů, respektive skončením členství v družstvu.

4) Základní kapitál se eviduje podle jednotlivých členů.

Článek 89
Fondy a rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Družstvo vytváří kromě základního kapitálu a specifických družstevních fondů zabezpečujících zdroje financování družstevní výstavby další vlastní zdroje na financování své činnosti, zejména rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

2) Družstvo povinně vytváří nedělitelný fond. Dále vytváří fond členských podílů, fond družstevní výstavby, základní fond bytového hospodářství, popř. zajišťovací fondy a rezervu na opravy a údržbu bytového fondu.

3) Tvorba a použití fondů a rezervy na opravy a údržbu bytového fondu se řídí zvláštními předpisy, těmito stanovami a dalšími předpisy schválenými nejvyšším orgánem družstva.


Článek 90
Nedělitelný fond

1) Nedělitelný fond se tvoří ze zisku. Družstvo doplňuje nedělitelný fond nejméně 10% ročního čistého zisku až do doby, kdy výše nedělitelného fondu dosáhne částky rovnající se minimálně polovině zapisovaného základního kapitálu družstva, t.j. 25.000,- Kč.

2) Prostředky nedělitelného fondu jsou volně k použití.

3) Zdroje nedělitelného fondu se používají na úhradu ztráty správy družstva. Fond se dále snižuje při zániku členství vlastníka jednotky jeho vypořádáním podle § 24 odst.10 zákona č.72/1994 Sb. v pl. znění.

4) Nedělitelný fond nelze rozdělit mezi členy za trvání družstva.

Článek 91
Fond členských podílů

1) Fond členských podílů se tvoří z peněžního, osobního nebo věcného plnění na členský podíl,příp. aktivací splaceného investičního úvěru poskytnutého na družstevní výstavbu.

2) Prostředky fondu členských podílů se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu. k vrácení členských podílů při zániku členství, resp. po uvolnění bytu.

3) Zdroje fondu členských podílů se snižují ve výši případných odpisů členských podílů a dále ve výši zůstatkové hodnoty členských podílů připadajících na byty převáděné do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů ( zákon č. 42/1992 Sb.).

4) Fond členských podílů se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů ) a v rámci nich podle jednotlivých členů.

Článek 92
Fond družstevní výstavby

1) Fond družstevní výstavby se tvoří z poskytnutých státních příspěvků na družstevní výstavbu,

2) Prostředky fondu družstevní výstavby se použijí na úhradu nákladů spojených s družstevní bytovou výstavbou, technickým zhodnocením domu nebo s pořízením pozemku příslušejícího k domu.

3) Zdroje fondu družstevní výstavby se snižují při převodu družstevních bytů do vlastnictví člena-nájemce podle platných předpisů.

4) Fond družstevní výstavby se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství (bytových objektů).

Článek 93
Základní fond bytového hospodářství

1) Základní fond bytového hospodářství se tvoří z přebytku hospodaření středisek bytového hospodářství.

2) Prostředky základního fondu bytového hospodářství jsou volně k použití.

3) Zdroje základního fondu bytového hospodářství se používají k úhradě ztráty středisek bytového hospodářství a k převodu do fondu družstevní výstavby na pořízení dodatečných investic družstevní výstavby .

4) Základní fond bytového hospodářství se eviduje podle jednotlivých středisek bytového hospodářství.

Článek 94
Rezerva na opravy a údržbu bytového fondu

1) Rezerva se dlouhodobě vytváří na vrub nákladů středisek bytového hospodářství pravidelným příspěvkem, který je součástí nájemného, mimořádných příspěvků nebo poplatků vlastníků bytu ve správě družstva.

2)Rezerva se používá na financování oprav a údržby bytového fondu.

3) Nevyčerpaná rezerva se převádí do příštího roku.

4) Rezerva se vede podle jednotlivých středisek bytového hospodářství, příp. podle jednotlivých bytů.

Část VlII
ZRUŠENÍ A LIKVlDACE DRUŽSTVA

Článek 95

1) Družstvo se zrušuje:
a) usnesením shromáždění delegátů,
b) zrušením konkurzu po splnění rozvrhového usnesení nebo zrušením konkurzu z důvodu, že majetek úpadce nepostačuje k úhradě nákladů konkurzu anebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku,
c) rozhodnutím soudu,

2)Rozhodnutí shromáždění delegátů o zrušení se osvědčuje notářským zápisem.

3) Družstvo zaniká výmazem z obchodního rejstříku.

Článek 96

Usnesení shromáždění delegátů o sloučení, splynutí nebo rozdělení družstva musí obsahovat určení právního nástupce a vymezeni základního kapitálu, které na něj přechází. Při rozděleni družstva shromáždění delegátů určí, jak se kapitál družstva a jeho členové rozdělí. Při tomto určení se vezme zřetel na oprávněné zájmy jednotlivých členů.

Článek 97

1) Při splynuti družstev přechází kapitál a členství na nově vzniklé družstvo dnem, ke kterému bylo nově vzniklé družstvo zapsáno do obchodního rejstříku.

2) Při sloučení družstva s jiným družstvem kapitál slučovaného družstva a členství přecházejí na přejímající družstvo ke dni výmazu slučovaného družstva z obchodního rejstříku .

3) Při rozdělení družstva přechází kapitál družstva a členství na družstva vzniklá rozdělením ke dni, kdy tato družstva byla zapsána do obchodního rejstříku.

4) V obchodním rejstříku se provede výmaz zanikajícího družstva a zápis družstva vzniklého splynutím nebo družstev vzniklých rozdělením. Výmaz družstva zaniklého sloučením a zápis změny u družstva, s nímž bylo sloučeno se provede rovněž k témuž dni.

Článek 98

1) Soud může na návrh orgánu státní správy, orgánu nebo člena družstva nebo osoby, která osvědčí právní zájem, rozhodnout o zrušení družstva a jeho likvidaci, jestliže:
a) počet členů družstvu klesl pod pět členů,
b) souhrn členských vkladů klesl pod částku zapisovaného základního kapitálu,
c) uplynuly dva roky ode dne, kdy skončilo funkční období orgánů družstva a nebyly zvoleny nové orgány, nebo byla porušena povinnost svolat členskou schůzi , anebo družstvo po dobu delší než dva roky neprovozuje žádnou činnost ,
d) družstvo porušilo povinnost vytvářet nedělitelný fond,
e) družstvo porušuje ustanovení o předmětu činnosti,
f) založením, splynutím nebo sloučením družstva byl porušen zákon.

2) Soud může před rozhodnutím o zrušení družstva stanovit lhůtu k odstranění důvodu, pro který bylo zrušení navrženo.

Článek 99
Likvidace družstva

1) Zrušené družstvo vstupuje do likvidace, likvidátora jmenuje shromáždění delegátů.

2)Likvidátor je povinen vypracovat před rozdělením likvidačního zůstatku návrh na jeho rozdělení, který projednává shromážděni delegátů. Návrh na rozdělení musí být na požádání předložen každému členu družstva.

3) Likvidační zůstatek se rozdělí postupně tak, že každému členu se uhradí částka do výše jeho základního členského vkladu , popř. dalšího členského vkladu.

4) Každý člen družstva nebo jiná oprávněná osoba může do tří měsíců ode dne konání shromáždění delegátů navrhnout, aby soud prohlásil usnesení shromáždění delegátů o rozdělení likvidačního zůstatku za neplatné pro rozpor s právními předpisy nebo stanovami. Vyhoví-li soud návrhu, rozhodne zároveň o rozdělení likvidačního zůstatku. Do uplynutí lhůty tří měsíců anebo do pravomocného rozhodnutí soudu nesmi být likvidační zůstatek rozdělen.

5) Při likvidaci družstva se použijí přiměřeně ustanovení § 70 až § 75b obchodního zákoníku.


Část IX
SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Článek 100
1) Rozhodnutí orgánů družstva dotýkající se jednotlivých členů družstva, se oznamují těmto členům nebo orgánům písemně.

2) Lhůta k podání odvolání činí patnáct dnů a počíná běžet dnem následujícím po doručení rozhodnutí.

3) Za včas podané se považuje i odvolání, které bylo podáno po uplynutí stanovené lhůty, nejpozději však do tří měsíců od doručení rozhodnutí, jestliže se člen řídil nesprávným poučením orgánu družstva o odvolání nebo jestliže poučení o odvolání nebylo dáno.

4) O odvolání proti rozhodnutí představenstva rozhoduje shromáždění delegátů, jehož rozhodnutí je konečné, pokud stanovy neurčují jinak.

5) O odvolání proti rozhodnutí předsedy rozhoduje představenstvo, jehož rozhodnutí je konečné .

6) Představenstvo popř. předseda může rozhodnout o odvolání sám, jestliže odvolání v plném rozsahu vyhoví.

Článek 101
Podněty členů

O podnětech členů k rozhodnutím a činnosti orgánů družstva rozhodují orgány družstva nejdéle do šedesáti dnů od jejich podání. O jejich vyřízení informuje příslušný orgán družstva člena doporučeným dopisem.

Článek 102
Doručování

1) Družstvo doručuje svým členům písemnosti zpravidla poštou nebo jiným vhodným způsobem, a to na adresu, kterou člen sdělil.

2) Doručení písemnosti doporučeným dopisem nebo do vlastních rukou je nutné pouze v případech určených těmito stanovami nebo jednacím řádem družstva.

3) Povinnost družstva doručit písemnost doporučeným dopisem je splněna, jakmile pošta písemnost doručí nebo jakmile ji družstvu vrátí z poslední známé adresy člena, kterou má družstvo v evidenci , jako nedoručitelnou. Tato povinnost je splněna i tehdy, jakmile je písemnost doručena funkcionářem nebo pracovníkem družstva a člen její převzetí písemně potvrdí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručení zmařil nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

4) Povinnost družstva doručit písemnost do vlastních rukou je splněna:
a)při doručování písemnosti funkcionářem nebo pracovníkem družstva, jakmile člen její převzetí písemně potvrdí,
b)při doručování poštou, jakmile pošta písemnost do vlastních rukou doručí. Účinky doručení nastanou i tehdy, jestliže pošta písemnost vrátí družstvu jako nedoručitelnou a člen svým jednáním doručeni zmařil, nebo jestliže člen přijetí písemnosti odmítl.

5) V případě zasílání jakýchkoliv upomínek je účtováno poštovné dle platných sazebníků.

Článek 103
Počítáni času
1) Lhůta určená podle dní počíná dnem, který následuje po události, jež je rozhodující pro její počátek.

2) Konec lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž lhůta počíná. Není-li takový den v měsíci, padne poslední den lhůty na jeho poslední den.

3) Byla-li lhůta prodloužena, má se v pochybnostech za to, že nová lhůta počíná dnem, který následuje po uplynutí lhůty původní .

4) Připadne-li poslední den lhůty na sobotu neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty následující pracovní den.

5) Lhůta pro podání je zachována, jestliže písemnost byla v poslední den lhůty doručena určenému adresátu nebo jestliže byla podána na poštu.

6) Představenstvo může ze závažných důvodů prominout zmeškání lhůty, požádá-li o to člen do patnácti dnů ode dne, kdy pominula příčina zmeškání a učinil-li v téže lhůtě zmeškaný úkon. Zmeškání lhůty nelze prominout, jestliže ode dne, kdy měl být úkon učiněn, uplynul jeden rok.

Část X
ČLENSTVÍ V DRUŽSTVU PŘl SOUČASNÉM VLASTNICTVÍ BYTU (NEBYTOVÉHO PROSTORU)

Článek 104

1) Členové -vlastníci bytu mají stejná práva a povinnosti s výjimkou těch, které souvisí s nájmem družstevního bytu ( nebytového prostoru ) upravené v části V. stanov.

2) Pokud stanovy upravují povinnost platit nájemné za užíváni družstevního bytu ( nebytového prostoru ) rozumí se tím u člena-vlastníka povinnost hradit náklady na správu a provoz domu, včetně nákladů na opravy, rekonstrukce a výměny společných částí a zařízení domu .

Článek 105

1) Kromě práv a povinností vyplývajících pro člena zejména z čl.12 a 13 je člen-vlastník povinen:
a) počínat si tak, aby při užívání, udržování, změnách, při nájmu bytu nebo jeho části a při jiném nakládáni s bytem nerušil a neohrožoval ostatní při výkonu jejich vlastnických, spoluvlastnických, popř. spoluužívacích práv,
b) udržovat byt ( nebytový prostor ) na svůj náklad ve stavu způsobilém k řádnému užívání, zejména včas provádět potřebnou údržbu a opravy,
c) odstranit závady a poškození, která na jiných bytech nebo na společných částech nebo zařízení domu způsobil sám, nebo ti, kteří s ním byt užívají,
d) zdržet se provádění úpravy bytu a jeho zařízení, jimiž by byl bez souhlasu ostatních vlastníků měněn vzhled domu, ohrožena statická bezpečnost konstrukcí a narušena činnost technického zařízení domu (plyn, voda, vytápění, kanalizace, elektroinstalace, vzduchotechnika, STA a pod. ). Současně je vlastník povinen zajistit předepsané revize technických zařízení v bytě ve stanovených lhůtách tak, aby neohrozil bezpečnost a zdraví ostatních vlastníků. Ustanovení zvláštních předpisů tím nejsou dotčena,
e) umožnit na požádání přístup do bytu, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování ostatních bytů, popř.domu jako celku, dále umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření a regulaci tepla, teplé a studené vody, jakož i odečet naměřených hodnot.

2) Vlastník bytu má právo a povinnost zúčastňovat se na správě domu a jako spoluvlastník na rozhodování o společných částech a zařízení domu.

Článek 106

1) Další práva a povinnosti člena-vlastníka a družstva při zabezpečování správy a provozu domu související s vlastnictvím bytu a spoluvlastnictvím společných prostor a zařízení domu jsou upraveny smlouvou o převedení družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví nájemce-člena bytového družstva.

2) Před uzavřením smlouvy o převodu družstevního bytu ( nebytového prostoru ) do vlastnictví člena je člen povinen uhradit družstvu náklady, které mu vznikly v souvislosti s převodem bytu (nebytového prostoru ) a to ve výši stanovené představenstvem družstva.

3) V případě, že člen-vlastník svůj byt ( nebytový prostor ) pronajme, je povinen v nájemní smlouvě zabezpečit plnění všech povinností vůči družstvu, které pro něho vyplývají ze stanov a ze smlouvy o převedení vlastnictví družstevního bytu ( nebytového prostoru).

4) V případě převodu vlastnictví, popř. při uzavření nájemní smlouvy, je člen-vlastník povinen oznámit tuto skutečnost neprodleně družstvu.

Část XI
PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

Článek 107

Pokud dále není uvedeno jinak, řídí se ustanoveními těchto stanov i právní vztahy vzniklé mezi družstvem a jeho členy, jakož i mezi jeho členy navzájem před nabytím platnosti těchto stanov. Vznik těchto právních vztahů, jakož i nároky z nich vzniklé před nabytím platnosti těchto stanov se však posuzují podle dosavadních stanov.

Článek 108

O žádostech a odvoláních členů, o nichž před nabytím platnosti těchto stanov družstvo s konečnou platností nerozhodlo, bude rozhodnuto podle těchto stanov.

Článek 109

1) Dosavadní stanovy družstva se zrušují.

2) Tyto stanovy byly přijaty shromážděním delegátů dne 29.5.2008 a tímto dnem nabývají účinnosti.

3) Stanovy byly upraveny dle Nálezu Ústavního soudu čj.IV 362/10 a dle novely občanského zákoníku ve znění zákona č.132/2011 Sb. na shromáždění delegátů dne 9.6.2011

Kontakt

Stavební Bytové Družstvo Velké Popovice

sbdvelkepopovice@email.cz

Pod zahrady 287 Pyšely 251 67

+420 725 748 674

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode